Buty ze wsparciem i amortyzacją do biegania ze śródstopia

MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!

Kilka miesięcy temu przestawiłem się na bieganie ze śródstopia, aktualnie przygotowuję się do startu w maratonie w Poznaniu.

O ile bieganie ze śródstopia z całą pewnością posiada wiele zalet, to ja dostrzegam jedną wadę.

Otóż po zmianie stylu biegania odkryłem, że dobranie odpowiednich butów jest trudniejsze, niż było wcześniej. Niektóre modele butów w moim przypadku w ogóle nie nadają się do takiego biegania (przykładem może być Asics GT 2170, który jest zbyt miękki i elastyczny).

Do tej pory przetestowałem: Asicsy GT 1160 i Nike Zoom Structure +16. Teraz biegam w ww. Nike'ach.

Do długich i szybkich wybiegań przydałyby mi się chyba jednak buty z większą dozą amortyzacji (ważę 82 kg).

Czy możecie coś polecić? Niestety wiele modeli butów z dobrą amortyzacją ma duży offset, co w mojej ocenie dyskwalifikuje te buty.

Szukam modelu treningowego i do biegu maratońskiego. Na krótsze starty mam Brooksy PureFlow 2 :)

Pzdr,
Mateusz
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A czy nie zauważasz, że bieganie ze śródstopia z czasem (potrzebnym na wzmocnienie i adaptację aparatu ruchu do nowych wyzwań) powoduje, że stopniowo rolę amortyzowania i stabilizowania kroku dużo lepiej biorą na siebie własne nogi? Innymi słowy: poprawienie techniki powoduje zwykle, że człowiek staje się uwolniony od wsparcia i amortyzacji - a Ty akurat teraz zaczynasz tego szukać? Nie bardzo rozumiem...
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hassy byc moze dlatego chce amortyzacji bo to lubi i tak mu jest wygodnie, moze ma slabe wiezadla i wiotka stope, albo krzywy palec? Nie wpadles na taki pomysl? Piszesz wszedzie w kolko to samo bez zastanowienia.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dużo pianki na maraton, to jest bardzo dobry kierunek poszukiwań. Niestety nie ma na rynku takich papci, które spełniałyby warunek małego offsetu i dużej grubości pod śródstopiem. Dlatego trzeba sobie samemu radzić i ciąć ortopedy. Polecam ten but, bo na dzień dzisiejszy jest najlepszy pod maraton. Ma sporo mięsa...
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Są np. Saucony Virrata i Altra Torin, mają dobrze amortyzowane (pianką) śródstopie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobre mięso, to dwu albo i ponad dwucentymetrowy schabowy dla faceta ze słuszną wagą. Kurduple niech siedzą cicho w tej kwestii, bo im wystarczy półtoracentymetrowy albo i cieńszy czips bekonowy żeby się najeść.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Altra Torin - 28mm - to już się chyba jest co wrzucić na ząb.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

haha, no tak, to już obiecuje królewską ucztę.
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kup sobie Skechersy Go Run
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:hassy byc moze dlatego chce amortyzacji bo to lubi i tak mu jest wygodnie, moze ma slabe wiezadla i wiotka stope, albo krzywy palec? Nie wpadles na taki pomysl? Piszesz wszedzie w kolko to samo bez zastanowienia.
jeżeli ma słabe więzadła i wiotką stopę niech je wzmacnia a nie znieczula amortyzacją.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kejt7 pisze:kup sobie Skechersy Go Run
Kurde, sam bym je sobie kupil, ale zona juz zaczyna na moje fanaberie krzywo patrzec ;-)
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po słusznej uwadze Yaro, zastanowieniu, w pokorze i samokrytyce modyfikuję jednak to, co w kółko i wszędzie wypisuję... no bo rzeczywiście być może dlatego chcesz dużej amortyzacji oraz wsparcia bo to lubisz i tak Ci jest wygodnie, może masz słabe więzadla i wiotką stopę, albo krzywy palec. Nie wpadłem na taki pomysł. Ty o tym też nie napisałeś, napisałeś tylko o przygotowaniach do maratonu, krótkich startach... nieopatrznie założyłem, że nie masz słabych więzadeł i wiotkiej stopy, a jeśli masz to być może do maratonu fajnie byłoby je trochę wzmocnić... Przepraszam :)

No to tylko dodam, że skoro wybiegania mają być i długie, i szybkie, i amortyzowane na śródstopiu... to może coś z Newtonów albo nowych technologii Adidasa: Boost, Springblade - ten ostatni to może nie schabowy, ale ościsty to on jest spod spodu - no dobra, tu się trochę śmieję :) Pete z Runbloggera zmierzył, że Saucony Virrata ma w rzeczywistości 17 mm podeszwy, więc może to dla Ciebie za cienki schaboszczak? No i nie wiem, czy w ww. butach wsparcie będzie dla Ciebie wystarczające i jakie ono miałoby być i co miałoby wspierać przy biegu ze śródstopia :(

Tak czy owak powodzenia w treningach i startach! :)
MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52

Nieprzeczytany post

Nike, w których teraz biegam są OK. Jednak po przebiegnięciu w nich 22-25 km na treningu, na którym szlifuję też swoje umiejętności szybkościowe, czuję, że amortyzacja słabnie. I zaczyna się biec mniej komfortowo, robią się odciski.

Wg mnie bieganie ze śródstopia nie eliminuje pronacji. Zrobiłem sobie kilka filmików w Brooksach PureFlow 2 i w Nike Zoom Structure +16. Na filmach dobrze widać, że wychylenie kostki do środka jest znacznie mniejsze w Nike'ach.

Dlatego też szukam butów do biegania ze śródstopia, amortyzowanych i ze wsparciem dla pronatora :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a dlaczego pronacja miałaby być eliminowana?

i w jaki sposób kontrolować pronację w przypadku lądowania na śródstopiu miałby element który jest umieszczony za nim, w środkowej części buta?

skąd pewność, że pęcherze (no bo chyba jednak nie odciski?) robią się od braku amortyzacji?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

MateuszSz. pisze:
Wg mnie bieganie ze śródstopia nie eliminuje pronacji. Zrobiłem sobie kilka filmików w Brooksach PureFlow 2 i w Nike Zoom Structure +16. Na filmach dobrze widać, że wychylenie kostki do środka jest znacznie mniejsze w Nike'ach.
Ja zrobiłem dokładnie to samo i nawet na śródstopiu wychylenie większe. Stąd biegam na śródstopie ale w butach z korekcją.
Od 9 miesięcy nic mnie nie boli, ani kostka, ani kolano, ani też ścięgna...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ