płatki owsiane - sposób przyrządzenia
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zawsze możesz płatki namoczyć, wodę odlać i wtedy zdecydować - ugotować na wodzie, mleku czy może tylko zalać jogurtem. Wprawdzie utrudnisz sobie prostą czynność jaką jest przygotowanie śniadania, ale wyjście jest.
Możesz suplementować minerały, możesz dodawać cytryny do płatków i kawy.
Możesz również zawierzyć tym, którzy uważają, że to ilość czyni truciznę i olać kwas fitynowy który zjadasz przy okazji swojej owsianki.
Czyń co słuszne.
Możesz suplementować minerały, możesz dodawać cytryny do płatków i kawy.
Możesz również zawierzyć tym, którzy uważają, że to ilość czyni truciznę i olać kwas fitynowy który zjadasz przy okazji swojej owsianki.
Czyń co słuszne.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja beltam platki z jajkiem, zostawiam na noc i rano smaze placki na teflonie, dorzucam tez chia (takie wysokoproteinowe, obnizajace cisnienie ziarno a la siemie) i czasem dorzuce np. suszone zurawiny. Nie jem owsianki, bo mi nie wchodzi. A z plackami mam jak znalazl fajny posilek: dobre wegle + dobre bialko. Zazwyczaj jem je z fura owocow i maslem orzechowym, chyba, ze niedlugo po tym biegam, to same placki z kawa. Zadnych nabialow, ja nie cielak zebym pila mleko, a jogurty to przetworzony syf.
- cava
- Zaprawiony W Bojach
Uxmall,
płatki jakie?
Błyskawiczne czy grube i czy trzeba je wcześniej namoczyć czy suche?
Bo brzmi ciekawie, bym sobie zrobiła.
Ja mam ostatnio fazę na płatki z dodatkiem mleka kokosowego. Na to truskawki i mango.
płatki jakie?
Ja mam ostatnio fazę na płatki z dodatkiem mleka kokosowego. Na to truskawki i mango.
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja kupuje na targu od farmerow, takie cale, grube. Nic nie mocze poza tym, ze namakaja w jajkucava pisze:Uxmall,
płatki jakie?
-
- Stary Wyga
Również robię taki placek owsiany - z tym, że dję 2-3 jajka, ale to w zależności od ilości płatków. nie zosawaim na noc. Od razu na teflon, bez dodatku tłuszczu. Do tego po usmażeniu na wierzch placka to co tylko wyobraźnia przyniesie:
a) na słodko: dżem, miód, masło orzechowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, świee owoce (oczywiście różne kobinacje)
b) na ostro - na placku, jeszcze na patelni przysmażam 2-3 plasterki żółtego sera, opcjonalnie może być jakaś szynka w celach walorów smakowych, po zdjęciu na talerz ocipina ketchupu/przecieru pomidorowego, przyprawy: bazylia/oregano itp i mam całkiem zdrową mini pizzę oczywiście, tutaj również jedynym ogranicznikiem jest nasza wyobraźnia
A co do samych płatków (owsianki): kiedyś robiłem z mlekiem, potem wodą, czasem był kefir Do tego migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, inne suszone owooce np. śliwki, albo morele, fajnie w lato wchodzą świeże wkrojone owoce Nie pogardziłem też łyżką masła orzechowego - wpołączeniu z migdałami i płatkami smakowało mi to jak Snickers :hejhej:Ogólnie możliwości jest bardzo dużo A wychodzi całość naprawdę smacznie no i przede wsystkim zdrowo.
A się rozpisałemo owsiance
a) na słodko: dżem, miód, masło orzechowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, świee owoce (oczywiście różne kobinacje)
b) na ostro - na placku, jeszcze na patelni przysmażam 2-3 plasterki żółtego sera, opcjonalnie może być jakaś szynka w celach walorów smakowych, po zdjęciu na talerz ocipina ketchupu/przecieru pomidorowego, przyprawy: bazylia/oregano itp i mam całkiem zdrową mini pizzę oczywiście, tutaj również jedynym ogranicznikiem jest nasza wyobraźnia
A co do samych płatków (owsianki): kiedyś robiłem z mlekiem, potem wodą, czasem był kefir Do tego migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, inne suszone owooce np. śliwki, albo morele, fajnie w lato wchodzą świeże wkrojone owoce Nie pogardziłem też łyżką masła orzechowego - wpołączeniu z migdałami i płatkami smakowało mi to jak Snickers :hejhej:Ogólnie możliwości jest bardzo dużo A wychodzi całość naprawdę smacznie no i przede wsystkim zdrowo.
A się rozpisałemo owsiance
- wiktor ia
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 1:01:21
"A się rozpisałemo owsiance " - no, owsianka temat rzeka
O rany, to takie rzeczy są dobre i zdrowe?
Ja raz do "owsianki" (płatki zalane gorącym mlekiem) dodałam pokrojonego banana, zjadłam bo nie lubię marnować jedzenia ale więcej takiego czegoś nie zrobię.
Wypróbuję sobie wariant płatki plus jajka w formie placków, wydaje mi się, że z dżemem mogłoby mi zasmakować.
A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
Ja raz do "owsianki" (płatki zalane gorącym mlekiem) dodałam pokrojonego banana, zjadłam bo nie lubię marnować jedzenia ale więcej takiego czegoś nie zrobię.
Wypróbuję sobie wariant płatki plus jajka w formie placków, wydaje mi się, że z dżemem mogłoby mi zasmakować.
A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
wiktor ia pisze:A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
Śniadanie pierwsze lub drugie raczej.
http://www.youtube.com/watch?v=cakMNha61lg - Placek
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Stary Wyga
wiktor ia pisze:
Wyczuwam sarkazm
Nie można popadać w skrajności, ale sądzę, że owsianka jest całkiem niezłym pomysłem na śniadanie. Placki z resztą też. Oczywiście nie mówię tu, żeby to smażyć w głębokim tłuszczu, polać śmietaną i dowalić dwa słoiki dżemu Plaster żółtego sera w wersji na ostro (a nawet trzy) też raczej dużej szkody nie zrobi.
Jeżeli źle odebrałem twoje słowa - to sorry
- wiktor ia
- Stary Wyga
Nic złego nie miałam na myśli. Zresztą zaraz po napisaniu tego poszłam sobie zrobić takie coś:
jajko wymieszałam z ok pół szklanki płatków
ponieważ wydawało mi się to za kitowate, teraz po oglądnięciu filmiku widzę, że takie właśnie było, więc dolałam trochę mleka ale i tak nie wyszło takie jak na YT. Wyłożyłam to coś na teflonową małą patelnię uklepałam ładnego omleta i pod przykryciem zrumieniłam z jednej i drugiej strony. Pachniało ładnie więc już ślinka cieknęła
Potem na talerz plus dwie łyżki dżemu i stwierdzam, że takie coś mogę jeść nawet codziennie.
Ciekawi mnie również wersja z dodatkami jak na filmie i na pewno też spróbuję. Ale nie dziś
jajko wymieszałam z ok pół szklanki płatków
ponieważ wydawało mi się to za kitowate, teraz po oglądnięciu filmiku widzę, że takie właśnie było, więc dolałam trochę mleka ale i tak nie wyszło takie jak na YT. Wyłożyłam to coś na teflonową małą patelnię uklepałam ładnego omleta i pod przykryciem zrumieniłam z jednej i drugiej strony. Pachniało ładnie więc już ślinka cieknęła
Potem na talerz plus dwie łyżki dżemu i stwierdzam, że takie coś mogę jeść nawet codziennie.
Ciekawi mnie również wersja z dodatkami jak na filmie i na pewno też spróbuję. Ale nie dziś
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
A ja sprawdze z masle orzechowym, wlasnie w lidlu zanabylem
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Sprawdzalem dzis placki, mi osobiscie nie podchodza, jakies takie zbyt suche, wole moj przepis
-
- Stary Wyga
Z masłem orzechowym całkiem spoko Tak z ciekawości: jak składowo wygląda to masło orzechowe z lidla? Ja zazwyczaj używam Primavika - może droższe, ale jakość całkiem całkiem
Co do suchości - może może za długo przysmażyłaś i wyszedł po prostu za suchy? Zawsze można dorzuić więcej dżemu, czy owoców (np. zmiksowanych truskawek).
Co do suchości - może może za długo przysmażyłaś i wyszedł po prostu za suchy? Zawsze można dorzuić więcej dżemu, czy owoców (np. zmiksowanych truskawek).
- wiktor ia
- Stary Wyga
Dzisiaj z dwóch średnich jajek robię, płatków 75g i mleka 3 łyżki, bez tłuszczu smażę jako omleta, wygląda i pachnie ok.Skoor pisze:Sprawdzalem dzis placki, mi osobiscie nie podchodza, jakies takie zbyt suche, wole moj przepis
A, dodałam jeszcze garść słonecznika łuskanego.
Wczorajszy wyszedł twardawy ale smakował z dżemem, nawet bardzo
A ten dzisiejszy był (bo zjadłam już właśnie) bardziej wilgotny, myślę że od słonecznika i wyśmienity - uwielbiam takie proste, szybkie i dobre dania
Jak ogarnę się i pojmę jak wstawić tu zdjęcia to dodam, bo zrobiłam kilka.
-
- Rozgrzewający Się
Płatki tak jak wszystkie chyba produkty spożywcze im poddawane mniejszej obróbce termicznej tym lepiej bo zachowują więcej właściwości odrzywczych i smakowych. Od kąd w ubiegłym roku zaczołem jeść płatki na drugie śniadanie w pracy podniósł mi się poziom żelaza pod górną kreskę i straciłem kilka kg.
Mój przepis pojemnik z płatkami zalewam gorącą (ale nie wrzącą wodą), zamykam pojemnik i odczekuję 10 min. Następnie wsypuję własnej produkcji musli które rano przesypują z dużego pojemnika w domu do małego które zabieram do pracy. Musli to w moim przepisie koniecznie daktyle i dodatkowo zazwyczaj żurawina (która dodaje fajny kwaśny posmak i zawiera bardzo dużo wit C) i orzechy włoskie (zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Witam forumowiczy
Mój przepis pojemnik z płatkami zalewam gorącą (ale nie wrzącą wodą), zamykam pojemnik i odczekuję 10 min. Następnie wsypuję własnej produkcji musli które rano przesypują z dużego pojemnika w domu do małego które zabieram do pracy. Musli to w moim przepisie koniecznie daktyle i dodatkowo zazwyczaj żurawina (która dodaje fajny kwaśny posmak i zawiera bardzo dużo wit C) i orzechy włoskie (zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Witam forumowiczy
- cava
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj robiłam placki, ale jak skoorowi, jakoś mi nie podeszły
jednak wolę owsiankę w formie prawie zupy.
To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.
jednak wolę owsiankę w formie prawie zupy.
To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.