chondromalacja
- mala
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
dzieki spróbuje pocwiczyc chociaz z moja obecna forma moze byc kiepsko na poczatku. a co do leczenia to faktcznie nia ma zadnego 100% srodka ale te zastzryki sa podobno jedyna deska ratunku trzymaj sie i nie poddawaj
agata
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
Hej Beatko.
Jak u Ciebie wykryto chondromalacje I stopnia? Na jakim badaniu i co wykazalo podejrzenie o ta chorobe gdyz jak czytam to jest ja bardzo trudno wykryc. Mi na USG Pani napisala ze "chrzastka szklista w badanej czesci klykci kosci udowych bez cech chondromalacji II-IV stopnia." ale wykryla tez "wysiek w kaletce glebokiej rzepki z wloknistymi zrostami w jej obrebie-bursitis chr." ale nie chciala za bardzo powiedziec czy to moze miec cos zwiazanego z chondromalacja I stopnia. Wykrecila sie tym ze na USG tego nie jest w stanie zobaczyc bo to podobno jest pod rzepka i USG tego nie widzi. Stad tym wieksza moja ciekawosc jak to u Ciebie wygladalo
Pozdrawiam
Jak u Ciebie wykryto chondromalacje I stopnia? Na jakim badaniu i co wykazalo podejrzenie o ta chorobe gdyz jak czytam to jest ja bardzo trudno wykryc. Mi na USG Pani napisala ze "chrzastka szklista w badanej czesci klykci kosci udowych bez cech chondromalacji II-IV stopnia." ale wykryla tez "wysiek w kaletce glebokiej rzepki z wloknistymi zrostami w jej obrebie-bursitis chr." ale nie chciala za bardzo powiedziec czy to moze miec cos zwiazanego z chondromalacja I stopnia. Wykrecila sie tym ze na USG tego nie jest w stanie zobaczyc bo to podobno jest pod rzepka i USG tego nie widzi. Stad tym wieksza moja ciekawosc jak to u Ciebie wygladalo

Pozdrawiam
- aaanka
- Rozgrzewający Się
Beatko! Ja również mam 17 lat, chondomalację (II stopień w obu kolanach) mam o 14 roku życia. Jeździłam konno, pływałam, strzelałam (z pistoletu
), rzucałam dyskiem... Jeszcze rok temu, zanim zrobiłam artroskopię kolana (boczne uwolnienie rzepki- zapomniałam dodać, w kolankach "mam" również zespół bocznego przyparcia rzepki i boczną guzowatość) moglam strzelać, teraz nie wolno mi już nic. Żadnego klękania, kucania, biegania czy długiego chodzenia lub stania... kolana bolą mnie od rana do wieczora. Teraz pan doktor wspaniały mój proponuje mi drugą artroskopię (tym razem na drugie kolanko). Sama nie wiem, czy się na to zgodzić. Zbyt wiele bólu było po tej pierwszej, nie wiem, czy teraz nie jest gorzej (a moze to chondromalacja siępogłebiła..?). Nie pomaga mi rehabilitacja (żadna) ani leki... nikt mi na razie nie proponował tych zastrzyków. Co sądzicie o tym drugiem zabiegu? Podobno kiedyśi tak będęmusiała go zrobić, ale teraz nie wiem sama...
Mala... czy my nie rozmawiałyśmy na innym forum moze?
Bo taki jakiś znajomy nick... 
Pozdrowionka dla Was i kolanek

Mala... czy my nie rozmawiałyśmy na innym forum moze?

Pozdrowionka dla Was i kolanek

Ania ;)
-
- Rozgrzewający Się
hej. mam 16 lat od 2,5 roku mam problemy z kolanem miesiac temu okazało sie ze mam chondromalacje rzepki stawu kolanowego lewego I stopnia w prawym prawdo podobnie też w czerwcu tego roku miałam miec artroskopie jednak nie mialam za tydzien kończy mi sie zwolnienie z wf i bede musiała ćwiczyć niestety moje wf wygladaja tak jak wygladaja tzn nie robimy pożądnej rozgrzewki a póżniej gramy w siatke albo robimy balecik ale raczej czesciej gramy w siatkówke. obecnie biore tabletki na wzmocnienie chrzęści stawowej jak na razie nie widze poprawy
pozdrawiam i życze zdrowia