Znów monitor pracy serca
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jak wielu uważnie przyglądam się wszystkim wypowiedziom na temat pulsometrów. Jestem zainteresowany modelami, które mają również funkcje rowerowe. Istnieją jednak rozbieżności pomiędzy informacjami Ryszarda na ten temat, a tym co znalazłem na stronie Sportprofilu. W związku z tym mam prośbę do Ryszarda o wyjaśnienie jakie proponuje aktualnie modele, z jakimi funkcjami i w jakich cenach. No i chciałbym wiedzieć czy te modele mogą rzeczywiście służyć zarówno cykliście, jak i biegaczowi.
biegowa recydywa
-
- Rozgrzewający Się
Od 3 miesięcy jestem użytkownikiem Polara S610. Wszystkim gorąco polecam ten model ze względu na jego możliwości (cena jest dość wysoka, ale jest wart tych pieniędzy). Do głównych zalet należą:
- duża pamięć - przy interwale 5" można zarejestrować 22 godziny treningu.
- transmisja danych do komputera i program do oglądania i analizy wyników
W tej chwili monitor służy mi tylko do rejestracji treningów, analizę robię wyłącznie na komputerze w programie dołączonym do monitora. Wykorzystuję transmisja na podczerwień. Program Polar Precision Performance 3.0 działa bezbłędnie na pc z systemami: NT4. W95 i W2000.
W instrukcji opisane są wszystkie funkcje monitora, nie ma jednak informacji jak je wykorzystać w praktyce. Nie ma również żadnej literatury na ten temat.
Przez trzy miesiące użytkowania wypracowałem sobie własne metody pracy z monitorem, ale przypuszczam, ze nie są one optymalne. Nie wiem także jak interpretować niektóre wyniki.
Tutaj ukłon w stronę Ryszarda, żeby opisał praktyczne zasady pracy z monitorem dla amatorów takich jak ja.
- duża pamięć - przy interwale 5" można zarejestrować 22 godziny treningu.
- transmisja danych do komputera i program do oglądania i analizy wyników
W tej chwili monitor służy mi tylko do rejestracji treningów, analizę robię wyłącznie na komputerze w programie dołączonym do monitora. Wykorzystuję transmisja na podczerwień. Program Polar Precision Performance 3.0 działa bezbłędnie na pc z systemami: NT4. W95 i W2000.
W instrukcji opisane są wszystkie funkcje monitora, nie ma jednak informacji jak je wykorzystać w praktyce. Nie ma również żadnej literatury na ten temat.
Przez trzy miesiące użytkowania wypracowałem sobie własne metody pracy z monitorem, ale przypuszczam, ze nie są one optymalne. Nie wiem także jak interpretować niektóre wyniki.
Tutaj ukłon w stronę Ryszarda, żeby opisał praktyczne zasady pracy z monitorem dla amatorów takich jak ja.
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Kolega mucherek wspomniał już firmę Sigma Sport która ma w ofercie tanie tętnomierze - ja podam link : http://www.sigmasport.de/index_e.htmlQuote: from Kuba on 11:45 am on July 12, 2001
Czy ktoś zna inne niż POLAR (tańsze) tętnomierze ?
Następnie należy kliknąć na HRM - są tam 3 modele - ten najwyższy PC14 mój znajomy kupił miesiąc temu za 246zł.
Nie uskarża się na zakłucenia w transmisji danych mimo, że torów tramwajowych i linii wysokiego napięcia jest w okolicy od groma.
Pozdrawiam
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie,może trzeba by było przygladnąć się dokładnie pulsomertom Sigma Sport,bo to tańsza alternatywa niż oferta Polara.Moim zdaniem nie ma sensu kupować Polarów z najwyższej półki,ponieważ w treningu amatorskim i tak nie wykorzystamy wszystkich możliwości takiego sprzętu.Sami widzicie,że nie wiadomo jak interpretować wyniki jakie przedstawia program Polar Precision Performance.
Zbliżają się Targi Rowerowe w Katowicach.Pewnie Sigma Sport będzie miał swoje stoisko.Spróbuję więc dowiedzieć sie czegoś więcej o ich pulsometrach.
Zbliżają się Targi Rowerowe w Katowicach.Pewnie Sigma Sport będzie miał swoje stoisko.Spróbuję więc dowiedzieć sie czegoś więcej o ich pulsometrach.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Są tańsze pulsometry niż Sigma Sport. Firma Huger sprzedawała pulsometry po 50 zł.
To jak wykorzystywać informacje, których dostarcza Polar, to po prostu element teorii treningu i wiedzy trenerskiej. Nie można w kilku zdaniach zawrzeć tego co zajmuje kilka podręczników. Można powiedzieć jak interpretować wyniki w zarysie ale nigdy nie można powiedzieć, że jest właśnie tak a nie inaczej. Każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje na obciążenia treningowe.
Na targach w Katowicach niestety nie mogę być (zgrupowanie) ale proponuję udać się na stoisko Sigmy Sport do pana Wolfa Klingenmeiera lub Pawła Kibina. Będzie również stoisko Hugera i tam, lub na stoisku Meridy może będzie triathlonista (Ironman) Romek Pustułka i od niego będzie można dowiedzieć się jak w praktyce wykorzystuje on informacje o tętnie.
Z wykorzystaniem funkcji Polarów też macie rację.
Tak naprawdę to Wy potrzebujecie wiedzy na temat nowoczesnej teorii treningu bo dotychczasowa wiedza dostępna w podręcznikach jest niewystarczająca. Tam jest bardzo niewiele o tętnie. Wykorzystanie w treningu tętna w korelacji z obciążeniem, obserwacja zmian wywołanych treningiem to kojarzenie faktów z zakresu fizjologii i wiedzy o treningu. A kojarzenia nie da się nauczyć.
Pisałem już na forum od czego zacząć pracę z moniotorami pracy serca. Krok drugi należy do Was - zacznijcie coś robić. Podyskutujmy o konkretach.
p.s. zaglądnąłem na stronę "prywtny kawałek internetu" Christo, są tam moje fragmenty z tekstów, które pisałem do czasopisma "Narty & Rower" kilka lat temu w cyklu "Zabawa w trening".
Nie wiem czy to dobrze czy to źle?
To jak wykorzystywać informacje, których dostarcza Polar, to po prostu element teorii treningu i wiedzy trenerskiej. Nie można w kilku zdaniach zawrzeć tego co zajmuje kilka podręczników. Można powiedzieć jak interpretować wyniki w zarysie ale nigdy nie można powiedzieć, że jest właśnie tak a nie inaczej. Każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje na obciążenia treningowe.
Na targach w Katowicach niestety nie mogę być (zgrupowanie) ale proponuję udać się na stoisko Sigmy Sport do pana Wolfa Klingenmeiera lub Pawła Kibina. Będzie również stoisko Hugera i tam, lub na stoisku Meridy może będzie triathlonista (Ironman) Romek Pustułka i od niego będzie można dowiedzieć się jak w praktyce wykorzystuje on informacje o tętnie.
Z wykorzystaniem funkcji Polarów też macie rację.
Tak naprawdę to Wy potrzebujecie wiedzy na temat nowoczesnej teorii treningu bo dotychczasowa wiedza dostępna w podręcznikach jest niewystarczająca. Tam jest bardzo niewiele o tętnie. Wykorzystanie w treningu tętna w korelacji z obciążeniem, obserwacja zmian wywołanych treningiem to kojarzenie faktów z zakresu fizjologii i wiedzy o treningu. A kojarzenia nie da się nauczyć.
Pisałem już na forum od czego zacząć pracę z moniotorami pracy serca. Krok drugi należy do Was - zacznijcie coś robić. Podyskutujmy o konkretach.
p.s. zaglądnąłem na stronę "prywtny kawałek internetu" Christo, są tam moje fragmenty z tekstów, które pisałem do czasopisma "Narty & Rower" kilka lat temu w cyklu "Zabawa w trening".
Nie wiem czy to dobrze czy to źle?
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Dziękuję Ryszardzie za propozycję.Chętnie odwiedzę stoiska,które poleciłeś.Szkoda, że Ciebie na Targach w tym roku nie będzie.Na ubiegłorocznych niestety ja nie mogłem być, a wiem od swoich kolegów,że udzielałeś porad amatorom kolarzom.Byli tam moi koledzy i po wskazówkach jakie im udzieliłeś jeden z nich przez dwa miesiące jeździł spokojniej.

- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
Czy moglibyscie polecic mi jakiś typ POLAR-u. Chodzi o to, żeby nie przepłacic i kupić takie funkcje jak się rzeczywiście przydają. W bieganiu mogę się raczej określić jako poczatkujący. Poza tym także rowerkuję i łażę po górach
pozdrawiam
pozdrawiam
Dwarf
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Jacekk sprawdź ten adres
e-mail : pawel.kibin@bikeaction.pl
Z moich informacji PC-14 powinieneś dostać za 240zł.
Pozdrawiam
e-mail : pawel.kibin@bikeaction.pl
Z moich informacji PC-14 powinieneś dostać za 240zł.
Pozdrawiam
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
-
- Dyskutant
Do Bartka Sz.
Dzięki stary, już tam napisałem. Tyle że ciut wcześniej kupiłem Polara A1. Moja wina, trzba było przedtem zajrzeć do biegania pl, bo tu zawsze kupa fajnych wieści
Pozdrawiam
Dzięki stary, już tam napisałem. Tyle że ciut wcześniej kupiłem Polara A1. Moja wina, trzba było przedtem zajrzeć do biegania pl, bo tu zawsze kupa fajnych wieści
Pozdrawiam
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Jacku k,
jeżeli jesteś niezadowolony z Polara lub uważasz, że przepłaciłeś lub otrzymałeś nie to co Ci jest potrzebne to po prostu odeślij go do firmy i dostaniesz zwrot pieniędzy.
To prawda, proste modele Polara nie mają międzyczasów. Są one po prostu przeznaczone dla innej grupy użytkowników. Problem można rozwiązać biorąc na trening stoper.
Pierwszy model z międzyczasami to S-210, ale jego cena jest relatywnie wysoka. Proponowałem biegaczom Protrainera NV za 340 zł z pamięcią i tym co jest potrzebne do treningu ale chyba cena była dalej za wysoka bo sprzedałem tylko kilka sztuk.
R.
jeżeli jesteś niezadowolony z Polara lub uważasz, że przepłaciłeś lub otrzymałeś nie to co Ci jest potrzebne to po prostu odeślij go do firmy i dostaniesz zwrot pieniędzy.
To prawda, proste modele Polara nie mają międzyczasów. Są one po prostu przeznaczone dla innej grupy użytkowników. Problem można rozwiązać biorąc na trening stoper.
Pierwszy model z międzyczasami to S-210, ale jego cena jest relatywnie wysoka. Proponowałem biegaczom Protrainera NV za 340 zł z pamięcią i tym co jest potrzebne do treningu ale chyba cena była dalej za wysoka bo sprzedałem tylko kilka sztuk.
R.
-
- Dyskutant
Ryszardzie,
Bardzo dziękuję za ofertę odkupu mojego A1. To jest bardzo fair z Twojej strony. Jeśli wiadomość o monitorze Sigma PC-14 za 240-260 PLN potwierdzi się w rozsądnym czasie (tzn. 2 tygodnie), może skorzystam. Chyba że A1 sprezentuję przyjaciółce a sam kupię Sigmę.
Bardzo dziękuję za ofertę odkupu mojego A1. To jest bardzo fair z Twojej strony. Jeśli wiadomość o monitorze Sigma PC-14 za 240-260 PLN potwierdzi się w rozsądnym czasie (tzn. 2 tygodnie), może skorzystam. Chyba że A1 sprezentuję przyjaciółce a sam kupię Sigmę.
-
- Zaprawiony W Bojach
hej,
ja tez bylbym zainteresowany Protrainerem NV - wlasnie sciagnalem instrukcje do niego oraz S-210 i studiuje pilnie...
ja tez bylbym zainteresowany Protrainerem NV - wlasnie sciagnalem instrukcje do niego oraz S-210 i studiuje pilnie...
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
-
- Zaprawiony W Bojach
...
ale decyzje miedzy Protrainerem NV a S-210 i tak pewnie podejme po wizycie w firmie Pana Ryszarda - moze jeszcze w tym tygodniu.
ale decyzje miedzy Protrainerem NV a S-210 i tak pewnie podejme po wizycie w firmie Pana Ryszarda - moze jeszcze w tym tygodniu.
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio