płatki owsiane - sposób przyrządzenia
-
- Stary Wyga
- Posty: 158
- Rejestracja: 26 wrz 2011, 20:37
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zawsze możesz płatki namoczyć, wodę odlać i wtedy zdecydować - ugotować na wodzie, mleku czy może tylko zalać jogurtem. Wprawdzie utrudnisz sobie prostą czynność jaką jest przygotowanie śniadania, ale wyjście jest.
Możesz suplementować minerały, możesz dodawać cytryny do płatków i kawy.
Możesz również zawierzyć tym, którzy uważają, że to ilość czyni truciznę i olać kwas fitynowy który zjadasz przy okazji swojej owsianki.
Czyń co słuszne.
Możesz suplementować minerały, możesz dodawać cytryny do płatków i kawy.
Możesz również zawierzyć tym, którzy uważają, że to ilość czyni truciznę i olać kwas fitynowy który zjadasz przy okazji swojej owsianki.
Czyń co słuszne.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 349
- Rejestracja: 03 paź 2012, 02:46
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Meksyk
- Kontakt:
Ja beltam platki z jajkiem, zostawiam na noc i rano smaze placki na teflonie, dorzucam tez chia (takie wysokoproteinowe, obnizajace cisnienie ziarno a la siemie) i czasem dorzuce np. suszone zurawiny. Nie jem owsianki, bo mi nie wchodzi. A z plackami mam jak znalazl fajny posilek: dobre wegle + dobre bialko. Zazwyczaj jem je z fura owocow i maslem orzechowym, chyba, ze niedlugo po tym biegam, to same placki z kawa. Zadnych nabialow, ja nie cielak zebym pila mleko, a jogurty to przetworzony syf.
- cava
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1701
- Rejestracja: 10 gru 2012, 12:13
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Uxmall,
płatki jakie?
Błyskawiczne czy grube i czy trzeba je wcześniej namoczyć czy suche?
Bo brzmi ciekawie, bym sobie zrobiła.
Ja mam ostatnio fazę na płatki z dodatkiem mleka kokosowego. Na to truskawki i mango.
płatki jakie?
Błyskawiczne czy grube i czy trzeba je wcześniej namoczyć czy suche?
Bo brzmi ciekawie, bym sobie zrobiła.
Ja mam ostatnio fazę na płatki z dodatkiem mleka kokosowego. Na to truskawki i mango.
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 349
- Rejestracja: 03 paź 2012, 02:46
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Meksyk
- Kontakt:
Ja kupuje na targu od farmerow, takie cale, grube. Nic nie mocze poza tym, ze namakaja w jajkucava pisze:Uxmall,
płatki jakie?
Błyskawiczne czy grube i czy trzeba je wcześniej namoczyć czy suche?
Bo brzmi ciekawie, bym sobie zrobiła.
Ja mam ostatnio fazę na płatki z dodatkiem mleka kokosowego. Na to truskawki i mango.
-
- Stary Wyga
- Posty: 197
- Rejestracja: 07 maja 2013, 08:55
Również robię taki placek owsiany - z tym, że dję 2-3 jajka, ale to w zależności od ilości płatków. nie zosawaim na noc. Od razu na teflon, bez dodatku tłuszczu. Do tego po usmażeniu na wierzch placka to co tylko wyobraźnia przyniesie:
a) na słodko: dżem, miód, masło orzechowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, świee owoce (oczywiście różne kobinacje)
b) na ostro - na placku, jeszcze na patelni przysmażam 2-3 plasterki żółtego sera, opcjonalnie może być jakaś szynka w celach walorów smakowych, po zdjęciu na talerz ocipina ketchupu/przecieru pomidorowego, przyprawy: bazylia/oregano itp i mam całkiem zdrową mini pizzę oczywiście, tutaj również jedynym ogranicznikiem jest nasza wyobraźnia
A co do samych płatków (owsianki): kiedyś robiłem z mlekiem, potem wodą, czasem był kefir Do tego migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, inne suszone owooce np. śliwki, albo morele, fajnie w lato wchodzą świeże wkrojone owoce Nie pogardziłem też łyżką masła orzechowego - wpołączeniu z migdałami i płatkami smakowało mi to jak Snickers :hejhej:Ogólnie możliwości jest bardzo dużo A wychodzi całość naprawdę smacznie no i przede wsystkim zdrowo.
A się rozpisałemo owsiance
a) na słodko: dżem, miód, masło orzechowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, świee owoce (oczywiście różne kobinacje)
b) na ostro - na placku, jeszcze na patelni przysmażam 2-3 plasterki żółtego sera, opcjonalnie może być jakaś szynka w celach walorów smakowych, po zdjęciu na talerz ocipina ketchupu/przecieru pomidorowego, przyprawy: bazylia/oregano itp i mam całkiem zdrową mini pizzę oczywiście, tutaj również jedynym ogranicznikiem jest nasza wyobraźnia
A co do samych płatków (owsianki): kiedyś robiłem z mlekiem, potem wodą, czasem był kefir Do tego migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, inne suszone owooce np. śliwki, albo morele, fajnie w lato wchodzą świeże wkrojone owoce Nie pogardziłem też łyżką masła orzechowego - wpołączeniu z migdałami i płatkami smakowało mi to jak Snickers :hejhej:Ogólnie możliwości jest bardzo dużo A wychodzi całość naprawdę smacznie no i przede wsystkim zdrowo.
A się rozpisałemo owsiance
- wiktor ia
- Stary Wyga
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 cze 2013, 15:20
- Życiówka na 10k: 1:01:21
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Bielsko Biała
"A się rozpisałemo owsiance " - no, owsianka temat rzeka
O rany, to takie rzeczy są dobre i zdrowe?
Ja raz do "owsianki" (płatki zalane gorącym mlekiem) dodałam pokrojonego banana, zjadłam bo nie lubię marnować jedzenia ale więcej takiego czegoś nie zrobię.
Wypróbuję sobie wariant płatki plus jajka w formie placków, wydaje mi się, że z dżemem mogłoby mi zasmakować.
A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
O rany, to takie rzeczy są dobre i zdrowe?
Ja raz do "owsianki" (płatki zalane gorącym mlekiem) dodałam pokrojonego banana, zjadłam bo nie lubię marnować jedzenia ale więcej takiego czegoś nie zrobię.
Wypróbuję sobie wariant płatki plus jajka w formie placków, wydaje mi się, że z dżemem mogłoby mi zasmakować.
A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1824
- Rejestracja: 25 cze 2013, 19:20
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: małopolskie
wiktor ia pisze:A jeszcze takie pytanie te placki np. z dżemem to tak na śniadanie? Posiłek po treningu? Na kolację? Posiłek przed treningiem? Czy to taki uniwersalny raczej posiłek, czyli kiedy komu pasuje?
Śniadanie pierwsze lub drugie raczej.
http://www.youtube.com/watch?v=cakMNha61lg - Placek
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Stary Wyga
- Posty: 197
- Rejestracja: 07 maja 2013, 08:55
wiktor ia pisze:
O rany, to takie rzeczy są dobre i zdrowe?
Wyczuwam sarkazm
Nie można popadać w skrajności, ale sądzę, że owsianka jest całkiem niezłym pomysłem na śniadanie. Placki z resztą też. Oczywiście nie mówię tu, żeby to smażyć w głębokim tłuszczu, polać śmietaną i dowalić dwa słoiki dżemu Plaster żółtego sera w wersji na ostro (a nawet trzy) też raczej dużej szkody nie zrobi.
Jeżeli źle odebrałem twoje słowa - to sorry
- wiktor ia
- Stary Wyga
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 cze 2013, 15:20
- Życiówka na 10k: 1:01:21
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Bielsko Biała
Nic złego nie miałam na myśli. Zresztą zaraz po napisaniu tego poszłam sobie zrobić takie coś:
jajko wymieszałam z ok pół szklanki płatków
ponieważ wydawało mi się to za kitowate, teraz po oglądnięciu filmiku widzę, że takie właśnie było, więc dolałam trochę mleka ale i tak nie wyszło takie jak na YT. Wyłożyłam to coś na teflonową małą patelnię uklepałam ładnego omleta i pod przykryciem zrumieniłam z jednej i drugiej strony. Pachniało ładnie więc już ślinka cieknęła
Potem na talerz plus dwie łyżki dżemu i stwierdzam, że takie coś mogę jeść nawet codziennie.
Ciekawi mnie również wersja z dodatkami jak na filmie i na pewno też spróbuję. Ale nie dziś
jajko wymieszałam z ok pół szklanki płatków
ponieważ wydawało mi się to za kitowate, teraz po oglądnięciu filmiku widzę, że takie właśnie było, więc dolałam trochę mleka ale i tak nie wyszło takie jak na YT. Wyłożyłam to coś na teflonową małą patelnię uklepałam ładnego omleta i pod przykryciem zrumieniłam z jednej i drugiej strony. Pachniało ładnie więc już ślinka cieknęła
Potem na talerz plus dwie łyżki dżemu i stwierdzam, że takie coś mogę jeść nawet codziennie.
Ciekawi mnie również wersja z dodatkami jak na filmie i na pewno też spróbuję. Ale nie dziś
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A ja sprawdze z masle orzechowym, wlasnie w lidlu zanabylem
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sprawdzalem dzis placki, mi osobiscie nie podchodza, jakies takie zbyt suche, wole moj przepis
-
- Stary Wyga
- Posty: 197
- Rejestracja: 07 maja 2013, 08:55
Z masłem orzechowym całkiem spoko Tak z ciekawości: jak składowo wygląda to masło orzechowe z lidla? Ja zazwyczaj używam Primavika - może droższe, ale jakość całkiem całkiem
Co do suchości - może może za długo przysmażyłaś i wyszedł po prostu za suchy? Zawsze można dorzuić więcej dżemu, czy owoców (np. zmiksowanych truskawek).
Co do suchości - może może za długo przysmażyłaś i wyszedł po prostu za suchy? Zawsze można dorzuić więcej dżemu, czy owoców (np. zmiksowanych truskawek).
- wiktor ia
- Stary Wyga
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 cze 2013, 15:20
- Życiówka na 10k: 1:01:21
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Bielsko Biała
Dzisiaj z dwóch średnich jajek robię, płatków 75g i mleka 3 łyżki, bez tłuszczu smażę jako omleta, wygląda i pachnie ok.Skoor pisze:Sprawdzalem dzis placki, mi osobiscie nie podchodza, jakies takie zbyt suche, wole moj przepis
A, dodałam jeszcze garść słonecznika łuskanego.
Wczorajszy wyszedł twardawy ale smakował z dżemem, nawet bardzo
A ten dzisiejszy był (bo zjadłam już właśnie) bardziej wilgotny, myślę że od słonecznika i wyśmienity - uwielbiam takie proste, szybkie i dobre dania
Jak ogarnę się i pojmę jak wstawić tu zdjęcia to dodam, bo zrobiłam kilka.
-
- Rozgrzewający Się
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lip 2013, 09:08
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Płatki tak jak wszystkie chyba produkty spożywcze im poddawane mniejszej obróbce termicznej tym lepiej bo zachowują więcej właściwości odrzywczych i smakowych. Od kąd w ubiegłym roku zaczołem jeść płatki na drugie śniadanie w pracy podniósł mi się poziom żelaza pod górną kreskę i straciłem kilka kg.
Mój przepis pojemnik z płatkami zalewam gorącą (ale nie wrzącą wodą), zamykam pojemnik i odczekuję 10 min. Następnie wsypuję własnej produkcji musli które rano przesypują z dużego pojemnika w domu do małego które zabieram do pracy. Musli to w moim przepisie koniecznie daktyle i dodatkowo zazwyczaj żurawina (która dodaje fajny kwaśny posmak i zawiera bardzo dużo wit C) i orzechy włoskie (zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Witam forumowiczy
Mój przepis pojemnik z płatkami zalewam gorącą (ale nie wrzącą wodą), zamykam pojemnik i odczekuję 10 min. Następnie wsypuję własnej produkcji musli które rano przesypują z dużego pojemnika w domu do małego które zabieram do pracy. Musli to w moim przepisie koniecznie daktyle i dodatkowo zazwyczaj żurawina (która dodaje fajny kwaśny posmak i zawiera bardzo dużo wit C) i orzechy włoskie (zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Witam forumowiczy
- cava
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1701
- Rejestracja: 10 gru 2012, 12:13
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wczoraj robiłam placki, ale jak skoorowi, jakoś mi nie podeszły
jednak wolę owsiankę w formie prawie zupy.
To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.
jednak wolę owsiankę w formie prawie zupy.
To masło z Lidla , ma bardzo przyjazny skład. Tam jest chyba koło 95% orzechów, tłuszcz roślinny, cukier trzcinowy i sól i chyba tyle.