Buty minimalistyczne

Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Służę oryginałami jakby ktoś (@zoltar) miał ochotę zagłębić się w temat.

Yaro, jak coś mi wpadnie w ręce, co zbliża się do tematu o którym piszesz powyżej to dam znać, a linka do streszczenia wrzucę tutaj.

Przeglądnę też te materiały, które już mam, a jest ich dość sporo, pewnie wśród nich coś się znajdzie zbliżonego do interesującego ciebie tematu.

Nie każdy interesujący nas aspekt danego tematu został zbadany w dokładnie taki sposób, jaki nam by odpowiadał do wyciągnięcia wniosków... Albo trzeba samemu napisać wniosek o finansowanie badań i je zrobić samemu :bum:, albo czekać aż ktoś inny na to wpadnie, i zrobi to za nas, no i opublikuje swoje wyniki :hahaha:
"Taki life" :hej:
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.asbweb.org/conferences/2012/ ... ts/261.pdf

... metabolic cost for barefoot running was 1.91% cheaper on the 10 mm foam compared to the rigid surface (p=0.018) ...
Go Hard Or Go Home
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:http://www.asbweb.org/conferences/2012/ ... ts/261.pdf

... metabolic cost for barefoot running was 1.91% cheaper on the 10 mm foam compared to the rigid surface (p=0.018) ...
Cytujesz poster konferencyjny, a dokładniej jego opis. To nie jest publikacja naukowa, w sensie nauki przez duże N. To jest info., że takie badania zostały zrobione, że mają wyniki, i być może będą je publikować może nawet w piśmie z dużym IF (materiał nie był recenzowany przez zewnętrznych recenzentów).

Mając w świadomości, że ten PDF to nie jest końcowa publikacja (czyli nadal mogą zbierać dane i prowadzić dalsze badania i ich wnioski w publikacji mogą znacznie się różnić od tego co piszą w linku), dotychczasowe wnioski z badań:
-on the rigid treadmill surface, metabolic power requirements for running barefoot and in lightweight running shoes were not significantly different (Mean + SD, BF: 13.65 + 1.31 W/kg, SH: 13.66 + 1.15 W/kg; p=0.95)
-positive effects of shoe cushioning counteract the negative effects of added mass, resulting in a metabolic cost for shod running approximately equal to that of barefoot running.
Co mniej więcej odpowiada sytuacji jazdy na motocyklu 200 km/h na autostradzie i tankowaniu co 20 min, i jeździe 90-100 i tankowaniu raz na pół dnia :hej:

A co można skrócić do trzech słów - co kto lubi, albo każdemu według potrzeb, albo róbta co chceta :oczko:

WojtekM - to co ty zacytowałeś dotyczy biegania po miękkim, a nie jest dziwne, że po miękkim biegnie się "fajniej" niż po twardym (las vs asfalt, trawa vs beton).

---

Ciekawa nowość z ZemGear, dla tych co lubią oddzielony duży palec http://www.zemgear.com/collections/spring2013/ - szczególnie fajnie wyglada model TerraTECH Terrain Adventure.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Klanger, fajnie, że wrzucasz ciekawe treści, jednak przed karmieniem trolla kolejny raz przestrzegam.
Kubuś od strony merytorycznej to bardzo słaby argument.
A w ogóle co taki zgorzkniały ostatnio jesteś?
Jeśli mogę coś doradzić to: Idź pobiegaj. :usmiech:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo ciekawy artykuł wskazujący m.in. na to, że bieganie w sandałach (szczególnie konstrukcyjnie podobnych do tych produkowanych przez LunaSandals, BadRock Sandals itd czyli z paskiem pomiędzy dużym palcem, a 2 palcem) nie jest takie głupie z punktu widzenia prawidłowego i zdrowego ruchu stopy. Badania robiono na innych sandałach, ale wnioski właśnie wskazują, że ograniczanie ruchu stopy przez przedni pasek użytego sandała nie musi być obojętny dla poprawnej motoryki stopy.
W treści są odnośniki do badań, które pokazują że sposób wiązania buta ma też znaczenie, co może stanowić element naukowy popierający pomysł na konstrukcję butów m.in. przez firmę Skora.

Streszczenie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19643421

Cały artykuł:
http://www.researchgate.net/publication ... 3be976.pdf

---

Nowości obuwnicze jakie prezentowane będą na największych targach outdoorowych w USA - przyszły rok zapowiada się ciekawie :hej:
http://minimalistrunningshoes.org/shoe- ... 013-part-1

Na przykładzie xeroshoes, widać jak zmienia się rynek minimali, gdzie od gumowej vibramowej podeszwy wyciętej ręcznie i kawałka sznurka nylonowego, przeszli do uniwersalnych podeszw robionych na ich zamówienie w różnych kolorach i rozmiarach, dbając jednocześnie o profil bieżnika, aż w końcu kilka lat później będą produkować coś takiego Obrazek.
Niby to samo, ale nie to samo :hej:

A tutaj kolejne nowości - http://minimalistrunningshoes.org/shoe- ... 013-part-2

---

Tylko jeszcze dodam, że wczoraj 04.08 biegłem w Sockwach 10 km w totalnym deszczu, w zasadzie po asfalcie, i pomimo tego że buty oczywiście przemokły i stały się nieco cięższe, to biegło się super. Lekko, sprężyście, a nogi same mnie niosły ;-)

Pewnie, że to nie buty biegły, ale też nie przeszkadzały.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

witam
biegam od niedawna i po wielu perypetiach zwiazanych z bólami piszczeli. Ból paraliżował i uniemożliwiał bieganie przłomowym momentem było rozpoczęcie biegania w samych skarpetkach na bieżni od tego momentu ból piszczelowych nie przetwał mi treningu natomiast ból łydek i achillesów zmusił mnie kilka razy do tygodnia odpoczynku:)
Od maja biegam po lesie zaczynałem w adidasach canadia, jak znikło błoto w ekidenach 50 ale nie biegało mi sie w nich najlepuej podobnie w adidasach duramo dużo lepiej biegalo mi sie w zwykłych tenisówkach i to było motywem do zakupu Columbia Ravenous Lite. To był strzał w dziesiątke i choć achillesy i łydki miały inne zdanie to mnie biegało sie coraz lepiej, szybciej i dalej. Od tgodnia jestem posiadaczem Merrelli Trail Glove i to zupełnie inna bajka. MTG drop zero przy 4 mm CRL, waga merrelli rozmiar 43 to 193 g. a CRL 203g rozmiar 42 3/4. Te kilka milimetrów wiecej pod piętą robi różnice mimo że biegam na śródstopie to w CRL laduje bardziej na duży paluch a na bardziej nierównym terenie bardziej na małe paluchy natomiast w MTG cały czas na małe palce i stawiam stope bardziej na zewnetrzną a mimo to czuje piete i każde ziarnko piasku :). Dzis był drugi trening w merrelach i całą siłą słabej silnej woli starałem się biec wolniutko i kontrolować technike biegu, w efekcie ponad 5 km. i znikomy ból łydek i achillesów ale nadal wiekszą sympatią pałam o Columbii :) i tenisówek w których przebiegłem pierwsza całą godzine i pierwsze 10km. Od soboty zobaczymy co merrelle zaprezentują soba w Tatrach.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

kfadam pisze:biegam na śródstopie
Pięknie. Ale tak czasami się zastanawiam, czy ktoś w Polsce jeszcze biega lądując na piętę :oczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

z tego co widzę to nadal jednak większość
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@zoltar7
Ależ Ty masz talent do podpuszczania ludzi... ;)
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
Pięknie. Ale tak czasami się zastanawiam, czy ktoś w Polsce jeszcze biega lądując na piętę :oczko:
http://galeria.bikelife.pl/galleries/26 ... #/264/2/32

Ten Pan znany jest z biegania w Poznaniu, i nie można o nim powiedzieć nowicjusz, a jednak... biega z pięty.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013, 21:36 przez Klanger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niezmiennie podziwiam forumowych mędrców potrafiących na podstawie jednej zamrożonej klatki finishu triatlonu powiedzieć wszystko o technice biegowej zawodnika..
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To był żart :-) Wyluzuj, chociaż moja zamrożona klatka finiszu triatlonu wygląda nieco inaczej :oczko:

Tak czy siak, Pan G. dał czadu i wielkie brawa mu się należą za ten start (2 laczki to niezły pech), a biegać sobie może jak mu jest wygodnie, jego sprawa (bo na innych fotkach z tego biegu widać, że lubi lądować na pięcie).
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
Justyna Kowalczyk
Go Hard Or Go Home
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://gearjunkie.com/fivefingers-for-t ... foot-shoes

Nie taka wielka nowość, ale może się komuś przyda, dla dzieci.

VFF są dostępne również w dziecięcych rozmiarach od sezonu wiosna/lato 2013.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba byłbym ostrożny z wsadzaniem rozwijających się stóp mojego potomstwa w coś, co ma oddzielne pochewki na wszystkie palce. Dałbym tym palcom powierzgać w jednej komorze albo w systemie kopytko (choć butom mini dla maluchów, kiedy nie mogą funkcjonować na bosaka, mówię tak).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ