Zegarki z GPS vs. iPhone 4

deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Nie wiem wszystkie maja ten sam modul, starsze nie maja, po drugie to ze nawet jak maja ten sam modul o niczym nie swiadczy. Moga miec ten sam modul a calkiem roznie sie zachowywac. Bardzo duzo zalezy od anteny, od jej umiejscowienia, od odizolowania itd.
Tak, masz rację, antena może mieć wpływ. Jednak ja w praktyce nie widziałem większych różnic. A wracając do głównego wątku, biegłem nawet kilka razy z iPhonem (+runkeeper) oraz Garminem jednocześnie, też wielkich rozbieżności nie było.
PKO
Bamba04
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 55:43

Nieprzeczytany post

W takim razie pozostaje mi 210 i 610.

Ktoś z Was może mi coś doradzić w tym "zestawieniu"?
Bamba04
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czy jakieś zegarki z przedziału cenowego 800-1200 zł maja czas pracy ponad 9-10 h?

Z tego co zaobserwowałem to dopiero np. triathlonowe Garminy maja długi czas pracy...
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mają nawet tańsze Geonaute :)
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bamba04 pisze:W takim razie pozostaje mi 210 i 610.

Ktoś z Was może mi coś doradzić w tym "zestawieniu"?
Weź 610 lub 310, z obu będziesz zadowolony.
Bamba04
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Szukając w kierunku 310-tki (wg statystyk długi czas pracy) zainteresowałem się triathlonowym 910xt.
Czy ktoś z Was korzysta z niego do stricte do biegania?

Czy trochę dopłacając zyskujemy zdecydowanie coś lepszego?
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bamba04 pisze:Szukając w kierunku 310-tki (wg statystyk długi czas pracy) zainteresowałem się triathlonowym 910xt.
Czy ktoś z Was korzysta z niego do stricte do biegania?

Czy trochę dopłacając zyskujemy zdecydowanie coś lepszego?
Wiele osób korzysta, w stosunku do 610 jako biegacz zyskujesz chyba tylko zdecydowanie lepszą baterię.
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

Rozejrzyj się za używanym suunto ambit. Bateria trzyma pięknie, gps bardzo dokładny, świetny portal/zarządzanie zegarkiem, tempo chwilowe pokazuje całkiem sensownie. Wada jest brak możliwości modyfikowanych interwalow z poziomu zegarka, ale szczerze powiedziawszy to chyba tylko bardzo zaawansowani biegacze bedą na to narzekać.
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dodam, że przesiadłem się na ambitna z iphon/endo i jestem bardzo zadowolony. Co do baterii- dziś miałem długie wybieganie- ponad 3h, start z bateria na 65%, koniec z baterią na 37%. Czyli plus minus 9 godzin biegania non stop wytrzyma ;)
run for fun

deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

M&S pisze:Dodam, że przesiadłem się na ambitna z iphon/endo i jestem bardzo zadowolony. Co do baterii- dziś miałem długie wybieganie- ponad 3h, start z bateria na 65%, koniec z baterią na 37%. Czyli plus minus 9 godzin biegania non stop wytrzyma ;)
9h to raczej nie jest dużo, Garmin 610 wytrzymuje 8h, a jest to główny (i w zasadzie jedyny) powód narzekań na ten model. Garmin 910 ma bodjże 20h i to jest dobry wynik.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

M&S pisze:Wada jest brak możliwości modyfikowanych interwalow z poziomu zegarka
A z poziomu komputera można zaprogramować interwały i wgrać do zegarka?

Sporo osób korzysta z planów treningowych z książki Danielsa. Przykładowy trening, jakich w tej książce wiele, wygląda następująco:

3.2km E + 2x(10min T + 2min odpoczynku) + 80min E + 15min T + 3.2km E

E i T to zadane przedziały tempa.

Czy taki trening można jakoś w Ambicie zaprogramować? Może być z poziomu komputera.
M&S pisze:ale szczerze powiedziawszy to chyba tylko bardzo zaawansowani biegacze bedą na to narzekać.
Nie, no bez przesady. Treningi interwałowe to nie jest nic zarezerwowanego dla zaawansowanych. Ale jeśli z poziomu komputera/strony internetowej by się dało je definiować, to dla mnie ok.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie jak powiedział kolega wyżej.
Jestem totalnym amatorem i nie wyobrażam sobie, że mój zegarek nie potrafi zapisać treningu/interwałów składającego się z kilku części sterowanych różnymi parametrami (zakresem HR, czasem, odległością, tempem,...). Jestem w stanie przeboleć, że nie da się tego zrobić z poziomu zegarka, może być z poziomu strony www czy dedykowanego programu. Ważne natomiast by nie było ograniczenia na ilość części składowych treningu, jak to jest na przykład w Polarach.
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
M&S pisze:Wada jest brak możliwości modyfikowanych interwalow z poziomu zegarka
A z poziomu komputera można zaprogramować interwały i wgrać do zegarka?

Sporo osób korzysta z planów treningowych z książki Danielsa. Przykładowy trening, jakich w tej książce wiele, wygląda następująco:

3.2km E + 2x(10min T + 2min odpoczynku) + 80min E + 15min T + 3.2km E

E i T to zadane przedziały tempa.

Czy taki trening można jakoś w Ambicie zaprogramować? Może być z poziomu komputera.
M&S pisze:ale szczerze powiedziawszy to chyba tylko bardzo zaawansowani biegacze bedą na to narzekać.
Nie, no bez przesady. Treningi interwałowe to nie jest nic zarezerwowanego dla zaawansowanych. Ale jeśli z poziomu komputera/strony internetowej by się dało je definiować, to dla mnie ok.
Proste tysiączki może nie ale to co wyżej to raczej nie dla początkujących i z całą pewnością takiego treningu do suunto nie wgram ;) Tylko proste interwały jak pisałem - zaawansowani biegacze będą narzekać. Za Danielsa raczej żaden szuracz się nie bierze - swoje trzeba na początku wybiegać. Na moje początkujące potrzeby przykładowo - 3km E+ 6x1km na przerwie 2' + 3km E jestem w stanie suunto ogarnąć odpalając po 3km tylko 6x1km ;). To nie jest zegarek biegowy - ale warto rozważyć jako ciekawą alternatywę. Co do baterii - 910-ka pracuje 20h zliczajac pozycję co 1s? Sprawdziłem manual ambita - co 1s powienien dać radę 15h muszę to sprawdzić. Suunto można ustawić co 30sec i wtedy pociągnie 50h. Jest gdzieś na forum ciekawy wątek o ambitach.

Edit - będą na jesieni coś z Danielsa może ruszał, zobaczę jak mi się Ambit sprawdzi ;)
run for fun

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Co do baterii - 910-ka pracuje 20h zliczajac pozycję co 1s?
Raczej nie. W Garminach jest coś takiego, co się nazywa smart recording (albo jakoś w podobie). W pamięci zapisywane są punkty, w których coś się zmienia (tętno, kierunek, prędkość, itp.). Częstotliwość jest zależna od tego, jakimi zygzakami się poruszamy ;) Producent podaje bodaj 19h pracy w tym trybie.
Za Danielsa raczej żaden szuracz się nie bierze
Zdziwiłbyś się ;) Ale z drugiej strony, tym bardziej żaden "szuracz" nie kupuje zegarka, którego cena sklepowa oscyluje koło 2k. A jeżeli już, to chce mieć tam absolutnie wszystko, co mu się może przydać, kiedy już przestanie być tym szuraczem.
M&S pisze:To nie jest zegarek biegowy
No właśnie wydaje mi się, że trafiłeś w sedno. To z pewnością fajny sprzęt podróżniczy ale do biegania to tak średnio moim zdaniem, szczególnie jeśli się go zestawi ze sprzętem konkurencji z tej samej półki cenowej.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
Co do baterii - 910-ka pracuje 20h zliczajac pozycję co 1s?
Raczej nie. W Garminach jest coś takiego, co się nazywa smart recording (albo jakoś w podobie). W pamięci zapisywane są punkty, w których coś się zmienia (tętno, kierunek, prędkość, itp.). Częstotliwość jest zależna od tego, jakimi zygzakami się poruszamy ;) Producent podaje bodaj 19h pracy w tym trybie.
Jest też opcja zapisu co 1s. Mam ją włączoną w swoim Garminie i czas podany przez producenta, pokrywa mi się z tym co dostaję. Tak więc myślę, że może wytrzymać te 19h z zapisem co 1s.
Kolaj pisze:
Za Danielsa raczej żaden szuracz się nie bierze
Zdziwiłbyś się ;) Ale z drugiej strony, tym bardziej żaden "szuracz" nie kupuje zegarka, którego cena sklepowa oscyluje koło 2k. A jeżeli już, to chce mieć tam absolutnie wszystko, co mu się może przydać, kiedy już przestanie być tym szuraczem.
Jestem szuracz, mam taki zegerek i biegam jeszcze bardziej skomplikowane treningi niż ten przykład z Danielsa (układa mi je trener).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ