Kalenji - TUNING - wersja ULTRA LIGHT

trata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dzięki Jurek za odp.

ściętych trawników bez śmieci to chyba nie uraczę w okolicy, pozostaje mi wersja hardcore :spoczko: już od dawna chodziło mi po głowie żeby zobaczyć jak to jest 'bez'.

ciekawe rzeczy tutaj piszecie. może za jakiś czas dorosnę do radykalnej zmiany, wizja z filmików kusząca.
wczoraj po bieganiu tak sobie kombinowałam żeby stopniowym wydłużać fragmenty przebiegnięte na śródstopiu. metoda taka sprawdzała mi się w innym sporcie - nie potrafiłam od razu zrobić całości dobrze, robiłam tyle ile dałam radę, aż do nauczenia się całkowicie. w jakiś pokrętny sposób moje ciało zapamiętywało jak ma wyglądać prawidłowy ruch i umiało to potem odtworzyć - rozumiem jednak, że tutaj tak nie da rady...

ze swoich krótkich prób biegania z śródstopia zauważyłam, że...przede wszystkim męczy mi się właśnie śródstopie - po kilkudziesięciu metrach już 'nie mam siły' tak biec, a jednocześnie biegłam szybciej, lżej i ogólne zmęczenie było mniejsze niż przy zwykłym biegu.

buty mam biegowe (ale bez jakiś super-hiper sprężyn), mają ponad półroczny staż regularnego używania i trochę się ubiły- nie czułam żeby mi przeszkadzały, ale może nie mam porównania.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jurek,
a w jakim momencie życzyłbyś sobie zapętlić małżonkę?
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak przynosi mi piwo z lodówki.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek Obrazek
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest dokładnie to o czym marzyłem. Dziewczyna jest na bosaka i wykonuje ruch na śródstopiu.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze: I tutaj zaczyna się prawdziwa zabawa. Jak wkleić kawałki gumy? Jaki zachować schemat? Podciągnąłem zatem od żonki przeźroczysty papier do ciasta, a od syna farbki i pomalowałem sobie na śródstopiu i paluszkach punkty które uczestniczą w biegu bosej stopy a następnie stąpnąłem na papier. Oczom moim ukazał się przedziwny wzór który postarałem się odwzorować na podeszwie Ekidena. Zaczynam więc testy w terenie i będę korygował ustawienia łatek. Po pierwszym teście mam już pewne wnioski ale to dopiero początek zabawy.
Obrazek
Można prosić o wnioski z użytkowania takich butów? Ja mam stare mizuno stuningowane, w których kończy się pianka w przedniej części buta i wstępnie planowałem dokleić fragment "bieżnika" odcięte z innych butów (pewnie z ekidenów). Najbardziej mi chodzi o trwałość - czy te łatki rowerowe cokolwiek biegów wytrzymały?
zgodnie z naturą!
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trwałość łatek to około 800 - 1000 km. Nie baw się natomiast w rozmieszczanie ich pojedynczo (tak jak na moim zdjęciu) – raczej wklej jedną dużą łatę (do klejenia dętek w pojazdach rolniczych lub ciężarowych) w poprzek podeszwy na śródstopiu i ją ponacinaj żeby podeszwa nie utraciła na giętkości. Element giętkości i swobody pracy śródstopia cenię sobie najbardziej w tych butach, nie dziwię się zatem że Yacool zostawia tylko piankę.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

trata pisze: ze swoich krótkich prób biegania z śródstopia zauważyłam, że...przede wszystkim męczy mi się właśnie śródstopie - po kilkudziesięciu metrach już 'nie mam siły' tak biec, a jednocześnie biegłam szybciej, lżej i ogólne zmęczenie było mniejsze niż przy zwykłym biegu.
Może zanadto spinasz stopę i/lub (niesłusznie) utożsamiasz bieganie "ze śródstopia" z bieganiem na palcach, czyli z piętą wcale lub mało spoczywającą na podłożu w fazie pełnego podparcia. Coś takiego mocno daje po łydkach i śródstopiu, bo siły są bardzo duże.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze:Trwałość łatek to około 800 - 1000 km. Nie baw się natomiast w rozmieszczanie ich pojedynczo (tak jak na moim zdjęciu) – raczej wklej jedną dużą łatę (do klejenia dętek w pojazdach rolniczych lub ciężarowych) w poprzek podeszwy na śródstopiu i ją ponacinaj żeby podeszwa nie utraciła na giętkości. Element giętkości i swobody pracy śródstopia cenię sobie najbardziej w tych butach, nie dziwię się zatem że Yacool zostawia tylko piankę.
U mnie problemem jest to, że na fragmencie podeszwy nie mam w ogóle jużpianki (wystaje ta wewnętrzna guma). Dlatego jeśli ponacinam - to boję się, że w końcu przetrę te buty na wylot. Stąd miałem pomysł z odciętą podeszwą.
zgodnie z naturą!
ODPOWIEDZ