stawy barkowe i łokciowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
gorum
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niestety nie jest uleczalna. Wszystkie choroby reumatyczne są nieuleczalne, jedynie mozna stosowac leki w celu łagodniejszego przebiegu choroby. Przy rzs stosuje sie sterydy (ale nie typu oma i meta ;)) tylko pochodne które modyfikują przebieg choroby. Są również remisje (ostrzejsze nawroty choroby) mogą one trwac i tydzien a czasem i pół roku.

Napisz jakie bedziesz mial robione badania (napewno ob, aso, crp, lateks, odczyny, kwas moczowy, fosfataza, morfologia, mocz) czyli podstawowe poniewaz zawsze zaczyna sie od takich.

A co do myślenia to wiem jak jest i jak zaczolem szukac pasujacych moich objawów do róznych chorób to mi wyszlo ze mam chyba wszystkie :D a to juz jest objaw hipochondri.

Btw. jedyne czym moge Cie pocieszyc to to ze i tak masz szczescie. znaczy sie masz juz swoje lata i inaczej na to wszystko mozna patrzec ;) wiem ze to marne pocieszenie ale z tą choroba równiez mozna zyc. pamietaj ze kazdy jest chory tylko ze nie kazdego odpowiednio przebadano :D

na rezonansie nic mi nie wyszlo :( narazie brak mi pomyslu do kogo mam isc, po swietach bede myslal
Pozdrawiam

(Edited by gorum at 5:42 pm on Dec. 19, 2005)
:(
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Siberian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem juz po badanich - RZS na szczescie mnie nie dopadlo - wszystko ok poza poziomem leukocytow.mam jeszcze raz przyjsc za miesiac i zrobic badanie czy ich poziom nadal bedzie za niski.Niestety tez mi brakuje koncepcji od czego kosci  przeskakuja w stawach i glosno strzelaja.Naprawde czuje sie bezradny - nawet lekarze nie potrafia mi odpowiedziec co sie dzieje.Moglbym isc do nastepnego,ale niestety nie znam zadnego lekarza sportowego,ktory mialby bardzo dobra opinie w Bydgoszczy.Mam co prawda skierowanie do reumatologa,ale jezeli na wlasna reke zrobilem sobie badania i nic nie wykazalo to nie sadze zeby on mi pmogl.Pewnie znowu uslysze,ze mam na basen jezdzic i codziennie magnez brac................
gorum
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam

Dostales moją wiadomosc na gg i meila ??  Jakie konkretnie robiles badania ?? bo są przypadki ludzi którzy mają wszystkie badania w normie (podstawowe) ale i tak chorują na rzs. robiles to aCCP ??

spadek poziomu lekocytów moze byc spowodowany min: zakazeniem wirusa hiv i chorobą z kolagenoz. wiem ze to tylko jedno badanie ale według mnie warto zrobic badanie na hiv bo z kolagenozami to jest bardzo ciezka sprawa, mozna wykryc jak sie dosc mocno rozwinie.

niedlugo znowu ide do lekarza to zdam relacje
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siberian! Takie problemy z okiem mogą (tu głośno odpukuję czy też odpukiwam) być zwiastunem innej choroby reumatycznej, jaką jest ZZSK (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa). Jeżeli lekarze nic Ci o tym nie napomknęli, a masz problemy z układem ruchu, szczególnie bóle w okolicy krzyżowo-biodrowej, to "walnij" sobie rtg stawów krzyżowo-biodrowych, którego analiza między innymi badaniami (antygeny) może pomóc w wykluczeniu tej choroby. Z tego, co się orientuję, to odpowiednio wczesna wykrywalność ZZSK w Polsce pozostawia wiele do życzenia, a jest to bardzo ważny aspekt leczenia, gdyż choróbsko jest podstępne i nie oszczędza pacjentów. Więcej może dowiesz się na stronie http://free.of.pl/z/zzsk/about.php. Mam nadzieję, że będziesz tam zaglądał tylko w celach towarzyskich, czego Ci szczerze życzę. Pozdrowienia dla wszystkich i szczęśliwego Nowego Roku!
Awatar użytkownika
Siberian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mialem zrobione CRP i ASO - wyniki na szczescie wypadly po mojej mysli.A co do stawow w kregoslupie to w chwili obecnej czasami odczuwam "dyskomfort" w rejonie pomiedzy lopatkami.Co do oka bol wiecej sie nie powtorzyl.Rono - moim glownym problemem w chwili obecnej jest trzaskanie i "chrupanie" w stawach np: barkowych.W ubieglym tygodniu bylem 2 razy na silowni,a w tym wybralem sie na spokojna przebiezke do lasu.W czasie pierwszego treningu na silowni odczuwalem slaby bol w stawie barkowym i w okolicy kregoslupa pomiedzy lopatkami.2 dni pozniej na drugim treningu nie odczuwalem juz zadnego dyskomfortu.po wyprawach w teren tez nic sie nie dzialo.I to wlasnie najbardziej mnie martwi,bo nie potrafie okreslic momentu w,ktorym bol moze sie pojawic.jakis czas temu przerzucilem 2 tony wegla i nic.A podczas np: robienia porzadkow potrafie odczuwac bol.pomimo tego,ze dana czynnosc,a czasami nawet brak jakiejkolwiek aktywnosci przynosi uczucie bolu.Jeden z lekarzy powiedzial,ze takie objawy moga byc  wynikiem przeciazenia organizmu praca fizyczna i treningiem na silowni.Tylko,ze ja od 2,5 miesiaca nie trenuje i nie pracuje,a poprawy stanu zdrowia jakos nie zauwazylem.Moj stan zdrowia przypomina rodzaj sinusoidy.Kilka dni lepiej,kilka dni gorzej.

(Edited by Siberian at 9:15 pm on Dec. 29, 2005)
gorum
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

zzsk jest trudno wykrywalne, najlepiej to wlasnie rtg a potem jesli trzeba to scyntygrafia kosci i stawów i sprawdzenie w którym miejscu wystepuje najwiekszy stan zapalny.  antygeny tez fakt ale nie ma zadnych specyficznych (tzn takich które wystepują tylko w jednej chorobie)  np. antygen HLA-B27 jest obecny u pacjentów z zzsk i rzs.

btw. zzsk atakuje w większosci przypadków najpierw biodro a potem kręgosłup

crp i aso to są badania podstawowe, wysokie aso moze swiadczyc o infekcji paciorkowcem i np. gorączką reumatyczną. crp to białko ostrej fazy np. w kolagenozach

tymi badaniami niczego niestety nie wykluczyles, czytalem o przypadkach osób które mialy wszystkie takie badania w normie (a nie mogli sie ruszyc z łózka) i dopiero bardziej skomplikowane badania cos im wykrywały. nie sądze ze 70 złotych na aCCP to jest za duzy wydatek dla Ciebie
Awatar użytkownika
Siberian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myslalem,ze aCCP to podobne badanie jak CRP,bo lekarz twierdzil,ze to na,ktore mnie kieruje sprawdza obecnosc przeciwcial,ktore wystepuja podczas RZS.Jezeli tak nie jest to ja naprawde mam tego dosyc - ja jako PACJENT mam mowic lekarzowi na jakie badania ma mnie kierowac?Znalazlem sie w takiej sytuacji,ze musze unikac wydatkow,wiec pojde ponownie do tego konowala i powiem zeby mnie wyslal na badanie na aCCP.
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gwoli ścisłości: ZZSK atakuje najpierw stawy kręgosłupa, np. stawy krzyżowo-biodrowe, odcinek  lędźwiowy, piersiowy, szyjny. Stawy te w wyniku procesu zapalnego ulegają zrośnięciu i nie pracują tak, jak powinny. Potem proces zapalny może powstać w dużych w stawach obwodowych, biodrowych i barkowych.
gorum
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

to moze ja zle zrozumialem nie bede sie klucil ;) ale jak wspominalem czytalem o przypadkach osób którym kręgosłup atakowało na koncu i równiez mieli rozpoznane zzsk.
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma sprawy. ZZSK jest bardzo różnorodne. Miłego Sylwestra i dobrej kondychy w Nowym Roku życzę!!!
gorum
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzieki nazwajem.

juz po wizycie, rezonans jednak mialem na bark, zrobilem maly bajzel to zdjecia sie znalazly które wczesniej zaginely.

dalej nie mam diagnozy, mam skierowanie na kolejny rezonans na odcinek szyjny kregoslupa w celu wykluczenia ucisku kregów na nerwy

Adrian a Ciebie czasem nie boli szyja ??
Awatar użytkownika
Siberian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W odcinku szyjnym nie odczuwam zadnego bolu.Kilka miesiecy temu myslalem,ze to mogla byc rwa barkowa spowodowana ciezka praca fizyczna.Obkawy byly podobne,ale potem problemy pojawily sie w innych stawach.Najgorsze jest to,ze nie moge nawet dokladnie umiejscowic bolu.bo on sie pojawia i znika w zupelnie innych miejscach.Czasami jest to lewy staw barkowy,czasami lopatka,miesien bicepsu,przedramienia,staw skokowy itd.Te odczucia sa zroznicowane od bolu przez pieczenie do wrazenia,ze "cos" mi sie "przykleilo" do plecow.Nie moge zapomniec :) tez o strzelaniu i chrupaniu w niektorych stawach.
ODPOWIEDZ