Suunto Ambit2 - pocisk i konkurencja dla garmina?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
Dzięki Pawle za info.
Jesteś dobrym testerem, bo masz porównanie z 910. Pomimo że nie miałem dwójki w ręku, też mam wrażenie że wypada duży. Hmm. Interesuje mnie jak Ci się go używa. Jak sprawdzają się w używaniu na co dzień. Możesz podesłać plik celem sprawdzenia śladu(o ile to nie problem), może sprawdzałeś jak się sprawdza na basenie lub otwartym akwenie? Jak spisuje się bateria, jak szybko łapie sygnał, No nie wiem. Co Ci do głowy przyjdzie. Fajnie jak byś wymienił co na plus a co na minus w porównaniu z 910.
Dzięki i pozdrawiam
Tom
Jesteś dobrym testerem, bo masz porównanie z 910. Pomimo że nie miałem dwójki w ręku, też mam wrażenie że wypada duży. Hmm. Interesuje mnie jak Ci się go używa. Jak sprawdzają się w używaniu na co dzień. Możesz podesłać plik celem sprawdzenia śladu(o ile to nie problem), może sprawdzałeś jak się sprawdza na basenie lub otwartym akwenie? Jak spisuje się bateria, jak szybko łapie sygnał, No nie wiem. Co Ci do głowy przyjdzie. Fajnie jak byś wymienił co na plus a co na minus w porównaniu z 910.
Dzięki i pozdrawiam
Tom
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, czy jest sens podawać ścieżkę sądzę, że oba urządzenia w tej dziedzinie mają podobne wskazania. Sam osobiście nie uprawiam triathlon-u a z basenu korzystam bardzo bardzo sporadycznie jednak tu chyba tkwi duża różnica, bo jeśli zegarek ma służyć do triathlonu to 910 ma na tym polu przewagę nawet biorąc pod uwagę wagę, choć to moje oczywiście subiektywne odczucie. Suunto zyskuje pola na uniwersalności, gdy chcemy mieć zwykły zegarek z wieloma opcjami zarówno biegowymi jak i małą stację pogodową (jak na razie idealnie odczytuje zmiany pogodowe) oraz szersze możliwości nawigacyjne to ambit - daje rade. Fajną opcją jest też możliwość tworzenia małych prostych aplikacji pod własne wymagania. Ciężko porównywać te dwa urządzenia oba podobnej klasy jednak każdy będzie widział zalety i wady jednemu przypasuje 910 innemu ambit to tak jak z ludźmi jedni lubią ubierać się w odzież klasyczną inni w typowo miejskim luźnym stylu. Dużą różnicą, jaką zauważyłem i chyba istotną jest pomiar hr garmin pokazuje wskazania o jakieś 7-10 bpm więcej aniżeli suunto a to sprawia, że w końcu wyznaczone strefy zaczynają mieć sens w garminie zawsze gdzieś było ponad a w ambicie mieszczę się w nich (nie jest to tylko kwestia odczytu zawsze miałem wrażenie jak gdyby garmin zawyżał lekko, ale to też subiektywna ocena nie mam analizatora kwasu mlekowego gdzie mógłbym przeprowadzić miarodajny test i potwierdzić me przypuszczenia ot taka indywidualna ocena). Odnośnie sygnału gps - ambit jak dla mnie biorąc pod uwagę pozycję, w których byłem lapie znacznie szybciej sygnał niż garmin szczególnie przy dużym zachmurzeniu - nie raz przy -15 czekałem z garminem ponad minutę, ale to tylko przy dużej ilości chmur - przy bezchmurnym niebie to jakieś 10 - 30 sekund (może to mieć wpływ z umieszczeniem anteny pod pewnym kątem, który przy ruchu rąk w biegu idealnie pokrywa się z płaszczyzną nieba antena ustawiona jest prawie równolegle). Ciekawostka, większość osób dokupuje ładowarkę sieciową (cena około 90 zł.) - a ja podłączam do ładowarki od mojego blackberry (cena na rynku około 10 - 12 zł.) i spokojnie mogę ładować tanim sposobem, na rowerze pozostawiłem GSC-10, które współpracuje z ambitem znakomicie tak jak i foot pod sdm4 garminowski baaa... nawet i uchwyty rowerowe też pasują
. Reasumując - "uwielbiałem" 910 jednak bardziej jakoś trafia do mnie ambit2.
Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
-
- Zaprawiony W Bojach
Hehe, to mi nie pomogłeś. Nie mam niestety porównania.
910 - przemawia do mnie przede wszystkim marka, z opinii innych użytkowników nie tylko tego modelu zegarka jakość produktu, serwis są na wysokim poziomie.
Ambit2 - nie podoba mi się polityka tej firmy, nie wiem za wiele o serwisie i jakości produktu, raczej mało jest osób używających produkty tej firmy, ale skoro się nie skarżą to może oki, sam nie wiem.
Oba produkty maja bardzo podobne parametry, tyle że ambita możesz używać na codzień, a 910 raczej kiepsko (słaby desig), a chciałbym używać go na codzień, triatlon raczej nie wchodzi w grę, za drogi sport, ale basen - na pewno, rower na pewno no i oczywiście bieganie.
Skoro piszesz że ślad jest oki to nie ma problemu.
Dzięki!!!!
910 - przemawia do mnie przede wszystkim marka, z opinii innych użytkowników nie tylko tego modelu zegarka jakość produktu, serwis są na wysokim poziomie.
Ambit2 - nie podoba mi się polityka tej firmy, nie wiem za wiele o serwisie i jakości produktu, raczej mało jest osób używających produkty tej firmy, ale skoro się nie skarżą to może oki, sam nie wiem.
Oba produkty maja bardzo podobne parametry, tyle że ambita możesz używać na codzień, a 910 raczej kiepsko (słaby desig), a chciałbym używać go na codzień, triatlon raczej nie wchodzi w grę, za drogi sport, ale basen - na pewno, rower na pewno no i oczywiście bieganie.
Skoro piszesz że ślad jest oki to nie ma problemu.
Mam to same uczucie ale nie posiadam obu zegarkówReasumując - "uwielbiałem" 910 jednak bardziej jakoś trafia do mnie ambit2.

Dzięki!!!!
TomB
-
- Wyga
Kup Ambita2, 910 to dobry sprzęt jednak jak chcesz coś uniwersalnego to chyba ambit. Jak masz możliwość podejdź do sklepu i porównaj oba modele. Jak kupisz samego Ambita bez tego sapphire to będzie on lżejszy jednak nie wiem czy jest sens oszczędzać na szkle skoro mamy go używać jako zegarka. Osobiście odłożyłem tag heuer-a i teraz bez ambita się nie ruszam
choć w dalszym ciągu cenię i szanuję 910 pod każdym kątem.
Pozdrawiam Paweł.

Pozdrawiam Paweł.
-
- Rozgrzewający Się
Biegam i pływam z tym zegarkiem od miesiąca. Pod każdym względem miażdży Garmina (wcześniej używałem 910).Użytkuje najwyższy model Sunnto ambit 2 sapphire. Jeśli ma ktoś jakieś pytania to chętnie odpowiem pozdrawiam.
Łukasz fanatyk biegania i pływania
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
Hej Łukasz, własnie się przymierzam do takiego modelu jak masz, możesz zrobić krótkie porównanie z 910xt, chodzi mi głownie o takie rzeczy jak, tempo chwilowe, dokładność itd. gównie chodzi mi o dokładność pomiarów.
z góry dzięki
robert
z góry dzięki
robert
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Chętnie bym się dowiedział, jakie, w porównaniu do 910XT są możliwości definiowania treningów interwałowych? W Garminie da się chyba zmajstrować praktycznie dowolnie złożony trening, natomiast użytkownicy poprzedniej wersji Ambita są w tym obszarze mocno ograniczeni. Jak to wygląda w Dwójce?lukasz.beczkowski pisze:Biegam i pływam z tym zegarkiem od miesiąca. Pod każdym względem miażdży Garmina (wcześniej używałem 910).Użytkuje najwyższy model Sunnto ambit 2 sapphire. Jeśli ma ktoś jakieś pytania to chętnie odpowiem pozdrawiam.
-
- Wyga
Z tym "Pod każdym względem miażdży Garmina" chyba nie jest tak do końca, prywatnie uważam że urządzenia są obok siebie porównywalne. Dokładny test ambita jak zwykle wykonał DC RAINMAKER dokładny link http://www.dcrainmaker.com/2013/04/suun ... eview.html jeden z dokładniejszych testów dostępnych w sieci i miarodajnych.
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
-
- Zaprawiony W Bojach
troszkę Monika się rozpędziła. AMbit 2 nie różni się pod względem pracy baterii od Ambita 1, który przy zapisie 60-sek również ma pracować ok. 50h. także w tym względzie nie ma zmiany między 1 a 2.
moim zdaniem wersja odchudzona 's' to trochę niewypał w takim sensie, że gros osób ambita wybierało go ze względu na czas pracy baterii pod kątem długich biegów ultra, choć i tak te 15h nie starcza na zapis 1s 100milowych zawodów. nie wiem jakie to są koszty i możliwości technologiczne, ale wydłużenie czasu pracy do ok 25-30h, nawet kosztem rzadszego próbkowania gps, powiedzmy co 5-10s sprawiłoby, że ambita kupowaliby wszyscy ultrasi. brak trybów pośrednich zapisu pomiędzy 1s a 60s to moim zdaniem największa kucha.
moim zdaniem wersja odchudzona 's' to trochę niewypał w takim sensie, że gros osób ambita wybierało go ze względu na czas pracy baterii pod kątem długich biegów ultra, choć i tak te 15h nie starcza na zapis 1s 100milowych zawodów. nie wiem jakie to są koszty i możliwości technologiczne, ale wydłużenie czasu pracy do ok 25-30h, nawet kosztem rzadszego próbkowania gps, powiedzmy co 5-10s sprawiłoby, że ambita kupowaliby wszyscy ultrasi. brak trybów pośrednich zapisu pomiędzy 1s a 60s to moim zdaniem największa kucha.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Ech, przeczytałem (no dobra, przejrzałem) tę recenzję i niestety wygląda na to, że z interwałami jak była skucha, tak jest nadal. Niby to wszystko można kontrolować w pamięci ale po cholerę w takim razie wywalać tyle kasy na zgarek, czy właściwie można by rzec - komputer biegowy.sq6ny pisze:DC RAINMAKER
Gdybym popuścił wodze fantazji, to zegarek idealny wyglądałby następująco:
1. Funkcjonalność identyczna jak w 910XT
2. Wygląd Ambita (w każdym razie, żeby przypominał cywilny zegarek)
3. Wyświetlanie daty i godziny, kiedy urządzenie jest wyłączone. W tym trybie powinien zużywać tyle prądu ile zwykłe, niebiegowe zegarki, czyli praktycznie nic.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
A jak wyglądają wskazania tempa w gęstym lesie, może ktoś powiedzieć ? mocno się gubi GPS ?
bo owszem DC pisze dogłębne, ale raczej opisy niż testy, ciężko się dowiedzieć takich rzeczy jak powyższe pytanie.
bo owszem DC pisze dogłębne, ale raczej opisy niż testy, ciężko się dowiedzieć takich rzeczy jak powyższe pytanie.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Wyga
Idealne podsumowanie - Kolaj
dziś kolejny problem odnośnie foot pod-a w garminie miałem możliwość wpisania danych tutaj jest możliwość kalibracji jednak nic z wpisywaniem jedynie po biegu 1km powiedzmy - kalibracja a gdy ma się 6 - 8 par butów i np. skóra phase każdy wie że pod-a instaluje się w tych butach pod kątem i jak mam na nike free (pod kalibrowany pod te obuwie) wszystko idealne zakładam inny but i kicha blada tempo 1:15 min/km - "kurcze Gepart Czester z Singapuru"
- co przed każdym biegiem mam wyjść na rozgrzewkę i kalibrację wymuszoną zrobić "niezła kicha" jestem podirytowany taką sytuacją bo w takim wypadku zostaje rytm tylko na jednym bucie i ewentualnie czujnik zostawić na zimę do t302
Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak się zastanawiam, po co dali tą "S-ke" i w takiej dziwnej kolorystyce. Ani cena nie jest najlepsza, ani funkcjonalność, ani wygląd. No chyba że z ceną zjadą do np 310, ale tak to lipa co sądzicie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
TomB
-
- Wyga
Ta S-ka z tą ceną jest zwalająca z nóg wolałbym 910 używkę w dobrym stanie na gwarancji i jeszcze na buty zostanie
Pozdrawiam Paweł
ps. chyba doszedłem dlaczego tak się stało z tempem i czujnikiem f.pod - w poniedziałek przez portal resetowałem ustawienia ekranów do domyślnych (zegarek nie chciał się połączyć z serwisem) i chyba zresetowało to również moją kalibrację do domyślnej po ponownym ustawieniu jest ok jednak nie biegam już z tym F.P. zbyt wiele niespodzianek a korzystanie z kilku par butów na każdy trening inne burzy zasadniczo pomiar gdyż nie można jak w garminie ustawić prędkość z gps a F.P. wykorzystywać tylko do rytmu - wpisać danych do kalibracji też nie ma gdzie więc zostaje jedynie do wykorzystania na bieżni w okresie zasp śniegowych

Pozdrawiam Paweł
ps. chyba doszedłem dlaczego tak się stało z tempem i czujnikiem f.pod - w poniedziałek przez portal resetowałem ustawienia ekranów do domyślnych (zegarek nie chciał się połączyć z serwisem) i chyba zresetowało to również moją kalibrację do domyślnej po ponownym ustawieniu jest ok jednak nie biegam już z tym F.P. zbyt wiele niespodzianek a korzystanie z kilku par butów na każdy trening inne burzy zasadniczo pomiar gdyż nie można jak w garminie ustawić prędkość z gps a F.P. wykorzystywać tylko do rytmu - wpisać danych do kalibracji też nie ma gdzie więc zostaje jedynie do wykorzystania na bieżni w okresie zasp śniegowych

-
- Zaprawiony W Bojach
Na dobre Ambit 2 zagościł się w polskich sklepach, jeden ze sklepów
http://www.sklepbiegacza.pl/produkty/pu ... _i_zegarki
Pozdrawiam
T
http://www.sklepbiegacza.pl/produkty/pu ... _i_zegarki
Pozdrawiam
T
TomB