opaska/ usztywnienie stawu skokowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rcygan93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, chciałbym zacząć regularnie biegać, ale potrzebuję do tego jakiejś opaski/stabilizatora, ponieważ mam problem z lewym stawem skokowym (liczne skręcenia, stłuczenia). Czy macie coś, co moglibyście polecić z czystym sumieniem? Z góry dziękuję!
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem jakie masz i na czym polegają Twoje kłopoty (coś świeżego/ źle zaleczonego/ nie wyleczonego, czy tylko się obawiasz ze względu na historię urazów). Tak więc tylko kilka uwag ogólnych:
1. Nie ląduj na piętach, biegaj tzw. techniką na śródstopiu.
2. Nie kupuj butów z dużą amortyzacją pod piętami, bo będą Ci przeszkadzały w 1.
3. Wzmacniaj mięśnie ćwiczeniami stabilizacyjnymi.

To na pewno pomoże mniej obciążać staw skokowy. Ale czy w ogóle możesz bezpiecznie zacząć biegać, musisz już sam sprawdzić.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
mally
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:37
Życiówka w maratonie: 3:13:59

Nieprzeczytany post

Cześć

Też mam "krzywe kostki". Kręcę regularnie, zazwyczaj tak, że tylko puchną. Ostatnio skręciłem lewą idąc(sic!) za piłką. Skutek - nie mogę założyć butów za kostkę. ;) Jakiś czas temu skręciłem prawą porządnie, lekarz zalecił 6 tyg przerwy od sportów, więc pomyślałem, że jak będę miał dobry stabilizator to śmiało można skrócić ten czas do 4 tygodni. Zdecydowałem się na http://www.sklepy24.pl/sklep/emedyczny_ ... ce/6370484
Drogi, ale solidny. Biegałem w nim, grałem w kosza, grałem w nogę, grałem w squasha, całe dnie chodziłem. Śmiało mogę polecić. Wiadomo, że po całym dniu chodzenia odczuwa się dyskomfort, szczególnie jak ktoś wiąże go jak gorset, ale do uprawiania sportów jest znakomity. Bardzo dobrze utrzymuje nogę, jest przewiewny. Dobry wybór.

Minusem na pewno jest cena, a także to, że jest spory przez co czasem trzeba się pomęczyć w wkładaniem go do buta. A, no i ma strasznie długie sznurówki. ;)
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:08
Życiówka w maratonie: 3:12:00

Nieprzeczytany post

Ja uzywam A2 DX
Dostałem kasę z NFZ więc praktycznie za free.
A orteza bardzo dobra sztywna ale zarazem nie krępuje ruchów.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Nie wiem jakie masz i na czym polegają Twoje kłopoty (coś świeżego/ źle zaleczonego/ nie wyleczonego, czy tylko się obawiasz ze względu na historię urazów). Tak więc tylko kilka uwag ogólnych:
1. Nie ląduj na piętach, biegaj tzw. techniką na śródstopiu.
2. Nie kupuj butów z dużą amortyzacją pod piętami, bo będą Ci przeszkadzały w 1.
3. Wzmacniaj mięśnie ćwiczeniami stabilizacyjnymi.

To na pewno pomoże mniej obciążać staw skokowy. Ale czy w ogóle możesz bezpiecznie zacząć biegać, musisz już sam sprawdzić.
Podpisuję się. Dodam do kangoorowych uwag tylko tyle:
Ad. 2) im grubsza i miększa słonina w bucie tym także mniejsza stabilność.
Punkt 4: zanim nie wzmocnisz struktur stabilizujących staw skokowy unikaj może biegania po czymś gdzie może czyhać niemiła niespodzianka, np. teren nierówny, pokryty trawą maskującą zdradliwe dołki i górki itp.

Piękny i dobry i sprawny stabilizator pozwoli Ci pewnie biegać, ale przy okazji zapewne: (a) spowoduje/zwiększy asymetrię w układzie ruchu między funkcjonowaniem zdrowej/nieustabilizowanej oraz pourazowej/stabilizowanej nogi; (b) nie pozwoli na wzmocnienie nogi - no bo jak ma się wzmacniać coś, co jest czule podtrzymywane jakimś rusztowaniem? Czy na tym Ci zależy? Jeśli ktoś ma marną kondycję i zadyszkę przy wchodzeniu na 3. piętro - to czy poprawi formę jeżdżąc windą?
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja się nie zgodzę. Wszędzie na forach widzę że stabilizatory są wrzucane do jednego koszyka...
A jest różnica między stabilizatorem sportowym a ortopedycznym. Używałem obydwu i różnica jest taka jak bieganie w profesjonalnych butach a bieganiem w klapkach:)
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moi koledzy z portalu fizjopress.pl napisali ciekawy artykuł o stabilizatorze sportowym stawu skokowego. Wprawdzie artykuł dotyczy używania go w tenisie, ale myślę, że dla biegaczy też może być przydatny!
Stabilizator stworzony dla mistrza
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no się nie dziwie że pisali o ortezie sportowej skoro jest to artykuł z lokowaniem produktu...
Na serwisie koszykarskim też pisali o kontuzjach w sporcie ale pod względem koszykówki
http://www.gwiazdybasketu.pl/najczestsz ... mi-radzic/
oficjalnie nie ma lokowania produktu ale są zdjęcia Zamst. Cały artykuł jest niezwykle ciekawy i rzeczowy
Awatar użytkownika
Octavia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakie opaski polecacie dla osoby po kilkukrotnym skręceniu stawu skokowego? Moje kostki obecnie żyją własnym życiem, latają jak szalone i szukam jakiejś dobrej podtrzymującej kostki opaski żebym przypadkiem znowu nie skręciła:(
Nie znam się na tym niestety i sama nie wiem jaką wybrać do biegania
gg 44196954
basket27
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PW poszło:)
Maurybak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41.59

Nieprzeczytany post

podziel się ze wszystkimi a nie PW wysyłasz...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ