kupno skarpetek kompresyjnych

jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam
zauważyłem ze zaczęły wychodzić mi żylaki :( dowiedziałem sie ze babcia jak i mama tez maja zylaki) bylem u lekarza domowego i zakazala mi biegac polmaratony poniewaz moge miec w przyszlosci problemy ..i chce kupic skarpetki kompresyjne zeby przynajmniej zmieszyc ryzyko wychodzenia wiecej zylakow.. i pytanie brzmi jakie polecacie skarpetki i czy pomogą zmniejszyć ryzyko???
PKO
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

Jakie problemy w przyszłości?
Biegając nie podnosisz krążenia w żyłach przypadkiem...?

Też myślę, o skarpetkach/opaskach...
Myślę o CEP lub Compressport
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak powiedzial mi lekarz co do skarpet tez mam dylemat jaki wybrac :( wiec pytam o rade doświadczonych biegaczy..
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja podczas regeneracji korzystam z takich oto skarpetek:
Skarpety kompresyjne COMPRESSPORT Full Socks

Z opisu producenta:
Zabieraj swoje skarpety kompresyjne Compressport do samochodu, samolotu czy biura – wszędzie tam gdzie twoje nogi są narażone na długą bezczynność. Nie tylko zabezpieczą je przed żylakami, ale przede wszystkim zminimalizują ryzyko zakrzepicy czy tzw. "cieżkości nóg".
A jeżeli chodzi o moje własne zdanie to nie wiem jak wpływa na żylaki, ale gdy założę je po ciężkim treningu to na drugi dzień nogi są w znacznie lepszej formie niż w przypadku gdy ich nie zakładam.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Są różne opinie odnośnie biegania a żylaków, ale najczęstsza wśród lekarzy specjalistów jest taka że żylaki to przede wszystkim geny a nie aktywność fizyczna. Spotkałem się z opinią, że właśnie aktywność fizyczna a szczególnie bieganie przeciwdziałają powstawaniu żylaków. Żylaki świadczą o niewydolności żył, bieganie poprawia działanie całego układu żylnego i redukuje objawy tej niewydolności. Oprócz obciążenia genetycznego inne ważne przyczyny powstawania żylaków to otyłość, siedzący tryb życia i wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Mam znajomego który miał problemy z żylakami i biega maratony. Jeśli lekarz zakazał begać zapytaj się go grzecznie żeby wytłumaczył ci jak 4 letniemu dziecku jaki mechanizm wg. niego powoduje powstawanie żylaków podczas biegania.

Z produktów kompresyjnych używam opasek Compressport, moge polecić jako bardzo trwałe i solidne.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do żylaków to warto rozważyć skarpety pełne. Zarówno Compressport jak i CEP robione są przez firmy medyczne i mają stopniowy ucisk (tak jak typowo medyczne skarpety) i jako profilaktyka sprawdzą się. Pytanie tylko czy byłeś u lekarza z tym?
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co myślicie o skarpetach kompresyjnych Kalenji? Myślę nad zakupem.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem problem z perforatorem, który powodował, że nie mogłem chodzić, a co dopiero biegać. Wybór był pomiędzy operacją albo podkolanówkami uciskowymi 2 stopnia. Pomyślałem, poczytałem, poszukałem, zapytałem chirurga i kupiłem COMPRESSPORT Full Socks. Mają drugi stopień kompresji, stopniowany nacisk i teoretycznie mogłyby pomóc. Okazały się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Moja dolegliwość nie była aż tak bardzo zaawansowana (tak twierdził konował, który chciał mnie kroić) i odpukać w niemalowane- cofnęła się. Warto skonsultować się z lekarzem i ewentualnie kupić produkt, który uciska łydkę prawidłowo- medyczny, pewny, ale drogi, a nie taki, który udaje, że uciska, a nawet "nie leżał obok" skarpet kompresujących i tani :taktak:
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

malvina-pe.pl pisze:A co myślicie o skarpetach kompresyjnych Kalenji? Myślę nad zakupem.
Też jestem ciekaw opinii kogoś kto miał szansę porównać.
Kiedyś pracowałem w Decathlonie i chciałem przetestować osobiście. Problem jedynie w tym, że w Polsce wtedy (2 lata temu) dostępne były tylko M (<37cm) lub L (>37cm), na mnie obie za małe :( We Francji dostępne są też S i XL, w Polsce na specjalne zamówienie. Niestety na stronie internetowej dużo nie piszą. Na kalenji-running.com jest to samo co i na stronach Decathlonu, plus jakiś komercyjny film z narracją po francusku :(
Obrazek
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak przeglądam na temat tych skarpetek i natrafiłem na opaski na łydki do biegania potrzebuje to myślę ze mam prace stojącą po 12h..to by się przydało..
- Opaski na łydki R2 - Race & Recovery
-Opaski na łydki UR2 - Ultra Race & Recovery (rozni sie ze posiada olejki i to wszystko..)
-Opaski na łydki US - Ultra Silicone ( posiada silikonowe kropeczki)

ktore opaski wybrac???
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opaski powinno się używać tylko podczas biegania i ewentualnie zaraz po, ale raczej nie dłużej niż godzinę czy dwie. Jeżeli szukasz czegoś do pracy, podróży itd to lepiej kupić skarpety długie.
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie, tylko kurcze, ja założyłem swoje może 5 razy, a mam już je z 2 miesiące
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

szukam skarpetek które przydadzą mi sie w pracy (praca stojąca 12godzin przez 4 dni) jak i także w bieganiu...( zmniejsza ryzyko wychodzenia szybciej żylaków , mam problemy z zylakami dziedziczne.).
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W temacie żylaków. Poproś lekarza nie o zakaz biegania, ale o skierowanie do flebologa. Zrobi Ci USG Dopplerowskie żył obu nóg i będziesz wiedział w czym rzecz, czy trzeba operować, czy też nie, a zwłaszcza czy możesz biegać długie dystanse.
Ja żylaka miałem w lewej nodze i zdecydowałem go usunąć. Zabawa przednia: stripping VSM (czyli wyciągnięcie żyły głównej piszczelowej od pachwiny do kostki) plus zamknięcie niewydolnych perforatorów. Jakieś dwa-trzy tygodnie po zabiegu da się biegać. Zapisano mi skarpety o 2 stopniu kompresji. Nosiłem przez pół roku, teraz nie zakładam, bo ciut za ciepło.
Najważniejsza sprawa to zakładać je rano, przed zejściem z łóżka. Później nie ma sensu, bo krew napłynie do nóg i można sobie zrobić krzywdę uciskiem.
Druga rzecz jest taka, że stopień kompresji też powinien ustalić lekarz. Samemu to wiesz...
Trzecia rzecz... Kupić możesz co chcesz (mnie lekarz wkręcił w jakieś drogie historie, za 213 zł), ceny zaczynają się od 65 zł, wybór to pełne podkolanówki, podkolanówki bez palców (takich używam). Znajomy nosi (też się skuszę z racji ceny) Panią Teresę http://www.sklep.pani-teresa.com.pl/pod ... i-p99.html
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Odnośnie skarpetek komresyjnych Kalenji- mam i podczas maratonu w nich biegałem. Efekt był taki że w zasadzie nie miałem takich zakwasów jak zwykle mam po biegu choć z drugiej strony większy wpływ na to ma odpowiednie wytrenowanie. Reasumując bardzo sobie cenie te skarpety bo naprawdę zdają egzamin i (przynajmniej ja) nie czuję nawet że mam je na sobie i jakby dodają sprężystości) oraz dobrze się trzymają i nie spadają. Poza tym nie kosztują fortunę (!!!!) jak Compressport gdzie ceny windują chyba o 200%...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ