podkoszulek, jaki?

ale_xa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
chciałabym się dowiedzieć, jakie polecacie podkoszulki do biegania. Chodzi mi tu dokładnie o tą warstwę, która jest najbliżej ciała i ubiera się ją np. pod koszulę z krótkim rękawkiem. Czy powinna być opięta czy też luźniejsza? Czy jest coś co w cieplejsze dni może chronić przed wiatrem (pisząc o cieplejszych dniach, myślę o temperaturze rzędu 15 - 19 st. C).
z góry dzięki za odp :)
PKO
X-Lite
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

z tego co ja czytam to podkoszulka termoaktywna powinna przylegać do ciała, czyli być w miarę obcisła. Mam obecnie dwie koszulki takie Kalenji w rozmiarze XL i L i przy tej większej mocniej wieje po plecach, czyli trochę zimniej. W mniejszej ciągle ciepło nawet przy mocnym upoceniu. Nie wiem jednak czy polecać te Kalenji, bo nawet po długim praniu w pralce śmierdzą. Chyba zainwestuję w coś markowego.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie rozumiem, chcesz zakładać cokolwiek pod koszulkę z krótkim rękawem? w jakim celu? w 15-19 stopni chcesz biegać w dwóch warstwach z krótkim rękawem?

nie rozumiem...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na temperatury 15-19 st. zakladasz jedną warstwę. albo koszulkę z krótkim rękawem albo cienką z długim. nawet jak jest wiatr, to jest to wiatr ciepły. podkoszulek, czyli tzw. bieliznę termiczną zakładasz w chłodniejsze dni jako pierwszą warstwę i powinien on przylegać do ciała. ciężko tu wyznaczyć granicę kiedy potrzebujesz 2 warstwy, bo każdy ma inny komfort termiczny, ale powiedzmy, że poniżej 10 st., chociaż i w takich warunkach często wystarcza jedna warstwa, tylko nieco cieplejsza. co kto lubi.
Obrazek
X-Lite
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja kupiłem sobie jeszcze NIKE RUNNING DRI FIT w salonie NIKE (99.99 zł) i nawet po jednym użyciu i praniu pozostaje taki smrodek :( Przy bawełnianych koszulkach tak nie mam. Dziwne, a może tak ma być ?
FNW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tylko nie czarny z tego samego powodu dlaczego większość biega w białych czapeczkach - nie przyciągają słońca a latem kiedy w podkoszulkach się biega ma to olbrzymie znaczenie
Awatar użytkownika
brancyki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja kiedyś kupiłam sobie, ale niestety nie korzystam i siostra jest bardzo zadowolona - a kupiona w Lidlu.
biegbiegbieg!
StudioDobregoStylu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że sporo osób kupuje w Lidlu ubrania sportowe, które sezonowo się tam pojawiają. Czy ich jakość jest naprawdę dobra? Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja jestem zadowolony, biegam w szortach i koszulkach z lidla. Sa przewiewne, nie nasiakaja potem, nie mam porownania do jakis pum czy adidasow, ale jak dla mnie sa ok. Czesc osob skarzy sie, ze koszulki ocieraja sutki. Moje suty sa pancerne i nic im nie dolega ;-) butow nigdy nie bralem bo wygladaly na tandetne, aczkolwie te co rzucili dzisiaj wygladaly przyzwoicie, ale i tak wole ekideny z decathlonu ;-)
Awatar użytkownika
Daro7777
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50,33

Nieprzeczytany post

Polecam koszulki Brubecka z termoaktywnej tkaniny. Ostatnio kupiłem świetną za 49 zł.
infection
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej :)
Ja biegałem tylko w koszulce adidasa, ale ostatnio w Decathlonie natknąłem sią na tą:http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki ... 39372.html i powiem szczerze, że nie widzę różnicy... a na dodatek jest 2x tańsza :) nie wiem jak się będzie zachowywała po kilkukrotnym upraniu, ale na razie mogę spokojnie ją polecić.
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

a czy są jakieś koszulki co skutków nie obcierają ? Bo mam z tym problem ,czasem tak potrafi obetrzec że krew się pojawia i szczypie okropnie :-\ naklejam plastry na sutki ale jak tylko pot się pojawi to się odklejają i jest problem !!! moze zna ktoś jakiś sposób żeby zapobiec otwarciom ?!
pozdro.
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zasada jest taka, jak napisała Ma_tika.

Jeśli chodzi o pierwszą, obcisłą warstwę, najchętniej ubieram się w bieliznę polskiej firmy Berkner. Na lato w grę wchodzą produkty z linii Ultra i B-Light. W mojej ocenie są to produkty bardzo wysokiej jakości, z najlepszych dostępnych materiałów. UWAGA: seria B-Light ma strukturę siateczki, więc lekko prześwituje. W serii Ultra tego nie ma, w nich w upały chętnie biegam zakładając jako jedyną warstwę. Oczywiście jedne i drugie muszą być dobrze przylegające.

Co do Lidla, kiedyś kupiłem koszulki sportowe i trafiłem na serię bardzo słabej jakości. Przepocone kleją się do ciała jak bawełna. Co nie znaczy, że ktoś nie mógł trafić na lepsze.
X-Lite pisze:ja kupiłem sobie jeszcze NIKE RUNNING DRI FIT w salonie NIKE (99.99 zł) i nawet po jednym użyciu i praniu pozostaje taki smrodek :( Przy bawełnianych koszulkach tak nie mam. Dziwne, a może tak ma być ?
Tak nie powinno być, ale się zdarza. Zależy to od wielu czynników, w tym od indywidualnej flory bakteryjnej czy też od twojej diety. Ale oczywiście rodzaj materiału też ma tu duże znaczenie. Zwróć uwagę, że w przypadku firm takich jak Nike czy Puma dużą część ceny stanowią środki na reklamę i marketing: wynagrodzenia dla Bolta, Messiego, rzeszy dyrektorów, producentów reklam itd. Na zakup surowców do produkcji zostaje dużo mniej środków niż w przypadku mniej znanych a solidnych firm. Nie mówiąc już o tym, że polska gospodarka nic z tego nie ma: dokładasz się do tego, żeby w Niemczech czy w USA żyło się lepiej.

@kropinho Tak, są. Te, które opinają ciało.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

a jaką polecasz koszulkę co dobrze będzie się sprawować i skutków nie poociera ?
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Awatar użytkownika
Daro7777
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50,33

Nieprzeczytany post

kropinho pisze:a jaką polecasz koszulkę co dobrze będzie się sprawować i skutków nie poociera ?
Tutaj masz przykładową koszulkę Brubecka: http://www.sklep.brubeck.pl/produkt.php?&id=290
Co prawda trochę droższa niż ta o której pisałem wyżej, ale można znaleźć perełki cenowe i na pewno będziesz zadowolony. Wewnętrzna warstwa jest tak skonstruowana, że Cię nie powinna poobcierać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ