A widzisz, Macieju, coś mi podpowiedziałeś przypadkowo - koleżanka męczy się z javą na swojej Nokii, która wyłącza jej się i przestaje rejestrować - ciekawe, czy wie o tym, że apka musi działać w tle :D .....maciejl pisze: 2) Na B2710 działa endomondo w wersji java - jest znacznie uboższe niż na IOS lub Androidzie.
3) Po uruchomieniu treningu musisz wysłać aplikację "w tło" - łatwo o tym zapomnieć. Inaczej po kilkuset metrach przestaje rejestrować.
Czy za GPS w telefonie sie płaci dodatkowo?
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
A to przypadkiem nie jest ustawienie w aplikacji? W sportstracklive jest opcja "Responsiveness" i zależnie od ustawienia od "Max smooting" do "Max response" zapis jest od 10s do 1s (sprawdzane w wyeksportowanym gpx). No i jak na razie nie trafiłem na lepszego GPSa w telefonie niż ten który jest w Note GT-N7000 (fix łapany po 2-3 sekundach no ale to pewnie dlatego, ze potrafi korzystać również z GLONASS). O ile dobrze widzę to SIII powinno mieć równie dobry.P@weł pisze: Raz przetestowałem SIII-kę i byłem rozczarowany - track na otwartym stadionie był kanciaty, jakby rzadko próbkował
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
No w moim endo pro mam w ustawieniach lokalizacji trzy opcje, wszystkie zahaczone: uzyj sieci bezprzewodowej (wifi/gsm), użyj sygnału GPS, lokalizacja i wyszukiwarka google...Nie ma innych ustawień zeiazanych z GPS....
P@weł...
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
To, o czym piszesz, to w istocie ustawienia lokalizacji w telefonie a nie w programie. Endomondo, przynajmniej na Androida, nie ma żadnych dodatkowych ustawień w dot. lokalizacji.P@weł pisze:No w moim endo pro mam w ustawieniach lokalizacji trzy opcje, wszystkie zahaczone: uzyj sieci bezprzewodowej (wifi/gsm), użyj sygnału GPS, lokalizacja i wyszukiwarka google...Nie ma innych ustawień zeiazanych z GPS....
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Zrobiłem szybki test, Endomondo (free) ustawione na bieganie zapisuje z losową częstotliwością od 1s do nawet kilkudziesięciu. Większość tak na oko w przedziale 8-12s. Domyślne ustawienia przy bieganiu w sportstracklive też są ustawione na 10s. Ma to jeden cel, wyeliminować absurdalne skoki prędkosci. Niestety konsekwencją tego jest znaczne przekłamywanie trasy, szczególnie gdy się skręca (zakręty są ścinane). Częsty odczyt porawia dokładność za to prędkości maksymalne mogą być błedne. Spróbuje przy następnej okazji uruchomić równocześnie Sportstracklive, Endomondo i Runkeepera i potem porównać trasy.
- waldekolsztyn
- Wyga
Witam.
Osobiście zdarza mi się używać GPS w telefonie, przy okazji długich wybiegań , na które zabieram plecak. Telefon Galaxy Young, nie używam internetu w telefonie. W dyskusji padają nazwy aplikacji, ja używam Navime, strona navime.pl , polecam. W aplikacji można ustawić częstotliwość próbkowania. Na trasie terenowej 20 km powtarzalność jest w granicach +/- 200m. W czasie biegu nie korzystam z wiadomości wyświetlanych na ekranie, posiadam także Garmina FR 60. Próbowałem z Endmondo i nie byłem zadowolony z dokładności. Pozdrawiam
Osobiście zdarza mi się używać GPS w telefonie, przy okazji długich wybiegań , na które zabieram plecak. Telefon Galaxy Young, nie używam internetu w telefonie. W dyskusji padają nazwy aplikacji, ja używam Navime, strona navime.pl , polecam. W aplikacji można ustawić częstotliwość próbkowania. Na trasie terenowej 20 km powtarzalność jest w granicach +/- 200m. W czasie biegu nie korzystam z wiadomości wyświetlanych na ekranie, posiadam także Garmina FR 60. Próbowałem z Endmondo i nie byłem zadowolony z dokładności. Pozdrawiam
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
Kolaj, wiem, nie zdążyłem dopisac, że pod programem przycisk ustawienia przenosi po prostu do ustawień GPS telefonu 

P@weł...
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Cóż, test wypadł średnio, jest za gorąco i nie chciało mi się ustawiać dokładnie na oznaczonym kilometrze i niestety nie znam rzeczywistej odległosci. Większość trasy jest wśród drzew co niestety nie sprzyja dokładności. Całość momentami wygląda na lekko przesuniętą. Początek gdy uruchamiałem aplikacje troszkę rozrzucony.
Endomondo - 3,89km
RunKeeper - 3,86km
Sportstracklive (zapis co 2s) - 3,91km
Różnica 50 metrów nie jest jakaś straszna.
Jak ktoś ma ochotę pobawić i poanalizować dokładniej to załączam zapisy w gpx
Endomondo - 3,89km
RunKeeper - 3,86km
Sportstracklive (zapis co 2s) - 3,91km
Różnica 50 metrów nie jest jakaś straszna.
Jak ktoś ma ochotę pobawić i poanalizować dokładniej to załączam zapisy w gpx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.