Komentarz do artykułu Test zegarka biegowego Kalenji GPS 300W

Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lebki pisze:Tak na przyszłość, jakbyście kiedyś mieli problemy ze zrzucaniem treningów, to zerknijcie na te 4 styki z tyłu zegarka. Potrafią po jakimś czasie lekko zajść takim nalotem i trzeba to skrobnąć czymś małym i ostrym.
Zamiast czegoś ostrego co może zniszczyć styki, lepszym i polecanym przez producenta sposobem na pozbycie się oksydacji jest użycie alkoholu i bawełnianego patyczka kosmetycznego.
PKO
Awatar użytkownika
tregon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:21
Życiówka w maratonie: 3:54:30

Nieprzeczytany post

wczoraj wypróbowalem szukanie sygnału gps kładąc zegarek - wg rady infomps - wyszukał szybciutko.
mój blog biegowy

komentarze do bloga

nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...

10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tregon pisze:wczoraj wypróbowalem szukanie sygnału gps kładąc zegarek - wg rady infomps - wyszukał szybciutko.
Teraz za każdy razem tak robię i skończyły się problemy z szukaniem sygnału.

Da się ustawić trening, który polega na luźnym wybieganiu w określonym czasie? Są interwały i piramida i tam da się ustawić konkretny swój trening. Nie znalazłem jednak sposobu na spokojny bieg poza opcją "free" i śledzeniem czy czas biegu już minął czy nie. Wolałbym to ustawić przed startem.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

infomsp pisze:Da się ustawić trening, który polega na luźnym wybieganiu w określonym czasie? Są interwały i piramida i tam da się ustawić konkretny swój trening. Nie znalazłem jednak sposobu na spokojny bieg poza opcją "free" i śledzeniem czy czas biegu już minął czy nie. Wolałbym to ustawić przed startem.
Najłatwiej będzie to zrobić tworząc trening piramidowy bez rozgrzewki i schłodzenia, z tylko jedną rundą biegania (w określonym czasie, tempie, itd.) oraz bez rundy odpoczynkowej.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:
infomsp pisze:Da się ustawić trening, który polega na luźnym wybieganiu w określonym czasie? Są interwały i piramida i tam da się ustawić konkretny swój trening. Nie znalazłem jednak sposobu na spokojny bieg poza opcją "free" i śledzeniem czy czas biegu już minął czy nie. Wolałbym to ustawić przed startem.
Najłatwiej będzie to zrobić tworząc trening piramidowy bez rozgrzewki i schłodzenia, z tylko jedną rundą biegania (w określonym czasie, tempie, itd.) oraz bez rundy odpoczynkowej.
Działa. Dzięki. :)
otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakby kogoś interesowało, to porównałem sobie gpsa z naszego zegarka z gpsami wbudowanymi w telefony komórkowe (Motorolę Defy Mini i Nokie E52). Tracki zegarka i Motoroli uzyskane na tym samym "treningu" (13 okrążeń). Z nokia przebieglem 20 okrązen (ten sam stadion) w pazdzierniku zeszlego roku i nie pamietam czy bylo wtedy jakies duze zachmurzenie ktore mogloby wplynac na pomiar. Zakladam ze nie. Telefony miały włączony zwykly gps, a nie A-GPS.
We wszystkich przypadkach po wbiegnieciu na stadion bieglem caly czas pierwszym torem.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 23:01 przez otoczak, łącznie zmieniany 1 raz.
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fajne porównanie. Widać, że nie jest źle - a jest nawet bdb.
Problem pewnie jest w aplikacjach i częstotliwości zapisu. Np. Endomondo na komórkach ma jakiś "smart recording" - ekonomicznie zapisujący odstępy pomiędzy punktami czasem co kilkanaście sekund - różne aplikacje zachowują się inaczej. W niektórych zegarkach GPS można ustawić zapis co 1s, co w porównaniu z komórką będzie zabójczą dokładnością - co udowodniłeś. Jakby nie patrzeć, jeśli mamy już tel. z gps to i tak mamy gratis fajne narzędzie do zapisywania trasy. A ortodoksowi na stadionie wystarczy stoper :).
otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zapomniałem dodać. Slad z nokii byl robiony w sports-trackerze, w motoroli uzywalem mapmyrun (ma te przewage nad pozostalymi programami ze pozwala na edycje sladu po wgraniu do serwisu, zreszta moze juz w endomondo zrobili to, nie wiem, nie uzywalem juz dlugo). W mapmyrun nie da sie pozmieniac ustawien dotyczacych czestotliwosci zapisu a w sports-trackerze to nie pamietam ale raczej tez nie (nie mam juz nokii).
O ile bledy sladu z motoroli daloby sie wytlumaczyc zbyt mala czestotliwoscia probkowania, to te z nokii to zupelna tragedia. Chociaz dlugosc trasy zmierzonej nokią najczesciej sie zgadzala, to bieganie z nia jako gpsem wkurzalo mnie. No a z jakosci sladow robionych przez zegarek jestem bardzo zadowolony.
I oczywiscie zwykle nie biegam po stadionie z wlaczonym gpsem. Tylko w celach testowych. ;-)
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam podobne spostrzeżenia przy porównaniu zegarka z zapisem z endomondo na BB 9780. Wygląda to podobnie jak z Nokii. Choć przyczyna zmiany u mnie na zegarek była inna. Opaska na telefon na rękę powodowała, że się lewą stroną napinałem. Niby nic wielkiego, ale w szybkim bieganiu drażnilo coraz bardziej, im dłużej biegam.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spieprzyła mi się aktualizacja software w zegarku. Robiłem to przez Geonaute i jest połączenie z programu wysyłanie danych itd. Pasek postępu na ekranie jest ale zegarku się nie posuwa. Zgodnie z informacją z programu jest koniec aktualizacji, ale zegarek tego nie pokazuje. Pozostaje cały czas w trybie aktualizacji. Próbowałem kilka razy i efekt taki samy. Jakby zegarek nie odbierał danych choć jest połączenie. Macie może jakiś pomysł na to?

Nie ma pytania. Zrobiłem nową instalację na innym kompie i poszło do końca. Pewnie jakaś aktualizacja spieprzyła sterowniki.
diwad75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Szukam szczegółowej instrukcji do modelu 700 gps. Na stronach producenta brak w języku polskim.... może jakiś link?
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ktoś rozbierał zegarek?

Jak głupio to zrobiłem i teraz szukam tej uszczelki, którą jest sklejona obudowa. A do serwisu to trochę szkoda mi czasu, bo zegarek potrzebny. :)

Na marginesie: jak się nie chce włączyć po tym jak upadnie to lepiej podłączyć kablem do komputera a nie od razu rozbierać i zaglądać do środka. ;)
Kamel24
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:55
Życiówka w maratonie: 3:38:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Instrukcja obsługi i menu w jakim jest języku?
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
veron1990
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Instrukcje obsługi można znaleźć w języku polskim, do zegarka jest dołączana instrukcja w kilku językach, także w polskim. Menu zegarka w języku angielskim- inne jakieś też są, ale nie interesowało mnie to jakie, więc nie wiem, jeśli chcesz,to sprawdzę:P
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

Pytanie. Od dzis posiadam onmove 500 czyli ten z testu. Auto posze ze zegarek posiada tryby zapisu danych co 1 sek oraz co 2 sek. Gdzie sie to ustawia? Bo byloby przydatne. Biegajac ustawiam co 1 jest dokladniej a np chofzac po gorach ustawiam co 2. Trasa ladnie zapisana a dluzej wytrzyma.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ