Byłam dzis na USG kolana. Lekaz powiedział ze chrzastka stawowa jest już starta poniżej normy. (w obydwukolanach...ale w tym własnie,ktore boli- bardziej) Czy miał ktoś podobny problem? Da sie całkowicie zlikwidować ból? ( Boli gdy długo kucam i chce wstać, gdy długo jestem w jednej pozycji i nagle sie porusze, gdy zrywam sie do szybkiego biegu, gdy próbuje zgiąć do końca i wyprostować do końca)
Dziekuje za porady i pozdrawiam!
Chrzastka stawowa (kolano)
- darcia
- Rozgrzewający Się
Witam!
Mam taki sam problem jak Ty z kolanami tzn. objawy bólowe takie samie a moja diagnoza lekarska to chondromolacja rzepki czyli rozmiekanie w obu kolanach.Leczę sie juz bardzo dlugo,jestem po zabiegach rehabilitacyjnych, rezonansie magnetycznym i po artroskopii.Jest bez zmian.Z tego co czytalam i sie dowiadywalam to jest to niewylaczlne mozna tylko zapobiegać tej chorobie, staw sie szybko zuzywa i mozna zapobiegac temu ale do pelnej formy to juz sie nie powroci a bol pozostanie i trzeba sie nauczyc z tym żyć i zrezygnować z wielu rzeczy(sport).Tak jest bynajmniej w moim przypadku.Z kolanami nie ma zartów.
Mam taki sam problem jak Ty z kolanami tzn. objawy bólowe takie samie a moja diagnoza lekarska to chondromolacja rzepki czyli rozmiekanie w obu kolanach.Leczę sie juz bardzo dlugo,jestem po zabiegach rehabilitacyjnych, rezonansie magnetycznym i po artroskopii.Jest bez zmian.Z tego co czytalam i sie dowiadywalam to jest to niewylaczlne mozna tylko zapobiegać tej chorobie, staw sie szybko zuzywa i mozna zapobiegac temu ale do pelnej formy to juz sie nie powroci a bol pozostanie i trzeba sie nauczyc z tym żyć i zrezygnować z wielu rzeczy(sport).Tak jest bynajmniej w moim przypadku.Z kolanami nie ma zartów.
- johanka
- Rozgrzewający Się
zerknij na wątek Chondromalacja, rozpoczęty przez waldasa - tam napisałam, co mi na ten temat wiadomo. Chondromalacja przebiega na różnych stopniach uszkodzenia - przy stopniu I - nie daj sobie wmówić że potrzebna Ci jest artroskopia. Jeśli okaże się, że masz stopień II lub III - to nie masz praktycznie wyjścia - trzeba to usunąć artroskopowo. Poza tym wszystkim - darcia ma rację - niestety. To się odnawia i pogłębia, można jedynie hamować tempo rozwoju choroby. Polecam raz na pół roku zastrzyki dostawowe z kwasem hialuranowym typu Synvisc czy hialgan - b. drogie, ale na pewno lepiej inwestować w to niż w tabletki typu Artrostop i inne tego typu - nazjadasz się tego opór, a chrząstki od tego nie przybywa (po zastrzykach też nie, ale po nich zwiększa się "slizg" w kolanie i chrząstka nie ściera się tak bardzo). Pozdro