Ból śródstopia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
płotkarz 2000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
mam 17 lat i tak, jak mówi tytuł mam problem ze śródstopiem. Biegam około rok i wcześniej nie miałem takich problemów ale od jakiegoś czasu zacząłem odczuwać ból śródstopia (wewnętrzna strona po środku) na początku bagatelizowałem to ponieważ myślałem że to wina kolców ale jak robiłem dzisiaj trening coś mocno mnie ukłuło w tym miejscu i boli ciągle. Może ktoś wie cokolwiek na ten temat i poradzi maść leki cokolwiek? Dodam, że mój kolega miał podobny problem i lekarze stwierdzili u niego zapalenie mięśnia piszczelowego, dostał zastrzyki i pomogło, prawda, mógłbym również pójść do lekarza i się zbadać, ale mam jeszcze nadzieję, że uda mi się to wyleczyć "domowymi" sposobami. Jeżeli ktoś wie co mogło mi się stać i jest w stanie polecić cokolwiek by to wyleczyć będę wdzięczny :)
z góry dziękuję i pozdrawiam.
PKO
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

Boli pewnie rozcięgno podeszwowe, bo jest zbyt naprężone.
Niestety nie jest to kontuzja, którą leczy się szybko, a tym bardziej domowymi sposobami.
Bardzo łatwo też pogorszyć stan - biegając dalej i równie intensywnie.
Przyczyny upatrywałbym w butach do biegania i niedostatecznym rozciąganiu po treningach.

Moim zdaniem warto udać się do fizjoterapeuty, który rozluźni napięte rozcięgno i napiętą łydkę.

To, co mogę polecić do robienia we własnym zakresie:
- chlodzenie śródstopia np. mrożonką - 4 razy dziennie po 5 min, jak również po każdej aktywności fizycznej
- masowanie śródstopia piłką tenisową lub czymś podobnym
- dużo rozciągania

Niestety wiem to z doświadczenia. Właśnie po 3 miesiącach niebiegania wracam do treningów. Powodem też było rozcięgno. Tylko, że ja mam 33 lata i nie zrobiłem przerwy, gdy pojawiły się pierwsze bóle.
Ty jesteś młody i szybciej się regenerujesz. Jeśli w porę zareagujesz, to szybciej wrócisz do zdrowia.

Powodzenia!
W życiu piękne są tylko chwile ~Ryszard Riedel
Obrazek
płotkarz 2000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miałeś rację, byłem dzisiaj u lekarza i stwierdził że "to możliwe" że rozcięgno "jest przesilone" najgorsze jest to że nigdy nie można dowiedzieć się co mi dolega tylko zawsze przypuszczenia

Zgadzam się też z tym że niedostatecznie się rozciągam, ale jak rozciągnąć to miejsce?
Zastosuje tez Twoje rady dotyczące chłodzenia itd bo od lekarza dostałem tylko jakieś tabletki przeciwbólowe i podobno przeciwzapalne oraz sól jodowo-bromową żeby moczyć stopę w roztworze.

Dzięki :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozciegno podeszwowe rozciagasz ciagnac palce stopy do gory. Samo rozciegno, moze byc przeciazone z powodu nie rozciagnietych lydek. Masz przykurcz i za wczesnie odrywasz piete podczas biegu co w konsekwencji powoduje to, ze rozciegno jest caly czas napiete. Wniasek: rozciagaj porzadnie lydki po biegu.
Fafik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

miodek
płotkarz 2000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie! Bardzo często spina mi łydki nawet do tego stopnia że nie mogę ich rozciągnąć. Mam problem bo nie potrafię dobrać ćwiczeń.. Mądrych dobrze posłuchać hehe :d
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

Tu http://bieganie.pl/?cat=280 masz dużo wiedzy nt. rozciągania.
W życiu piękne są tylko chwile ~Ryszard Riedel
Obrazek
witoldksywa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

warto poczytać bo mnie po rozciąganiu łapie skurcz.
My zrobimy tobie ogrzewanie podłogowe katowice,
instalacja ogrzewania u nas naj profesjonalniej
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ