Początek biegania (zupełny amator)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Raian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Patrząc na to forum, przytłoczony ilością informacji, nie wiedziałem gdzie założyć temat. Chciałem zrobić trzy temat - w butach, techno i tutaj, ale na razie zrobię tylko tutaj.

Myślałem na początek o jakichś marszobiegach. Nie biegałem już 2 lata, w ogóle mało się ruszam. Obecnie ważę 67kg przy wzroście 178cm(chyba). Od marca 2012 do chwili obecnej zgubiłem 13kg dzięki dobremu odżywianiu się i ćwiczeniom (A6W, przysiady, pompki), więc teraz będzie mi łatwiej biegać. Przez ostatnie trzy miesiące wykonywałem taki trening i chce go dalej wykonywać:

Napinanie mięśni brzucha leżąc (m. brzucha)12-15 powtórzeń
Wspięcia na palce obunóż 15-20 powtórzeń
Przysiady klasyczne z obciążeniem (m. ud) 20 powtórzeń
Podciąganie na drążku j.w. ze stopami opartymi o krzesło (m. pleców) 10 powtórzeń
Pompki 15 powtórzeń
Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz (m. naramienne) 15 powtórzeń
Uginanie przedramion z hantlami (m. dwugłowe ramion) 10 powtórzeń
Pompki z wąskim ustawieniem rąk 10 powtórzeń
Uginanie nadgarstków z obciążeniem (m. przedramion)

Moje pierwsze pytanie. Robię ten trening w poniedziałek, środę i piątek. Czy bieganie we wtorek, czwartek i sobotę nie będzie kolidowało w jakiś sposób z tym treningiem?

Moje drugie pytanie to jakie buty wybrać. Myślałem o bieganiu na asfalcie. Czytałem trochę o tym, że takie bieganie niszczy stawy, ale niestety nie mam innego wyjścia. Pomimo tego że mieszkam na wsi, to nie mam 'miękkich powierzchni' w pobliżu, więc został asfalt. Budżet do 300 zł. Wiem, że dopiero zaczynam ale wolę dbać o swoje zdrowie i raczej nie porzucę szybko tego biegania.
http://www.asics.pl/running/knowledge/d ... -na-mokro/ Trochę więcej poczytałem o zakupie butów i w tym teście wyszło mi że mam normalne podbicie.

O jakiej porze najlepiej biegać? Coś powinno się zjeść przed bieganiem i po? Myślałem o godzinach 6-9, wiadomo są wakacje i słońce przypieka coraz mocniej.

Moja ostatnia prośba to polecenie pulsometru w rozsądnych cenach, czyli 50-80 zł, może to nawet za dużo ale naprawdę nie znam się na tym sprzęcie.

Niektóre pytania mogą się wydawać dziwne jak ten o pulsometr, bo dopiero zaczynam ale jeżeli coś chce już robić to chce to robić porządnie.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, miałem zacząć biegać w tamte wakacje ale niestety straciłem motywacje, a teraz gdy ćwiczę już nieprzerwanie przez 3 miesiące i pozbyłem się nadwagi to chciałem postawić kolejny krok i zacząć biegać. Progres i bez wymówek :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Nie będzie kolidować.
2. Z taką wagą to każde będą dobre. W dziale buty jest mnóstwo opisów, recenzji etc. ty musisz wybrać te, w których będzie ci wygodnie.
3. Pora nie ma znaczenia, po porannej owsiance spokojnie można hasać.
4. Na twoim miejscu ten zakup odpuściłbym sobie. Zamiast skupiać się na bieganiu będziesz gapił się w zegarek.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Raian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.

Co do pulsometru. Im wcześniej zacznę się przyzwyczajać do takiego sprzętu tym szybciej przestanę gapić się na ten zegarek, o ile w ogóle będę. Pomimo wszystko prosiłbym o jakieś polecenie. Przyda się na przyszłość, chociaż pewnie i tak kupię teraz.

To może zamiast pulsometru to ilość kroków na jednym wdechu przy marszu/biegu? Oglądałem rok temu materiał o marszobiegach i coś takiego mi utkwiło w głowie.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. Pewnie, że nie będzie. Moim zdaniem będzie to się idealnie uzupełniało.
2. Z butami jest trochę tak jak z partnerami - są gusta i guściki. Idź do sklepu, poprzymierzaj, popróbuj - na pewno coś znajdziesz dla siebie.
3. Godziny to również sprawa indywidualna. Ja lubię biegać z samego rana - obecnie około 5:30. Jednak znam też osoby, które na trening nie wychodzą przed 22. Wszystko zależy od planu dnia oraz preferencji danej osoby.
4. Zakładam, że nie będą to jakieś strasznie długie biegi póki co więc specjalnie jakoś bym nie nastawiał się na ładowanie węglowodanami przed biegiem. Proponuję coś w miarę lekkiego i szybkostrawnego. Mi się źle biega po nabiale i po tłustym, ale znam osoby, które mogą normalnie zajadać się kiełbasą przed biegiem :) Po biegu proponuję coś co uzupełni zarówno białko jak i węglowodany - może jakąś pierś, rybę albo twarożek i do tego jakiś owoc lub warzywa?
5. Pulsometr to zbędny gadżet. Sam posiadam, ale absolutnie nie opieram treningu na jego wskazaniach :)
Raian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za pomoc i dobre rady.
art.UR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj,
jeśli bardzo zależy Ci na pomiarach, to na początek dobrym rozwiązaniem może być Endomondo. Przy założeniu, że posiadasz jakiegokolwiek smartfona z GPS. Aplikacja jest darmowa, a ilość opcji wystarczy na długo. Korzystają z niej nie tylko początkujący.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ