Buty minimalistyczne

Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Dlatego przed rozpoczęciem biegania należy zadbać o bardzo dobrą sprawność fizyczną a potem brać się za bieganie. Jak ktoś leżał 20 lat na kanapie to jego ciało nie jest przygotowane do biegu i przez to w większości są właśnie kontuzje, słabe wyniki, problemy z bieganiem w butach mini itd. Takie osoby szukają przyczyny swoich problemów nie wiadomo gdzie a jak się zapytasz ile robi pompek, brzuszków, jak długo poskacze na skakance itd. to nawet nie wie bo nigdy tego nie robił.
+1

W zeszły weekend na festiwalu jogi w Sopocie, były zajęcia demonstracyjne z pilatesu, na które poszliśmy - to był koszmar, a robiliśmy jedynie przez 60 minut podnoszenie nóg na kilka cm, i nimi wymachiwaliśmy :hej:

---

Nowe buty z rozdzielnymi palcami - ToPo http://www.borntorun.com/blogs/barefoot ... hoe-review
PKO
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak czytam o tych ludziach, którzy z jakąkolwiek aktywnością wymagającą wysiłku są na bakier i zastanawiam się jak jest rzeczywiście z ich bieganiem naturalnym. Gdyby taki jegomość w tej chwili wstał z przed telewizora i wyszedł biegać/truchtać/poruszać się do przodu (najlepiej boso)? Ostatecznie tak samo jak i my posiada stopy, nogi, kręgosłup i wszystko inne. Myślę, że po początkowych trudach związanych z "badaniem gruntu", czyli znalezieniem optymalnej techniki zacząłbym biegać całkiem przyzwoicie a właśnie dlatego, że ma te same stopy, nogi itd... Oczywiście mówiąc te same mam na myśli ogólne spojrzenie i wyłączam z modelu pewne wady postawy i tego typu historie nabyte, które jednak mogą lekko utrudniać całe zadanie. Zmierzam do tego, że każdy człowiek na ziemi został wyposażony od natury w taki sam sprzęt biegowy i generalnie każdy ten człowiek w podobnych warunkach powinien dążyć do podobnej techniki biegania, mimowolnie i nieświadomie ale mam wrażenie, że tak jest u każdego.

Taka moje luźne przemyślenia o ludziach w kontekście biegania naturalnego we współczesnej, podobno wysoce rozwiniętej cywilizacji :)
Stąpaj i daj stąpać innym.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnie to może być, mój kumpel biegał boso z pięty i choć bolało go okropnie, jego ciało trwało przy takim układzie.

---

Sockwa X8 - nowy model - jest na prżedsprzedażowym rabacie 15%. http://www.sockwa.com/products/x8
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czołem :)

Wątek trochę stracił impet ;) podrzucam więc dwa linki:

- krótkie porównanie NewBalance MR10v2 oraz Inov-8 f-lite 192
http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... e-192.html

- Luna Sandals są już w Polsce :)))
http://sklep.kadencja180.pl/leadville-m ... -luna.html

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wczoraj nad Maltą (wieczór) w Poznaniu widziałem gościa w Sockwach, chyba zielone, bo mocno zabrudzony but :hej: udziela się tutaj ten ktoś?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tam od razu zabrudzone :hej:

Żółte są/były...

Robiłem "zakładkę" - rower kilkadziesiąt km, bieg kilka km.
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze: - Luna Sandals są już w Polsce :)))
szczerze to cena... robi wrażenie :)
Stąpaj i daj stąpać innym.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:Tam od razu zabrudzone :hej:

Żółte są/były...

Chciałem podbiec i pomacać, ale mówię sobie, że trening to nie jest odpowiednia chwila więc może przy innej okazji?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

udarr pisze:
HeavyPaul pisze: - Luna Sandals są już w Polsce :)))
szczerze to cena... robi wrażenie :)
W sumie nie jest tak źle. Przez sklep LunaSandals.com przy kursie $ 3.3 wychodzi z przesyłką ok. 393 pln, ale bez cła, czyli o kilkadziesiąt złotych taniej niż w PL, za to dopasowanie rozmiaru może być jednak łatwiejsze w kraju (10 dni na oddanie towaru itd).

Jeżeli chodzi o cenę jako taką, to faktycznie 400 za sandały z tworzywa... No mało to nie jest, ale jak komuś będzie zależeć to kupi, albo wymoci coś w domu.
Gife pisze:
Klanger pisze:Tam od razu zabrudzone :hej:

Żółte są/były...

Chciałem podbiec i pomacać, ale mówię sobie, że trening to nie jest odpowiednia chwila więc może przy innej okazji?
Nie no czemu, trzeba było mi zabiec drogę, bo o ile pamietam szerszy byłeś ode mnie (albo to koszulka tak łopotała na wietrze) odbiłbym się od klaty, i zatrzymał na asfalcie :hahaha:
Pogadalibyśmy... :hej:

A tak na serio, mi byś nie przeszkadzał. Mieszkam blisko Malty, więc jakbyś miał kiedyś ochotę i czas, to daj znać, to podejdę z nimi na stację Maltanki itd.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cena niska nie jest, ale nie ma takiej opcji, żeby w Polsce były z jakiegoś powodu tańsze niż w Stanach. Jeżeli jednak spojrzymy na sandały jak na pełnowartościowe obuwie biegowe, które na dodatek wytrzyma więcej niż tradycyjne buty to cena wydaje się już trochę rozsądniejsza. Tak czy inaczej to chyba dobry moment na przypomnienie mojego wpisu "Dlaczego sandały biegowe tyle kosztują?", gdzie poprosiłem o wypowiedź Luna Sandals oraz Earth Runners czyli bezpośrednio producentów. Tekst można znaleźć pod linkiem: http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... ztuja.html

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mnie tam miło, że wraz z kolegą Setnym wyłowiliśmy Sockwy za sumę nie większą niż 120 PLN/para (mój przypadek, w którym jest już zawarta wysyłka międzynarodowa USA-Polska oraz dodatkowo wysyłka krajowa miasto Setnego - moje miasto) - w porównaniu z 255 PLN w Kadencji.... plus wysyłka :) Fakt, umiejętnie chwyciliśmy chwilę i spiętrzyliśmy promocje i bonusy....
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klanger pisze: Nie no czemu, trzeba było mi zabiec drogę, bo o ile pamietam szerszy byłeś ode mnie (albo to koszulka tak łopotała na wietrze) odbiłbym się od klaty, i zatrzymał na asfalcie :hahaha:
Pogadalibyśmy... :hej:
W tym rzecz, że jestem mniejszy od Ciebie :hej: mijanka była tuż przy podbiegu od strony Term. Niebieskie Go Runy powinny się rzucać w oczy :D
Klanger pisze:A tak na serio, mi byś nie przeszkadzał. Mieszkam blisko Malty, więc jakbyś miał kiedyś ochotę i czas, to daj znać, to podejdę z nimi na stację Maltanki itd.
Myślę, że następnym razem, jak spotkam to podbiegnę i zahaczę na chwilę :taktak: jeśli nie, to się ustali tą Maltankę.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Czołem :)

Wątek trochę stracił impet ;) podrzucam więc dwa linki:

- krótkie porównanie NewBalance MR10v2 oraz Inov-8 f-lite 192
http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... e-192.html

Fajne porównanie, szkoda tylko że nie wspomiałeś jak z przewiewnoscią Inov-8.

Bo jeśli chodzi o komfort biegania latem w Minimusach (mam Minimusy WR10) to jest to DRAMAT!!!!
Te buty to istny PIEKARNIK!
Jestem bardzo zaskoczona Twoją opinią, ze te buty sa przewiewne. Nie są.
Nie ma w nich żadnych wstawek z jakiejś przepuszczalnej membrany ani innego systemu wentylacji - nie wiem, jkichś dziurek chociaz jak czasami w trampkach robią po bokach?
Pieką w stopy niemiłosiernie jak temperatura skacze powyzej około 10 st C

O ile założone na skarpetkę techniczną , jakoś dają radę, jest potworne goraco w stopy ale da się biec bez szkody dla skóry stóp, o tyle założenie ich na gołe nogi to masakra.
Założyłam je raz na gołe stopy, przy temperaturze 21-23 st. Po pól godzinie, buty zrobyły się wilgotne w środku a pod wpływem wilgoci materiał wyściełajacy buty od wewnątrz zamienił się w ostrą tarkę.
Odparzyły i otarły mi pięty do krwi. Jakby tego było mało, powypiekły mi na skórze stóp pęcherze.
To nie były odciski, otarcia, nagneicenia.
Minimusy założone na skarpetki nigdzie mnie nie ugniatają, nie ocierają.
To były odparzenia.

Ogolnie, bardzo mi Minimusy odpowiadają jesli chodzi o ich kształt, elastyczność, i nawet to dziwne pogrubienie pod łukiem stopy mi nie przeszkadza jak biegnę, choć wyraźnie je czuję jak stoję.
Ale nie są to przewiewne buty, sa bardzo gorące i to jest ich bardzo duża wada.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 14:22 przez cava, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kroman
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O ile założone na skarpetkę techniczną , jakoś dają radę, jest potworne goraco w stopy ale da się biec bez szkody dla skóry stóp, o tyle założenie ich na gołe nogi to masakra.
Założyłam je raz na gołe stopy, przy temperaturze 21-23 st. Po pól godzinie, buty zrobyły się wilgotne w środku a pod wpływem wilgoci materiał wyściełajacy buty od wewnątrz zamienił się w ostrą tarkę.
Odpazyły i otarły mi pięty do krwi. Jakby tego było mało, powypiekły mi na skórze stóp pęcherze.
To nie były odciski, otarcia, nagneicenia.
Minimusy założone na skarpetki nigdzie mnie nie ugniatają, nie ocierają.

Skarpety wymyślono w jakimś celu. Bez skarpet zgnoiłem nike free i brooks pure connect, które są super przewiewne (tydzień na balkonie i kilka prań usunęło wreszcie usunęło zapach stęchlizny).
Skarpeta pochłania pot i jednocześnie chroni stopę. Tak samo, jak bandaże bokserskie, które nie tylko usztywniają nadgarstki, ale jednocześnie pochłaniają pot i chronią dłonie przed podrażnieniem przez wnętrze rękawicy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prawda to.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ