płatki owsiane - sposób przyrządzenia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cava pisze:To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.
A ja kuzwa kupilem krem orzechowy :bum: tak to jest jak sie dokladnie nie patrzy na etykiety.

I zdecydowanie owsianka w formie zupy lepsza, zwlaszcza, ze i tak placki musialem zapic szklanka mleka ;-)
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze: A ja kuzwa kupilem krem orzechowy :bum: tak to jest jak sie dokladnie nie patrzy na etykiety.
:hahaha:
To chyba na oślep sięgałeś a nie, że niedokładnie etykietę patrzyłeś. :hahaha:

Posmaruj tym naleśniki i z bananem zawiń- da się przyswoić po bieganiu.
Jeszcze bym miodem po wierzchu polała. :hej:

Zaraz tu wpadnie klosiu, zobaczy te naleśniki i zawału dostanie. :spoczko:

O, a wiecie co?
Płatki owsiane błyskawiczne, namaczam na jakiś czas, daję mąki pełnoziarnistej, jajek, jogurtu i naleśniki z tego robię. Można też zmiksować ciasto z bananem, mają wtedy fajny smak.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze::hahaha:
To chyba na oślep sięgałeś a nie, że niedokładnie etykietę patrzyłeś. :hahaha:

Posmaruj tym naleśniki i z bananem zawiń- da się przyswoić po bieganiu.
Jeszcze bym miodem po wierzchu polała. :hej:
No nie widzialem tam nic innego w kolorze masla orzechowego, a na etykiecie zobaczylem ze pisze "orzechowe" to wrzucilem w koszyk i jazda :bum: . To maslo jest zawsze dostepne w lidlu?

Przepis cava fajny, moim dziewuchom by smakowalo cos takiego wiec pewnie zrobie, a jak nie to ten krem to one wciagna, juz wc,oraj sie na to rzucily jak muchy na miod ;-)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, masło orzechowe "rzucają" tylko podczas "dni amerykańskich".

U mnie jest stale "maaamo, naleśniiiki" . Jak ja się cieszę ze przyszła wiosna i teoretycznie jabłka się skończyły, bo hitem ostatnich miesięcy były naleśniki z musem z jabłek.
Musiałąm sama te tony jabłek obierać i dusić, żeby te stado nienażartych gąb nastarczyć. :trup: raz kupiłam mus gotowy to nie chcieli jeść - ale im się nie dziwię, bo był masakrycznei przesłodzony i jakiś bez smaku taki. :/

Do jesieni spokój.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak znam to, tyle, ze u mnie jest "tata zrobisz nalesniki?", nawet sobie specjalnie patelnie do tego kupilem ;-) I jeszcze czasem maja faze na gofry. Ostatnio nalesniki robie z maki pelnoziarnistej, calkiem niezle sa, no i ja mam o tyle latwiej, ze moje sie czesto dzemem domowym zadowalaja i nie musze nic kombinowac wiecej ;-) , a dla doroslych ostatnio zrobilem nalesniki ze szpinakiem i feta w sosie z kurek :hej:
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21

Nieprzeczytany post

Mój dzisiejszy omlet wg opisu jak wyżej, sote:

Obrazek

Tutaj z dżemem

Obrazek

A tutaj końcówka już, było pyszne i będę urozmaicać bo warto :ble:

Obrazek

Mały minus tego taki, że zjadłam go ok 9 a już jestem głodna :echech:
No chyba że trzeba było zrobić z 9 jajek jak na zamieszczonym wcześniej filmiku, a z nie 2 :niewiem:
Talerz duży - obiadowy, podaję informacyjnie bo może wyglądać jak na deserowym :lalala:
Ostatnio zmieniony 24 lip 2013, 20:10 przez wiktor ia, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U nas jakoś dżemy nie schodzą. Na ogół stoją tylko napoczęte aż prawie same z lodówki wychodzą. :/

Naleśniki ze szpinakiem i fetą jedzą wszyscy, ale sosu z kurek do nich nie przerabiałam.
Spróbuję bo kurki też wszyscy lubią.
U nas idzie do tego sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem. :-)

W sumie, to ciekawe co jest z naleśnikami, że chyba wszystkie mi znane dzieci je jedzą bez proszenia?
Jeszcze makaron z sosem typu bolonese, to chyba też wszystkie dzieci jedzą.
Nie spotkałam jeszcze takiego co by odmówiło.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cava, dobre sa jeszcze nalesniki z nadzieniem jak na pierogi ruskie (ziemniaki, ser bialy, cebulka podsmazona na masle, duzo pieprzu i soli do smaku) w sosie z boczniakow (aczkolwiek ujda tez pieczarki, ale to juz nie to samo) :hejhej:

Faktycznie "klusie" zawsze sa zjadane u nas bez problemu i nalesniki tez. Zawsze mnie to wkurza jak je robie bo zamiast mi kupka z nalesnikami rosnac to caly czas mam jednego az sie dziatwa i zona nie najedza ;-)
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Czasami płatki namoczone z jajkiem (90g płatków, 3 rodzaje + 2 jajka) miksuje w blenderze. fajny efekt - gładkości, więc polecam. Potem szybko na patelnię i zostają dodatki. jak na słodko to owoce na górę, ew. miód, a jak słono (ta wersja częściej) to odrobina cebuli i papryka, albo dwie pieczarki na patelni chwilę przed tym zanim wleję mieszankę płatków z jajkiem. pyszne! :ble:
- we love run -
Awatar użytkownika
1x2lupus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

cava pisze:To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.

Masło z Lidla nie wypada zbyt dobrze. Ale też Cie nie zabije :bum:

Lepiej zainwstować we własne, a jak komuś sie nie chce robić to polecam Primavika (tylko konsystencja taka troche kupowata ;) ), Sante, albo Crunchy z Marks&Spencer.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1x2lupus pisze:Masło z Lidla nie wypada zbyt dobrze. Ale też Cie nie zabije :bum:

Lepiej zainwstować we własne, a jak komuś sie nie chce robić to polecam Primavika (tylko konsystencja taka troche kupowata ;) ), Sante, albo Crunchy z Marks&Spencer.
No ja zakupilem orzeszki ziemne solone(wiem, ze powinny buc normalne, ale skoro i tak mam pozniej maslo solic to co za roznica ;-)) i mialem zamiar robic sam, ale znalazlem maslo z firmy sante wiec tez kupilem jako wzorzec do nasladowania w smaku :bum:
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli zamierzasz sam robić to nie warto robić z orzeszków ziemnych. Jest kilka innych rozwiązań ;-) Orzeszki ziemne są raczej średnie (ale jak ich trochę dasz, to pewnie przeżyjesz, o czym mowa była wyżej :bum: ). Dodaj np. włoskie, migdały.

PS orzeszki ziemne to nie orzechy :bum:
A solone to już całkiem mogiła :bum:
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1x2lupus pisze:

Masło z Lidla nie wypada zbyt dobrze. Ale też Cie nie zabije :bum:

?
Masło z Lidla w porównaniu z Masłem orzechowym Sante, wypda ciut lepiej.
Sante ma 90% orzeszków, olej roślinny, olej roślinny utwardzony, cukier sól.
Lidlowskie ma 5% więcej orzeszków i nie ma utwardzanego tłuszczu

Jest to tak naprawdę dyskusja o wyższości świąt bozegonarodzenia nad wielkanocnymi, no ale lepszość Sante polega tylko na tym że to polski producent.

Temu na ogół mam w lodówce Sante a nie Lidlowskie. Bo w sumie prawda, żadno mnie nie zabije przy takich ilościach jak u nas schodzi. Około 1 słoiczek na około 3-4 miesiace na 2 osoby jadające ten wynalazek. :)

Wiktoria, ale Ci ten placek ładny wyszedł!
Mnie coś źle wyszło jak widzę, jeszcze raz spróbuję, bo moje mniejsze były a jakieś kompletnie nieprzypominajace takiej konsystencji. Coś przedobrzyłam chyba i chyba nawet wiem co. :)
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mi słoik masła orzechowego starcza na jakieś 2-3 tygodnie :( zasmakowałem się w nim okrutnie i nie jadam już praktycznie masła zwykłego czy margaryny. Moja żona nie może na mnie patrzeć jak łącze je z dżemem,miodem,ogórkami itp. A podobno to ona jest w ciąży :D
Dziś kupiliśmy 2 kg orzechów i jutro będziemy robić sami masło orzechowe, dam znać jak wyszło :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodaj troche masla zwyklego lub jakiegos oleju bo ja jak robilem nie dodalem nic, w smaku wyszlo ok, ale do smarowania sie nie nadaje bo jest za twarde.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ