Monitory pracy serca

Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilku użytkowników Polarów kupiło nowe modele i poprosiło mnie o pośrednictwo w sprzedaży swoich starych monitorów. Monitorki mają 3 miesięczną gwarancję, nowe gumki do nadajników i nowe obudowy. Do tych modeli dołączam ofertę swoich zapasów magazynowych z roczną gwarancją.

Polar Vantage NV - brak opakowania - cena 600 zł

Polar Xtrainer Plus - pamięć, przezkaz danych do PC, funkcje rowerowe - cena 500 zł

Polar Coach - pamięć, program PC Coach, przekaz danych do PC przez mikrofon - cena 400 zł

Polar M 91 ti - lekko używany - cena 500 zł

Polar M 71 ti - nowy - cena 550 zł

Polar Smart Edge - nowy - pamięć jednego treningu, wyznaczanie strefy wysiłku podczas rozgrzewki - cena - 330 zł

Polar Pacer NV - nowy - pamięć jednego treningu, stoper, czas pracy w strefie, podświetlany ekran - cena - 249 zł

Polar Fitwatch NV - nowy - limity tętna, zegarek, podświetlany ekran - cena 210 zł

Polar A1 - nowy - aktualne tętno, brak opakowania - cena 170 zł

ofertę będę uaktualniał
PKO
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard , mam pytanko czy mógłbyś w ramach zachwalania powiedzieć co dla biegacza daje taki monitor serca, jakie info można uzyskać wykorzystując go na treningu lub na zawodach, czytałem,że na sygnalizuje w czasie biegu że np mam za szybkie tętno i powinienem zwolnić bo nie dobiegne do mety w zakładanym czasie itp? Dzięki
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Temat rzeka. Odpowiem krótko. Otrzymujesz informacje o stanie swojego organizmu  (zmęczenie, pozytywny efekt treningu)  sprawdzasz czy właściwie trenujesz  (czasy przebieganych odcinków przy określonym tętnie) itd. itd.
Więcej informacji szukaj w bieganiu.pl, w archiwalnych postach.
Jeżeli to nie cena była przeszkodą w zakupie HRM i nie czujesz potrzeby posiadania monitorka to nie kupuj. Używanie Polara zmusza do szukania informacji na temat wykorzystania tętna w treningu, zmusza do zmiany przyzwyczajeń a przede wszystkim spowalnia trening. Niewielu biegaczy zgadza się świadomie wolniej biegać na treningach.
Tak na marginesie słyszałem o reprezentancie Polski w LA, któremu Polar przeszkadzał w treningu (pokazywał, że trenuje za intensywnie). Zawodnik przestał używać Polara. Ciągle jest niespełnionym talentem, o którym mówi się, że w osiągnięciu sukcesu przeszkadza mu głowa.
Ta oferta jest dla tych, dla których barierą była cena, a którzy są przekonani do używania Polara w treningu.
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W jaki sposób można zamówić monitor pracy serca w Sportprofilu mieszkając we Wrocławiu?

(Edited by starosta at 11:41 pm on Nov. 3, 2001)
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tetnomierz jest mi potrzebny przede wszystkim do
1) maratonu
2) drugiego zakresu (luzny bieg na tetno 150-170 gdzie chcesz i bez zegarka)
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podaj mailem adres, na który chcesz aby Ci wysłać Polara. Zapłacisz przy odbiorze.
info@sportprofil.pl

R.
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Panie Ryszardzie
w materiale PT "Sterowanie treningiem CZ.1" napisał Pan :

"Jakie zmiany adaptacyjne wywołuje trening w poszczególnych strefach opowiem następnym razem."

Kiedy możemy liczyć na ciąg dalszy?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oferta po zmianach:

Polar Vantage NV - używany, pasek na rzep, brak opakowania - cena 600 zł

Polar Xtrainer Plus - pamięć, przezkaz danych do PC, funkcje rowerowe - cena 500 zł

Polar M 91 ti - lekko używany - cena 500 zł

Polar M 71 ti - nowy - cena 550 zł

Polar Sport Tester - używany - pamięć, międzyczasy, przekaz danych do PC - cena 450 zł

Polar Protrainer XT - nowy - 48 międzyczasów, funkcje rowerowe - cena 430 zł

Polar Protrainer NV - nowy, pasek na rzep - 44 międzyczasy - cena 360 zł

Polar Smart Edge - nowy - pamięć jednego treningu, wyznaczanie strefy wysiłku podczas rozgrzewki - cena - 330 zł

Polar Pacer NV - nowy - pamięć jednego treningu, stoper, czas pracy w strefie, podświetlany ekran - cena - 249 zł

Polar Fitwatch NV - nowy - limity tętna, zegarek, podświetlany ekran - cena 210 zł

Polar A1 - nowy, brak opakowania - aktualne tętno, - cena 170 zł
Janusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomyślałem, że osobom, które dołączyły do naszego forum w ostatnim czasie i nie miały okazji zapoznania się z postacią Ryszarda,   winniśmy pewne wyjaśnienie.

Odsyłam więc do:

-Ryszard Szul & Robert Korzeniowski-

A teraz pytanie do Ryszarda:

Jaki jest Twoim zdaniem optymalny Polar dla większości z nas, tj. amatorów biegania długiego, uprawiających swoje hobby 3-5 razy tygodniowo, przed lub po pracy, w zróżnicowanych warunkach atmosferycznych, bez względu na porę roku, również -jak teraz - o zmroku, mających umiarkowane ambicje startowe. Wiem, że to może nie wygodne pytanie ale myślę, że masz w swoim menu, takie - danie szefa kuchni.  

I jeszcze jedno: jakiego modelu używasz Ty, do własnego treningu triathlon'owego? Czy do biegania używasz innego niż do roweru?
Janusz
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Januszku, dziękuję za reklamę.

Dla biegaczy amatorów istotne jest tętno w trakcie wysiłku i międzyczasy. Dobrze jeżeli te międzyczasy możemy odtworzyć. Najprostsze modele to Protrainer NV lub Protrainer XT. Najnowszy ich odpowiednik to S-210. Można przyjąć inną wersję - zaawansowany stoper (taki o jakim pisaliście na forum) i najprostszy Polar.
Ja trenuję modelem bez funkcji rowerowych. Wcześniej X-trainer miał za mało pamięci a obecnie S-710 wydaje mi się za duży na rękę i trenuję z S-810. Ma przeszło 44 godz. pamięci i mogę wczytywać treningi nawet raz na dwa tygodnie. (Chyba, że jakiś trening chcę obejrzeć na bierząco i porównać z podobnym treningiem wcześniejszym. Program komputerowy Polara jest moim dzienniczkiem treningowym)
Najprzyjemniejsze jest analizowanie komunikatów z zawodów z rozpisaniem na czasy w pływaniu, rowerze i biegu a następnie analizowanie treningów poprzedzających start; prędkości bieganych kilometrów, pływanych setek, podjazdów na stałych górkach. To wszystko w porównaniu z ciężarem ciała i % tkanki tłuszczowej, dietą, wspomaganiem.
To jest naprawdę bardzo interesujące!
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro jest mowa o treningu triatlonisty, to mam pytanie do pana Ryszarda:
- jak wyglada plan zywieniowy u pana
- czy po tak duzej ilosci treningu, potrzebuje pan rownie duzo snu?

Pozdrawiam
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie trenuję dużo. Są okresy gdy trenuję rano od 7 do 8 pływanie i po południu bieganie lub rower. Są tygodnie gdy trenuję tylko pływanie 3 razy i np. dwa razy bieg i raz rower. Zawsze w tygodniu mam dzień wolny od treningu. Po dwóch tygodniach intensywnej pracy zawsze robię tydzień luźny. Gdy nie ma startów to biegam 2 lub trzy razy w tygodniu, czasami idę na rower, ze dwa razy popływam.

Sen.

Jeden dzień w tygodniu śpię dłużej np do 7 30. W  sobotę i niedzielę wstaję o 7 30 jem lekkie śniadanie, kładę się znowu do łóżka do 9 30 a o 10 wychodzę na trenig. Podczas mocnych treningów szukam możliwości drzemki poobiedniej lub po drugim śniadaniu.

Jedzenie.

Zawsze mam zaplanowane co będę jadł przed treningiem i po treningu. Na wypadek głodu mam pod reką zapasowy baton energetyczny, prażone musli lub banana. W trakcie intensywnych treningów wspomagam się odżywkami węglowodanowo-białkowymi.

Niestety czas nieubłaganie płynie i tylko w sercu ciągle maj.
Nie mogę więcej trenować bo regeneracja w pewnym wieku jest dużo wolniejsza. Mam poza tym świadomość, że aparat ruchu zużywa się a ja chciałbym trenować i uprawiać sport jak najdłużej. Gdy trenowałem razem z młodszymi kolegami i tak jak oni to łapałem kontuzje a moi znajomi pytali mi się czy aby jestem zdrowy bo źle wyglądam.
Zastanawiałem się wtedy czy o to mi właśnie chodzi?
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj zamówiłem w Sportprofilu Polara Protrainer NV, już jutro ma być u mnie. Czekam z niecierpliwością...
Postaram się "na żywo" relacjonować pierwsze kontakty z tym urządzeniem.
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Polar przyszedł w piątek wieczorem.Od razu zrobiłem na nim mały test: biegłem z trzema różnymi tempami i porównywałem tętno.
Wczoraj wystartowałem na 5km. Jestem bardzo zadowolony, pięć tygodni przygotowań nie poszło na marne. Jak dla mnie 18:33 to świetny czas (myśłałem, żę będzie coś koło 19:30).
Dziś zrobiłem sobie przebieżke relaksującą. Zakres do tętna 150 ud./min. I co dalej?
Pierwszy raz na mojej ścieżce biegowej spotkałem niewiasty. Dwie urodziwe biegaczki. Nici z założonego tętna... Tylko je minąłem pozdrawiając podniesieniem ręki. Biegne dalej ze stałą prędkością a tu tętno bum od razu do 160. W czasie biegu jeszcze dwa razy miałem je w zasięgu wzroku i już do końca serce waliło jak młot. Bilans: 28.10min biegu powyżej zakresu, 9min biegu w zakresie (do 150), oczopląs od rozglądania się na boki.
Co ciekawe w piątek zrobiłem odcinek z takim samym średnim tęnem(153) i wyszło mi ok.4:45min/km. Dziś miałem średnio 5:30min/km.Można by to tłumaczyć wczorajszym startem ale z drugiej strony te biegaczki...
Idzie ku lepszemu. Jak już dziewczyny w mojej okolicy zaczynają biegać :hej:

Pozdrawiam wszystkie biegające niewiasty

(Edited by starosta at 9:28 pm on Nov. 13, 2001)
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Urodę biegaczek możemy ocenić gdy nam odpowiesz jakie masz tętno maksymalne. Przy 200 maksymalnym Twoje 160 świadczy, że tylko minęliście się. Przy maksymalnym 180 reakcja do 160 może świadczyć o tym samym kierunku biegu i dużej urodzie biegaczek.
Sprawdź co się dzieje z tętnem podczas biegu gdy pomyślisz sobie o czymś co Cię złości, o planach sportowych itd.
Z tego co piszesz wydaje się, że jesteś "wysokotętnowcem" czyli Twoje HRmax to ok. 200 sk/min.

pozdrowienia

R.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ