ból kolana po nocy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam już trzy lata. Głównie biegi górskie, czasem maratony i jak w zeszłym roku - gdy zwiększyłem objętość treningową do 250+ km miesięcznie pojawił się ból. W zeszłym roku miałem to w lewej nodze i rozbiegałem. teraz mam w prawej. A wygląda to tak:
pierwsze kroki treningu to ostry ból po zewnętrznej stronie kolana, łapiący górę łydki i zewnętrzną część uda. W miarę czasu przechodzi - po 10km nie odczuwalny. Ale gdy się zatrzymam i kontynuuję bieg - znow się pojawia. Pracę mam siedzącą, więc po pracy jak wstanę z fotela, czy po nocy, ciężko chodzić (tylnowewnętrzna )część kolana nap...la . Na rowerze nic nie boli. Stosuję już kilka dni okłady lodem po treningu, 3x dziennie naproxen ale jak zaczynam bieg to przez chwilę biegnę jak stary dziadek a nie jak gazela Thompsona :). Czy biegac w opasce stabilizującej? Nie chciałbym zarzucić treningów na dłużej.
Obrazek
PKO
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15

Nieprzeczytany post

za bardzo sie nie znam ale poczytaj to może być to viewtopic.php?f=2&t=15625
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co wyczytałem: objawy się zgadzają, tzn. ogniska bólu i wcześniejszy uraz achillesa. Czyli może to być przykurcz mięśnia naprężacza powięzi szerokiej. W związku z tym kolejna wątpliwość: dlaczego najbardziej mi to doskwiera po nocy i na poczatku treningu? Czyżby mięśnie i powięź nie były jeszcze rozciągnięte przez ruch i rozgrzane? Jak w takim razie przygotować powięź do ruchu? (zazwyczaj przed bieganiem wykonuję rozgrzewkę: ruchy koliste kostek i kolan i zaczynam powoli truchtać, by po ok. 1km przejść do normalnego, docelowego tempa biegu). Czy znacie jakieś inne, bardziej statyczne metody przygotowania nogi do biegania? Czy rozciągać się "marszalkiem" przed biegiem?
No i najważniejsze: skoro ból w biegu ustaje (zauważyłem, że szybciej się to dzieje, gdy biegam na pięcie a nie śródstopiu), czy mogę normalnie trenować?
Niestety najbliższego "fachowca" mam 150 km od miejsca zamieszkania i prędko się tam nie wybiorę, więc będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Obrazek
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

moim zdaniem jak cos boli to musi byc cos uszkodzone czyli nie musi byc fachowiec wystarczy zwykły ortopeda który zrobi prześwietlenie kolana i bedziesz wiedział udaj sie do oropedy moja rada
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No, słuszna rada. Najbliższy termin u ortopedy prywatnie (mieszkam na peryferiach naszego pięknego kraju) to 21 sierpnia, specjalista ortopeda - polecany, druga połowa września.
Tymczasem nie biegam czwarty dzień, ból nie ustaje. Jak porozciągam - nie boli. Po nocy, po kilkugodzinnym siedzeniu w pracy - boli. Przy bieganiu - boli, po pół godziny biegu maleje. Rozciągam, "jeżdżę na butelce" i nic.
Ostatnio zastanawiam się, czy to aby rzeczywiście przykurcz powięzi, czy też nie przesilenie łydki. Bo ból pojawia się u nasady kości strzalkowej, a przy masażu odczuwam ból aż do porządnego rozmasowania tylu łydki.
Obrazek
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to dobrze ortopeda zrobi usg i bedzie wiadomo
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moskalikt pisze:Z tego co wyczytałem: objawy się zgadzają, tzn. ogniska bólu i wcześniejszy uraz achillesa. Czyli może to być przykurcz mięśnia naprężacza powięzi szerokiej. W związku z tym kolejna wątpliwość: dlaczego najbardziej mi to doskwiera po nocy i na poczatku treningu? Czyżby mięśnie i powięź nie były jeszcze rozciągnięte przez ruch i rozgrzane? Jak w takim razie przygotować powięź do ruchu? (zazwyczaj przed bieganiem wykonuję rozgrzewkę: ruchy koliste kostek i kolan i zaczynam powoli truchtać, by po ok. 1km przejść do normalnego, docelowego tempa biegu). Czy znacie jakieś inne, bardziej statyczne metody przygotowania nogi do biegania? Czy rozciągać się "marszalkiem" przed biegiem?
No i najważniejsze: skoro ból w biegu ustaje (zauważyłem, że szybciej się to dzieje, gdy biegam na pięcie a nie śródstopiu), czy mogę normalnie trenować?
Niestety najbliższego "fachowca" mam 150 km od miejsca zamieszkania i prędko się tam nie wybiorę, więc będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Może i rada niefachowca - ale skoro ból znika podczas biegu to bym się mocno skupił na niedostatecznej rozgrzewce, a również, a może i przede wszystkim na rozciąganiu. Bo sytuacja, że odczuwasz mocne bóle po nocy sugeruje, że albo mięśnie/ścięgna są mocno przepracowane - ale zbyt szybko "ostygły"
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomasir: coś w tym jest. Dzisiaj mija tydzień jak w ogóle nie biegam a co rano to samo. Rozgrzewka: co proponujesz? Zazwyczaj rozpoczynałem od powolnego truchtu, bo po kilkunastu minutach dojść do tempa docelowego, po biegu rozciąganie ok. 5 min i do domu.
Obrazek
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:08
Życiówka w maratonie: 3:12:00

Nieprzeczytany post

zastanów się nad tejpami a w ostateczności wyposaż się w porządną ortezę sportową. Po 2-3 miechach przejdzie. Prześwietlenia usg i rezonans nie zawsze Ci wykarze co Ci właściwie dolega...
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jazda na butelce pomaga. Dodatkowo masuję i naświetlam nogę jakimś niemieckim ustrojstwem i ból przechodzi. Jest chyba lepiej - wrócilem do treningów.
Obrazek
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A więc tak: tydzień przerwy - niewiele dał, masowanie butelką - może trochę, za to bol wyraźnie ustąpił po włożeniu podpiętek do butów. Teraz tylko trochę czuję ból w łydce, praktycznie zanikł.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ