Cumulus 15 czy Pegasus 29

piotr_re
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam dylemat jakie buty kupić.
Asics Cumulus 15 czy Pegasus 29.

Wcześniej biegałem w asicsach i było dobrze. Ale zastanawiam się czy nie spróbować czegoś innego. I t pegasusy przyciągnęły moją uwagę. Kiedyś już się do nich przymierzałem i skończyło się na ... Asicsach.

Czy buty te są porównywalne? Czy jedne wyraźnie lepsze od drugich? Które ? ;)

Stope mam neutralną. Waga 87kg. Biegam po asfalcie. 50km/tydzień.

Jak ktoś ma doświadczenie to proszę o podpowiedź.

Piotr
PKO
Qzmiczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Chętnie przyłącze się do tematu, obecnie biegam w Asics Pulse 4 ale ich żywotność powoli dobiega końca, myślałem również o kupnie albo Cumulusów albo coś ze stajni Nike, w internecie nie ma zbyt wiele informacji lub testów Pegasusów, moja waga to 69 kg i mają mi one służyć tylko i wyłącznie do wybiegań (starty i szybkie treningi to Nike Zoom Strike). Proszę więc użytkowników Pegasusów o komentarz i opinie.
Obrazek
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

Pegasusy 29 skłoniły mnie do szybkiego wejścia w temat butów z małym dropem i elastyczna podeszwa. Przyczyna-ból nad kostkami. Mam szerokie stopy a w pegasusach i tak stopa plywala. Miękko pod piętą i twardo pod palcami plus ogólna kapciowatość i duży drop tworzą w moim przypadku zabójczą mieszankę - nie polecam. A dobrał mi je ktoś w sklepie biegacza na Ursynowie dość niefortunnie.
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
perlalei
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36

Nieprzeczytany post

Zależy ile ważysz. Jeśli mniej niż 80 kg to Pegasus sobie poradzi, aczkolwiek nigdy nie będzie tak dobrym butem jak Cumulus niestety ... Może cechować się troche lepszą dynamiką, Amortyzacyjnie jednak Cumulus go zabija ;) Sprawdz sobie Mizuno Rider 16 lub Saucony Ride 5, powinieneś być zadowolony. Pozdrawiam

Edit nie zauważyłem, że ważysz 87 kg. Nike odpada. Cumulus, Mizuno Rider 16, Saucony Ride 5 lub Triumph 10, bardzo fajny jest też Brooks Ghost 5 ( moim zdaniem najbardziej udany but dla stopy neutralnej - a nawet lekko pronującej !! - w tym roku ) dla biegacza do 90 kg wagi. Mizuno Ultima również da radę w tym przedziale cenowym.
piotr_re
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej. pomimo wielkiej chęci zmiany i wypróbowania czegoś nowego ;) zdecydowałem sie na asicsy.
Kupiłem Cumulusy 14 w całkiem atrakcyjnej cenie 269zł.
Porównywałem z innymi sklepami stacjonarnymi i internetowymi, i ta cena była najatrakcyjniejsza.
Gdyby ktoś był zainteresowany to są jeszcze (ja kupiłem w czwartek chyba) w GoSport w WolaParku (Warszawa).
Z tego co pamiętam rozmiary 46 i 47, nie jestem pewny ale też 41 i 43. Najlepiej zadzwonić i zapytać.
W innych gosportach nie sprawdzałem.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ