Męskie czy damskie buty do biegania?

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Lotna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja mam męskie New balance. Z racji rozmiaru stopy właściwie. Normalne obuwie mam 42 a buty do biegania 43. Niestety damskich 43 nie robią :grr: Szerokie są w stopie, fakt, ale NIGDY mnie nie obtarły, nie miałam ani jednego odciska :) Nie biegam maratonów a największe dystanse to 7 km ale i tak spisują się świetnie i jestem w stanie uwierzyć że męskie będą praktyczniejsze jesli ktoś ma nieco szerszą stopę.
vegan runner
New Balance but biegowy
mmar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h 11min.

Nieprzeczytany post

noszę 40 rozmiar, kupuję buty biegowe damskie w rozmiarze 41 do 41,5 w zależności od firmy. Nigdy mnie nie obtarły, nigdy nie miałam odcisków. Biegam do 23 km i dla takich dystansów moje mnie buty biegowe są nadzwyczaj wygodne
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

róznice pomiedzy butami damskimi a meskimi czesto dotyczą wyłacznie kolorystyki i numeracji. dla mnie istotniejsze przy wyborze butów są jednak ich właściwości, więc nie zawsze upieram się przy damskich. aktualnie biegam w męskich Nike Lunarspider - tego modelu i tak nie ma w wersji damskiej. ogólnie jednak są dość wąskie, więc to też nie jest tak, że każde męskie są z automatu szerokie. to bardziej zależy od typu / rodzaju buta.
generalnie to każde buty nalezy przymierzyć i jak sa wygodne i spelniaja inne nasze oczekiwania, to kwestia damskie czy męskie jest wtórna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam już 2,5 tys za sobą w damskich butach. 2 pary męskich jednak z perspektywy czasu, lepiej wyglądają.
Jeśli na stopę córy nie pasują damskie, to faktycznie można w męskich szukać.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
agacina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48,54

Nieprzeczytany post

To tak w temacie, dla zainteresowanych :)
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=128&id=1792
bjakbiedronka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam tylko w męskich. Na początku kariery biegowej mialam ze dwie pary damskich, ale teraz meskie sa lepsze. Szersze przede wszystkim, a ja lubie miec duzo luzu na palce. Normalnie nosze 40-41 (w zaleznosci od buta) ale biegam od lat w lunarach rozmiar 42:D i bardzo sobie chwale.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjakbiedronka pisze:biegam od lat w lunarach rozmiar 42:D
Proponuję zmiana nicka na WjakWielkaStopa :D
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
gryczana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie wiem ile chcesz wydać alne nimbusy 14 damskie są szerokie, a do tego z super amortyzacją. A może niehc się córka wypowie co lubi - ja np. lubię jak mi but stopę ładnie otula, kolega woli biegać w bamboszach. Najlpiej pomierzyć i wtedy wyjdzie co jest najlepsze
Awatar użytkownika
kalinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że zdania są podzielone. Ja biegałam zarówno w męskim jak i w damskim obuwiu, nie zauważyłam różnicy. Takie jest moje zdanie ;)
bjakbiedronka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gife pisze:
bjakbiedronka pisze:biegam od lat w lunarach rozmiar 42:D
Proponuję zmiana nicka na WjakWielkaStopa :D
Może powinnam:D Ale coz poradzic skoro lubie luz w czasie biegu
ranita
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To ja w takim razie Wielka Stopa 2. Też 42 męskie Ekideny. Luźno i swobodnie, bo gruba jestem, nogę też mam konkretną. Damską 40 mierzyłam i czułam się jak w trampkach z bazarku :bum:
Awatar użytkownika
yagoolar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:18

Nieprzeczytany post

Biegam w męskich Asics Gel Kahana 5 (terenoey bieżnik) i damskich, o czym dowiedziałem się kilka miesięcy po zakupie w Decathlon. Damskie są ładniejsze, innych różnic - brak. A stopę mam raczęj hobbita. W żony butach, z kolei, asics gt-2170 ciśnie mnie w piętę.
Mierzyć. Pardon za wtręt.
J.Kaczmarska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że to po prostu zależy od osoby - ja osobiście biegam w męskich, bo w takich zaczęłam, w takich wygodnie i już przy takich zostałam :)

Chyba, że komuś zależy na przykład na różowych bucikach... To raczej w damskie bym poszła... Chociaż w zasadzie męskie chyba też w takim kolorze widziałam :D
Sprzęt do biegania kupuję na:

Obrazek

Julia Kaczmarska :-)
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

J.Kaczmarska pisze: Chyba, że komuś zależy na przykład na różowych bucikach... To raczej w damskie bym poszła... Chociaż w zasadzie męskie chyba też w takim kolorze widziałam :D
Widziałam różowe korki, jasne że nie całe, ale różu było dość sporo na dodatek jeszcze miały serduszko. A korki jak najbardziej męskie, wzorowane na butach CR7 :hahaha:
biegówka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja akurat mam damskie i w takich mi wygodnie. Szczerze mówiąc nie myślałam nawet o męskich, nie wiedziałam, że jest taka opcja :)
ODPOWIEDZ