Mieso i nabiał wyniszcza nasz organizm? - prof Campbell

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:Tajemnica proporcji między tłuszczem ,białkiem i węglowodanami tkwi w mleku matki i koniec kropka ,żadne inne mądrości to stek bzdetów dla frajerów i robienie kasy na nich.
Jak dla mnie to stekiem bzdur jest to co piszesz, bo o ile malemu kilkumiesiecznemu Filipkowi czy innej Julce starczy mleko matki i faktycznie bedzie mialo ono idealny sklad to dla faceta w wieku 25lat przebiegajacego 100km tygodniowo i jeszcze cwiczacego cos innego to obawiam sie, ze proporcje z "mleka matki" moga nie byc tym czego on potrzebuje... ;-)
PKO
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@cava, znasz jakieś rzetelne opracowania dot. diety ciążowej wegetariańskiej czy też ograniczającej mięso? a jeśli nie, może masz jakieś doświadczenia? sory za offtopic, ale akurat mnie to ciekawi
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Taka ciekawostka. Badanie epidemiologiczne (tak się chyba to nazywa) na bardzo dużej próbce 300 tys Azjatów w ośmiu krajach wykazało odwrotną korelację między ilością spożywanego czerwonego mięsa, drobiu i ryb, a śmiertelnością z powodu raka czy chorób układu krążenia.
Nasuwa się pytanie: dlaczego prof Campbell kłamał? ;)
The faster you are, the slower life goes by.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Są 3 rodzaje kłamstw: kłamstwa, kłamstwa bezczelne i statystyka." - Mark Twain
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmmm sa 3 prawdy... cala prawda, swieta prawda i gowno prawda ;-)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe sentecje? :)
Ostatnio w Szwecji, gdzie dieta lchf (low carbohydrate high fat) jest bardzo popularna, opublikowano statystyki zachorowań na choroby serca i zawałów w przeliczeniu na 100000 obywateli:

[img]http://www.kostdoktorn.se/wp-content/20 ... stroke.jpg[/img]

Chyba z tymi ich krzaczkami coś wyświetlanie nie działa, jak kogoś interesuje, to można sobie wkleić w przeglądarkę :).

Z lewej choroby serca, z prawej zawały, górny wykres mężczyźni, dolny kobiety. Ciekawe prawda?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

eee, kiedy ludzie wreszcie przyjmą, że wszystkie rozpisane diety to bzdury? po co czytacie takie bzdety?
najważniejsze to dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych elementów w odpowiednich ilościach - i to jest jedyna słuszna dieta. a czy będą one bardziej w mięsie, czy w nabiale, czy w warzywach - to zależy od konkretnego organizmu co lepiej przyjmuje, a nie od tego co ktoś powie w telewizji śniadaniowej.
a, i tych składników zrównoważonej diety nie trzeba dostarczać w 6 posiłkach dziennie (nawet jeżeli usłyszycie to w rozmowie Magdy Mołek z jakąś inną panią) :D
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wojtek -> Dla wiedzy.
Że teraz ja błysnę cytatem: Kto nie ma żadnej wiedzy, musi we wszystko wierzyć.
To że trzeba wszystkiego dostarczyć w odpowiednich ilościach to nic nie mówiący truizm - bo trzeba jeszcze te odpowiednie ilości określić, chociaż orientacyjnie. A tu widzisz pełne spektrum: od wegan, przez jedzącą malo białka cavę, po mnie wyznającego pogląd, że węgli powinno się jeść tylko tyle, żeby wystarczyło, a tłuszcze i białko nie szkodzą tak jak się często twierdzi. I kto ma rację? :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tam klosiu stawiam na Ciebie bo jajecznice na bekonie lubie :-)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: I kto ma rację? :)

no, to każdy z nas ( bo mamy rozmaity bagaż genów) powinien się wielokrotnie sklonować i przeprowadzić stosowne eksperymenta aż at mortem defecatam;)
pzdr
gl
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kowalus pisze:Chciałem zapytać czy ktoś czytał książkę prof Campbela "Nowoczesne zasady odzywiania"? Jest rewolucyjna, opisuje przełomowe badanie wpływu odzywiania na zdrowie człowieka.(...)
Ja czytałem, ale uważam, że nie ma sensu poruszać takich tematów na forum - kto książki nie przeczytał i diety na sobie nie sprawdził - ten ją wyśmieje.
Książka jest rewolucyjna i zabójcza dla branży mleczarskiej i mięsnej i z tego powodu nigdy nie zaistnieje w szerszej świadomości publicznej.
Żeby biegać, trzeba biegać.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dajcie sobie spokój z tymi dietami ... dajcie trawy pracującemu fizycznie 12 h zobaczymy ile pociągnie. Osoby pracujące na siedząco tak naprawdę prawie nie muszą jeść:) więc zabójcze działanie mięsa mogą uznać za prawdę. Geny to podstawa i w wywiadach z ludźmi najstarszymi na świecie zawsze jest ta sama odpowiedź- nigdy diet ,ciężka praca i optymizm. Natura zawsze w pewnym momencie zadziwia naukowców i takie teorie są śmieszne. Dla mnie ważniejsza jest inna zasada - jak najmniej trucizn sztucznych - najgroźniejsze są dodatki wymyślone przez człowieka , a nie przez nature. Łańcuch pokarmowy się nie zmienia i wilk się nie zastanawia czy nie przestawić może żarcia na trawę..A kły niby po co mamy? trochę zanikły przez tysiące lat ,ale są:)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:. dajcie trawy pracującemu fizycznie 12 h zobaczymy ile pociągnie. )
no, taki koń - to całkiem sporo pociągnie:)

a tak poważnie - to Praojcie żarły cokolwiek, aby tylko nie umrzeć z głodu, jednak my mamy zazwyczaj większy wybór; a czy to lepiej, czy gorzej, iż jest wybór? MSZ chyba jednak lepiej;)
pzdr
gl
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

dajcie trawy pracującemu fizycznie 12 h zobaczymy ile pociągnie
mam liczyć buchy czy gramy?

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Bogus13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wymyślają jakieś diety zamiast się odżywiać jak człowiek. Można jeść wszystko a czego nie można, to się zwróci. A na "trawie" to by pociągnął z 3 dni :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ