Witam, niedawno postanowiłem pracować nad swoją kondycja z racji tego ze planuje często jeździć w góry.
Rzucilem palenie miesiąc temu zacząłem biegać na początku był to zwykły bieg bez jakiejkolwiek kontroli, po paru dniach zacząłem używać endomondo i ostro dokształcać się odnośnie biegania.
Kupiłem pulsometr na ebay za bezcen zrobiłem pomiary i tu moje zdziwienie, miesiąc po rzuceniu palenia i bieganiu tetno spoczynkowe mam w granicy 46-47 dziwi mnie to bo zawsze miałem problemy z krwia w skrócie byla słaba na granicy anemii i teoretycznie powinienem miec wysokie tetno. Mam bardzo niskie BMI (18.5) czy to jest przyczyna tak niskiego tenta?
Tento podczas wysilku przy interwalach minutowych w tempie wolnym 5:30/km mam tetno 155 w tempie "szybkim" 4:10/km 175
wiek 29
bmi 18.5
Niskie tetno po miesiacu treningu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48:40
- Życiówka w maratonie: brak
no widzisz, nie palisz i już chorujesz 
Ale tak serio to przyczyn może być bardzo dużo. Począwszy od "tak po prostu mam", jeżeli nie jesteś ospały, zmęczony, aż do schorzeń typu barykardia.
Jeżeli się niepokoisz to idź do lekarza i zacznij od bardzo prostych badań - krew, mocz, USG serca itd... a potem pomyśl o badaniach wydolnościowych. Ale wszystko małymi kroczkami.
Jedno jest pewne - nie wracaj do fajek :P

Ale tak serio to przyczyn może być bardzo dużo. Począwszy od "tak po prostu mam", jeżeli nie jesteś ospały, zmęczony, aż do schorzeń typu barykardia.
Jeżeli się niepokoisz to idź do lekarza i zacznij od bardzo prostych badań - krew, mocz, USG serca itd... a potem pomyśl o badaniach wydolnościowych. Ale wszystko małymi kroczkami.
Jedno jest pewne - nie wracaj do fajek :P
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Tzn to nie jest tak ze sie niepokoje, raczej jestem zdziwiony wynikami tym bardziej ze w przeszlosci byly te probelmy z niskim poziomem hemoglobiny co analogicznie wplywalo by na wysoki puls. Po rzuceniu palenia i rozpoczeciu biegania jestem pelen energii i czuje sie naprawde dobrze. Jak tylko wroce do Polski to zrobie badanie krwi. Wracajac do tego bmi czy to ze jestem chudy jak patyk moze miec wplyw na niskie tento?
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Ja mam niższe tętna na tych tempach przy bmi w okolicach 26 :P
Więc się nie przejmuj.
Poważnie, to przy tej wadze przy jakim takim wytrenowaniu powinieneś mieć znacznie niższe tętna. Według mnie masz takie, jakie powinien mieć mało jeszcze trenujący facet o bardzo niskiej wadze.
Więc się nie przejmuj.
Poważnie, to przy tej wadze przy jakim takim wytrenowaniu powinieneś mieć znacznie niższe tętna. Według mnie masz takie, jakie powinien mieć mało jeszcze trenujący facet o bardzo niskiej wadze.
The faster you are, the slower life goes by.