Oddech

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kojot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, podczas biegania pomimo że nie czuję zmęczenia mięśni, muszę się co jakiś czas zatrzymywać aby złapać oddech, nie uważam abym miał złą kondycję a pojemność płuc mam 6500 przy wzroście 182. Jak nauczyć się regulować oddech?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ulka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, od jak dawna biegasz. Moim zdaniem, za szybko biegasz i Twój układ oddechowy nie nadąża za nogami. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Tyskie Stowarzyszenie Sportowe
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie to za bardzo nie wiem o co chodzi, ale napiszę czego się domyślam.
Albo,tak jak Ulka wspomniała, biegasz za szybko(robisz sobie coś w rodzaju mini zawodów za każdym razem), stąd ta konieczność zatrzymania się.
To może być także wtedy gdy wydaje się Tobie, że kontrolujesz tempo. Często jest tak, że w trakcie biegu człowiek się rozkręca nieświadomie zaczyna biec coraz szybciej.
Taki problem z oddechem może być wśród:
początkujących biegaczy
palaczy lub
świeżych b. palaczy.
Lub też Twoje treningi i ruchliwość jest jednostronna  tylko biegasz i biegasz. Płuca poprawiłyby krossy- trening w terenie pagórkowatym. Podbiegi pod górkę (ale stopniowo nie na hurra!!!!), także po schodach.
Moim zdanie przydałoby nie stronić od wypadu w góry (weekend, urlop, wakacje.)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
QbikSchilanglaufen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A więc outsider ma racje, powinieneś biegać najpierw po płaskim na pierwszym zakresie (120-145HR) a puźniej przenieść sie w wyższe partie góskie, albo raz w tygodniu pobiegać sobie na wyższym zakresie, ale dawkować tentno spokjnie, nie śpieszyć się. A przede wszystkim wzmocnić nogi i rozciągać się to są podstawy. Pozdrawiam Kuba
"Ból przemija, a skutki rezygnacji zostają na zawsze"
Awatar użytkownika
kojot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za odpowiedzi. zacząłem zwracac uwagę na tempo, mysle ze to może byc główna przyczyna ale wciaz bede sie obserwowal podczas biegania i szukal odpowiedzi. nie pale, nie palilem i jestem poczatkującym biegaczem. mieszkam na 7 pietrze wiec przestane korzystać z windy :) Dzieki i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ