Buty minimalistyczne - ultramaraton

KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A 160 to nie model dziecięcy? ;D
Andrzej a w czym ty biegasz? Bo widzę, że biegasz i to dużo. Mógłbyś się podzielić doświadczeniami?
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja polecam

1) inov8 roclite 243- w porównaniu do x talona obszerniejszy i w odczuciach dużo bardziej mięsisty

2) inov8 trailroc 245/255 - ja osobiscie mam 245 ale pożyczyłem raz od brata 255 i IMO przy podobnych odczuciach co do elastyczności bardziej izoluje od podłoża co wg mnie w ultra ma spore znaczenie po parudziesięciu kilometrach

bardzo fajny jest brooks pure grit, tyle ze to dość sztywny but i trochę cięższy od wyżej wymienionych, ale naprawdę biega się w nim bardzo dobrze i średnia elastyczność podeszwy nie jest tak bardzo odczuwalna.

w ogóle jak jest sucho to but z tak agresywną podeszwą jak x-talon nie jest wg mnie potrzebny, spokojnie można lecieć w czymś takim jak trailroc a nawet kinvara ( imo ona ma naprawdę solidny kawał mięsa pod piętą a przy tym jest elastyczna, podeszwa w suchych warunkach daje rade przez te trójkąty )
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś ma doświadczenie w bieganiu długich dystansów, maraton lub dłuższych w butach:
NB MR10v2
Saucony Kinvara 3
Skora Base

?
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w Kinvarze biegałem jeden ultra i jeden górski maraton. Jak ci super trakcja nie jest potrzebna, warunki są suche to but spisuje sie jak porządna trailówka :hej: a na zbiegach to i piętą można pare razy przywalić :ojoj:
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Andzej pisze:
oskee pisze:2 lata temu Maciek Więcek i Michał Jędroszkowiak wystartowali w B7D w Inov-8 BareGrip. Michał zmienił buty w Rytrze (albo Piwnicznej, już nie pamiętam), Maciek dobiegł do mety na drugim miejscu, ale jak potem z nim rozmawiałem to mówił, że nie było to przyjemne przeżycie. Mimo dobrych recenzji jakie te buty zebrały nie widziałem już chlopaków startujących w nich w ultra-trailach.
Wszystko oczywiście zależy od samego biegu. Mogę sobie wyobrazić Rzeźnika w takich BareGripach (dużo błota), ale zupełnie nie widzę Grani Tatr (same skały).

Ja sam stawiam na uniwersalizm i biegam w Trailrocach 255. Minimalistyczne one nie są, ale zdecydowanie mają mało bajerów i sprawdzają się dobrze prawie w każdym terenie i dystansie.
maciek w x-talonach 160 zrobił w tym roku kierat (dużo asfaltu, skał i błocka), rzeźnika i dużą część GSB - w kontekście minimalizmu x-t 160 i bare-gripy to ta sama liga wylajtowania.
Mylisz się prawie we wszystkim co piszesz. Odsyłam na napieraj.pl. Poczytaj w czym Maciek biegł i czym różnią się x-talony 212 od BareGripów.
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:w Kinvarze biegałem jeden ultra i jeden górski maraton. Jak ci super trakcja nie jest potrzebna, warunki są suche to but spisuje sie jak porządna trailówka :hej: a na zbiegach to i piętą można pare razy przywalić :ojoj:
To na drodze powinny być jeszcze lepsze ;-).
Dzięki
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

markus02 pisze:Czy ktoś ma doświadczenie w bieganiu długich dystansów, maraton lub dłuższych w butach:
NB MR10v2
Saucony Kinvara 3
Skora Base

?
Skora Form. W prawdzie zupełnie inna cholewka niż Base ale podeszwa ta sama. Maraton uliczny.
Od 35km było twardo ale nie na tyle żeby wpłynęło negatywnie na wynik. Z tym, że buty wtedy miały już 2kkm przelotu.
Na maraton po graniach się nie nadają.

T.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ