Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kroman pisze: Skarpety wymyślono w jakimś celu. Bez skarpet zgnoiłem nike free i brooks pure connect, które są super przewiewne (tydzień na balkonie i kilka prań usunęło wreszcie usunęło zapach stęchlizny).
Skarpeta pochłania pot i jednocześnie chroni stopę. Tak samo, jak bandaże bokserskie, które nie tylko usztywniają nadgarstki, ale jednocześnie pochłaniają pot i chronią dłonie przed podrażnieniem przez wnętrze rękawicy.

Skarpety wymyślono w celu ochrony butów przed stopami. :oczko:
A tu trzeba chronić stopy przed butami.

Naczytałam się opinii, że staranne wykończenie Minimusów wewnątrz (fakt, jest naprawdę staranne!) właśnie temu jest dedykowane. Możliwości biegania w nich bez skarpet.

Mnie nie przeszkadza pranie butów, moja strata jeśli się przy tym zniszczą.

No ale te buty dały mi czadu jak żadne inne.
Klasyczne buty do biegania w wstawkami z przewiewnej membrany, bardzo często noszę na gołe stopy i nigdy mi nie zrobiły nic złego. Żadnych otarć, odparzeń, a i nie jest tak dramatycznie gorąco.
PKO
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj w upale w Minimusach bez skarpetek. Było ok, wentylacja w normie - stopy oczywiście się pocą, ale bez szaleństwa. Podczas upałów zdecydowanie wolę jednak biegać w skarpetkach i to bez względu na model buta ;) Jeżeli jest gorąco i decydujemy się biegać bez skarpetek to musimy być przygotowani, że mogą zdarzyć się jakieś obtarcia. Mi przydarzyły się zarówno w Minimusach jak i Skorach.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I nie odczuwasz Paul niejakiego, dysonansu, kiedy da się biegać bez skarpet, bez otarć i bez zagrożenia upieczenia sobie stóp w adidasach nonejmach z Macro za jakieś 120 zeta, a buty za 400 powodują odparzenia, otarcia, i pęcherze wypieczone na stopach? Bo się nie chciało projektantowi pomyśleć ze jakaś membrana by się przydała?

Bo mnie to zwyczajnie, oględnie mówiąc, wpienia.

Dlaczego nie muszę zakładać skarpet do biegania w butach za 170 zł i mam w nich pełen komfort i przewiewność i ŻADNYCH otarć i pęcherzy, a muszę chronić stopy przed butami do biegania naturalnego (!!!!) za 400 złotych?

Dla Was to naprawdę nie jest wada, jak buty upiekają stopy aż do powstania pęcherzy z odparzenia?

Wystarczy ze but jest z półki "bieganie naturalne" i już mu można wszytko wybaczyć?
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale ja nie mówię o odparzeniach i pęcherzach tylko obtarciach spowodowanych tym, że wilgotna skóra trze o materiał, który mimo wszystko nie jest aż tak miękki jak skarpeta i mimo wszystko nie odprowadza wilgoci aż tak dobrze.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja mówię o jednym i drugim.

Standardowo buty sportowe od wewnątrz są wykańczane materiałem przypominającym w fakturze tzw "frotte". Czyli jakby niskim "futerkiem" z materiału. On nie obciera ani na sucho, ani jak się go zapoci czy wdepnie w wodę.
Dodatkowo, jego mięsistość powoduje, ze jakby "wchłania" ziarnka piasku czy paprochy które wpadają do buta, co powoduje ze nie ranią skóry.
A Minimusy mają gładki materiał który obciera. IMO- zwykły tani poliester tyle ze w czadziarskim kolorze. :/
Mokry zamienia się w istną tarkę.
Nie chroni przed piaskiem i paprochami- wszytko wchodzi w skórę i ją rani.
A do tego odparza. :/

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam i IMO jest to olbrzymia wada tych butów.
Reszta: konstrukcja buta, to jak się układa na mojej stopie, bardzo mi odpowiadają.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to ich więcej (albo do momentu zmiany konstrukcji) nie kupuj.

Proste.

Skórzane buty na gołej stopie niemal zawsze będą powodować jakieś problemy ze skórą (odciski itd)... Jak mocne to zleży od predyspozycji osobniczych.

Cava, zawsze pozostają sandały minimalistyczne za 400pln para :hej:

---

Jak biegniesz boso, to przynajmniej nie ma na kogo zwalić jak się pęcherze pojawią, bo wiadomo, że to kierownik nawalił w którymś momencie :hahaha: albo był na tyle głupi, że wbiegł na gorący asfalt w godzinach popołudniowych w 30 stopniowym upale :lalala:
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Może masz wrażliwe stopy? Biegam w 10v2 Trail. W środku jest jakaś delikatna poliestrowa siateczka. Na początku trochę mnie obcierały. Teraz po ponad 300 km jest ok. Biegam w zasadzie tylko w minimusach. Mam przetartą siatkę w okolichach palucha (na kostce) i nie powoduje to w moim przypadku żednego dyskomfortu i obtarć (sprawdzone na wybieganiach 20-30 km). Mam wrażenie, że moje stopy jakoś dogadały się z minimusami. Biegania w skarpetach sobie nie wyobrażam.To chyba bardzo indywidualna sprawa.

Oczywiście żona zawsze puka się w czoło.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i nie kupię!
Ale dziwi mnie Wasza tolerancja dla takich podstawowych wad butów. :/
I to wady, która nie jest obecna w butach wielokrotnie tańszych.

Chcę żeby buty chroniły moje stopy, a nie że muszę chronić stopy przed butami. :/

BTW:
W skórzanych balerinach chodzę latem na co dzień na gołe stopy i nic mnie nie odparza!
Jakim cudem naturalna, dobrze wyprawiona skóra miałaby odparzać nogi??

Chyba sobie kupię espadryle :bum:
Tanio, naturalnie, 0 drop!, przewiewnie, ekologicznie, w 100% poddające się recyclingowi i każda para to wzór jednostkowy z osobniczo dedykowanym splotem sznurka na podeszwie! :hahaha:
Koszt - kilkanaście do 30 zeta :hahaha:
By człowiek miał trochę oleju w głowie i nie był takim snobem, to tak by właśnie zrobił.
Ale cóż.

Norkun, raczej nie. Bo to pierwszy raz jak buty mnie tak urządziły, a jak pisałam- dużo chodzę w butach na gołe stopy. W różnych. I nic się nie dzieje.
Biegałam też w butach bardziej klasycznych bez skarpet i nic mi nie było.

Dobra już. :usmiech:
Już swoje napisałam.
Nie będę się więcej o ten brak przewiewności i ogólne masakryczne grzanie w stopy przez MInimusy kłócić.
Choć trwam w zdziwieniu ze Wam nie jest w nich za gorąco.
Ślad jest, kto potrzebuje mieć buty przewiewne to sobie przeczyta i weźmie, albo nie, pod uwagę. :usmiech:
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 11:48 przez cava, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

ja też nie rozumiem czemu mam problemy ze stopami (otarcia, odciski) w butach w których "bezszwowe wykończenie dające możliwość biegania bez skarpet" jest podkreślane w opisach katalogowych, a nie mam z tym problemu w ekidenach 50 z deca.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cava, napisz do producenta. Na serio, bez informacji zwrotnej nic nie zmienią, a tak może w sezonie 2015 będziesz mogła kupić ulubiony model jeszcze lepiej zrobiony.

Zresztą podanie argumentu o lepszej jakości tańszych modeli noname może da im do myślenia.

---

Cienka skóra może daje radę, ale gruba już nie... na moich stopach. Baleriny, to nie wiązane buty itd - sama widzisz, że jest to mocno osobnicze.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:ja też nie rozumiem czemu mam problemy ze stopami (otarcia, odciski) w butach w których "bezszwowe wykończenie dające możliwość biegania bez skarpet" jest podkreślane w opisach katalogowych, a nie mam z tym problemu w ekidenach 50 z deca.

O, czyli to nie ja mam coś z głową i zawyżone wymagania, tylko jednak z tymi butami jest coś nie halo.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

ja akurat nie piszę o minimusach, tylko o skorach phase i sauconach hattori, ale twój problem doskonale rozumiem :hahaha:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

cava pisze:
f.lamer pisze:ja też nie rozumiem czemu mam problemy ze stopami (otarcia, odciski) w butach w których "bezszwowe wykończenie dające możliwość biegania bez skarpet" jest podkreślane w opisach katalogowych, a nie mam z tym problemu w ekidenach 50 z deca.

O, czyli to nie ja mam coś z głową i zawyżone wymagania, tylko jednak z tymi butami jest coś nie halo.
Tak na szybko sobie myślę, że być może wynika to w jakiś sposób z tego, że ten but inaczej układa się i pracuje na stopie niż but klasyczny. W żaden sposób oczywiście nie bronię producenta, choć minimusami jestem zachwycony. Też na początku miałem jakieś drobne otarcia, ale ostatecznie buty się "ułożyły"
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:Cava, napisz do producenta. Na serio, bez informacji zwrotnej nic nie zmienią, a tak może w sezonie 2015 będziesz mogła kupić ulubiony model jeszcze lepiej zrobiony.
W sumie nie pomyślałam o tym.
Masz rację, wysmażę "paszkwila" i im wyślę. :bum:
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Osobiście biegając tylko w Sockwach zawsze zakładam cienkie stopki, szczerze nigdy nie próbowałem bez nich ale jakoś mnie nie ciągnie do sprawdzenia tego. Może dzisiaj przy treningu na skakance spróbuję same Sockwy i jeśli będzie całkiem przyjemnie to pójdę też biegać w tej konfiguracji. Tutaj chyba ciężko o jakieś obtarcia. Ciekawe jak z przewiewnością bo chyba ciężko uzyskać dobrą wentylację przy neoprenie.
Stąpaj i daj stąpać innym.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ