Katar podczas biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ale_xa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
od niedawana rozpoczęłam swoją przygodę z bieganiem. W momencie kiedy jest ciepło (ok. 15 st i więcej) jest super :) Jeśli temperatura jest niższa, pojawia się katar, pieczenie oczu i ból głowy w okolicach oczu (czyżby zatoki?!). Bardzo jest to rozpraszające i powoduje, że szybciej się męczę.
Czy taki katar jest normalny, czy też mam się udać już do lekarza (jeśli tak, to do jakiego)? Czy w jakiś sposób można zapobiegać takim sytuacją? Chciałabym biegać przez praktycznie cały rok i bardzo mi zależy na tym, aby się tego problemu pozbyć lub go zmniejszyć.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cieknięcie z nosa przy chłodnej pogodzie jest wg mnie zupełnie normalne, pozostałe objawy zaś niespecjalnie, ale nie wiem co to może być. Piekące oczy kojarzę ze stanami zapalnymi spojówek i/lub reakcją alergiczną.
Adar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to wygląda na zatoki lub reakcję alergiczną, ale skoro przy każdej niższej temperaturze tak masz to raczej alergia odpada (chyba że zachodzi jakiś nieprawdopodobny zbieg okoliczności). Przejdź się do laryngologa, zrób sobie testy uczuleniowe.
ale_xa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi :)
Interesuje mnie jeszcze jedno. Czytałam oczywiście różne informację dotyczące kataru i w większości ludzie wypowiadali się, że to jest coś normalnego...
Nie wiem, czy może trochę nie przesadzam? ;)
Adar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mi też leci z nosa, i to mocno, ale u mnie nie ma ropnej wydzieliny. Jeśli taka jest u ciebie (żółta lub zielona) to myślę, że tym należy się martwić.
Jednakże ty pisałaś również o bólu w okolicach oczu i o ich pieczeniu, a to już normalne nie jest. Dziwi mnie tylko, że ten ból tylko przy bieganiu i tylko w niskich temperaturach. Może masz krzywą przegrodę nosową i zapchane w związku z tym zatoki? Nie jestem lekarzem i ciężko mi powiedzieć, ale jako przewlekły zatokowiec po operacji przerody ja bym stawiał właśnie na zatoki.
ale_xa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok :) Dzięki Adar ;) Chyba jednak Ciebie posłucham i przejdę się do lekarza :) Pozdrawiam!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ