Szukam butów z dobrą amortyzacją pod śródstopiem

Awatar użytkownika
malyking
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Krótko i zwięźle... mam 189 cm ważę 90 kg w bieganie bawię się już kilka ładnych lat (z paroma przerwami). Biegam ze śródstopia i szukam butów które mają sporo amortyzacji właśnie pod śródstopiem... zastanawiam się nad NB 1080 v3 czy ktoś w nich biegał i może mi napisać czy takie buty są odpowiednie??? A jeśli nie takie to ewentualnie jakie...? Właśnie swój żywot kończą Pegasusy 28 i koniecznie muszę nabyć coś nowego.

Pozdrawiam
Obrazek
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak mi się wydaje, poza nielicznymi wyjątkami dobrą amortyzację pod śródstopiem dostajesz w nierozerwalnym pakiecie z jeszcze lepszą amortyzacją pod piętą. Ale jeśli jest Ci ona z jakichś względów potrzebna "właśnie pod śródstopiem"... to może jakieś Skechersy?

http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 52&start=0
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Saucony Virrata.
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44

Nieprzeczytany post

Wbrew pozorom niezależnie od tego czy masz rozmiar 43.5 :hejhej: polecam Asicsy Nimbusy. Mówią, że jak się biega ze śródstopia żadne systemy dla pronujących, czy supinujących nie są potrzebne - taka ciekawostka. A jak ja szukałem butów dla siebie do biegania ze śródstopia, a szukałem bo naczytałem się, że dobrze jest jak mają mniejszy drop, to wyszukałem na forach, że w US wiele osób poleca Nimbusy :), czyli dokładnie to w czym biegałem i biegam. Te buty mają w ogóle dobrą amortyzację i zaczynałem biegać właśnie w nich ze względu na wagę.
Obrazek
Emilio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja przesiadłem się właśnie z Pegasusów 28 na Asicsy Nimbusy.
Niebo a ziemia, jakbym wsiadł do mercedesa :o)
Na długie wybiegania po asfalcie Nimbusy są kapitalne i bardzo dobrze amortyzują zarówno śródstopie, jak i piętę.
Pegasusy zaś skupiały się głównie na pięcie. Ja biegam ze śródstopia, w niedzielę machnąłem 30 km i stopa nawet tego nie poczuła.
Awatar użytkownika
malyking
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za wasze odpowiedzi.

#Emilio nigdy nie miałem na nodze tych nimbusów z powszechnej opinii dochodzą mnie słuchy, że asicsy są wąskie a ja mam szeroką stopę i teraz pytanie do Ciebie czy w nimbusach jest również tyle miejsca co w pegasusach?

Pzdr
Obrazek
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44

Nieprzeczytany post

Co co szerokości, to mogę powiedzieć, że na rynku są na pewno modele o różnej szerokości w śródstopiu, bo widziałem w jakimś zagranicznym sklepie na necie możliwość wyboru tego parametru dla Nimbusów.

Tylko u nas jakoś w sklepach nie bawią się w takie informacje. Ja mam doświadczalne porównanie miedzy rożnymi modelami i wg. mnie model Nimbusów 14 ten szaro niebieski (te, które na starcie są tańsze) ma zdecydowanie więcej miejsca na śródstopie niż inne Nimbusy, w tym samym rozmiarze, które mierzyłem. Ale głową nie ręczę - trzeba przymierzyć.

Ten tańszy model wrażenie robi zdecydowanie gorsze, ale do amortyzacji przyczepić się nie można.

Edit: o tym modelu mowa:
http://media.feetelite.net/media/catalo ... 59.alt.jpg
Obrazek
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Emilio pisze:Ja biegam ze śródstopia, w niedzielę machnąłem 30 km i stopa nawet tego nie poczuła.
To fajnie. Przebiec 30km i nie poćwiczyć nóg...
Emilio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Malyking,

Ja mam stopę o normalnych proporcjach.
Nie odczułem dyskomfortu po Pegasusach, więc pewnie Asicsy nie są jakieś bardzo wąskie.
Przymierzyć i tak trzeba pewnie.
Aha, ja mam Nimbusy 13, ale pewnie dużo się nie różnią od 14 lub dostępnych od niedawna 15.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

atomekd pisze:Co co szerokości, to mogę powiedzieć, że na rynku są na pewno modele o różnej szerokości w śródstopiu, bo widziałem w jakimś zagranicznym sklepie na necie możliwość wyboru tego parametru dla Nimbusów.

Tylko u nas jakoś w sklepach nie bawią się w takie informacje.
http://www.asicsamerica.com/shoe-width-guide

"The standard (medium) width for women is B, while the standard width for men is D. Shoe boxes and labels will only identify widths other than standard. Within the shoes, wide and narrow widths are identified on the label, underneath the tongue — ie. T005N(2E).

When is additional width needed?
Visible stretching or bulging on the outsides of forefoot materials is a good indicator that additional width may be needed. These sizes are available in many of our Running and Training shoes. In some cases, men can wear women’s styles to achieve a narrow fit and women can wear men’s to get a wide. If this is needed, please use the references above to determine comparable size lengths. Please note that the differences of width between narrow, standard, wide, and extra wide are usually only a couple millimeters and are proportional to the size of the shoe. Most additional width will be found in the forefoot ."

niżej jest jeszcze tabelka, która się rozłazi przy próbie przekopiowania;

Panie używające małych numerów powinny uważać przy zakupach w Internecie,
bo nasi sprzedawcy oferują niekiedy tańsze butki w wersji junior, a zapytani o szczegóły twierdzą, iż to żadna różnica, byleby tylko rozmiar się zgadzał. Nie jest to prawdą (patrz tabelka pod linkiem), dodatkowo wersje dziecięce mają mniej "systemów".
Żona ma nimbusy 11 w wersji kobiecej oraz dziecięcej i te dziecięce są wyraźnie szersze.
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ