Zerwane/naderwany ACL, uszkodzona łąkotka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wilden
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

minęło trochę czasu od mojego ostatniego posta na forum, co spowodowane było koniecznością zawieszenia mojej dopiero rozpoczynającej się kariery biegacza, po tym jak pod koniec kwietnia skręciłem staw kolanowy podczas gry w piłkę. Już na pogotowiu pojawiło się podejrzenie uszkodzenia ACL, które potwierdził wczorajszy rezonans magnetyczny. Może ktoś z Was miał podobną sytuację, lub jest w stanie zinterpretować wynik rezonansu, który pozwolę sobie przepisać, zanim wybiorę się do lekarza.
Wysięk w jamie stawowej, zwłaszcza w zachyłku nadrzepkowym.

W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej skośna szczelina pęknięcia przebiegająca do powierzchni stawowej.

Łąkotka boczna prawidłowego kształtu i intensywności sygnałów.

Zmiany obrzękowo-odczynowe szpiku kostnego, zwłaszcza w przedziale tylnym kości piszczelowej oraz obu kłykciach kości udowej.

Na powierzchni kłykcia bocznego kości udowej niewielki obszar scieńczenia chrząstki stawowej z dyskretnym obszarem obrzękowym szpiku kostnego.

Więzadło krzyżowe przednie widoczne odcinkowo w zakresie przyczepu proksymalnego, o wyraźnie rozmytych obrysach i podwyższonej intensywności sygnału - dużego stopnia naderwanie lub zerwanie.

PCL o kątowym przebiegu i zachowanej ciągłości pasm, przy przyczepie proksymalnym pasmowate obszary podwyższonej intensywności sygnałów - cechy częściowego uszkodzenia.

Więzadło poboczne boczne o zachowanej ciągłości pasm.

Pasmowate obszary podwyższonej intensywności sygnału więzadła pobocznego przyśrodkowego - cechy częściowego uszkodzenia z zachowaniem ciągłości pasm.

Więzadło rzepki o zachowanej ciągłości.

Rzepka bocznie przyparta, w części centralnej chrząstki rzepki drobne obszary o podwyższonej intensywności sygnałów - cechy dyskretnego uszkodzenia.

Troczki rzepki o zachowanej ciągłości.

Wnioski:

Cechy świeżych zmian pourazowych - dużego stopnia naderwanie lub zerwanie ACL.

Uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej.

Zmiany obrzękowo-stłuczeniowe kości udowej i piszczelowej.
Wybieram się oczywiście jak najszybciej do jakiegoś dobrego ortopedy (tu wielka prośba o polecenie kogoś w okolicach Śląska, słyszałem oczywiście o klinice w Żorach, do których nie mam jakoś szczególnie daleko, i doktorze Decu - czy ktoś miał styczność i może się wypowiedzieć?), ale staram się zasięgnąć informacji z wszelkich możliwych źródeł. Jeśli ktoś z Was miał podobną kontuzję, to byłbym bardzo wdzięczny za post lub wiadomość prywatną. Czy w takiej sytuacji konieczna jest operacja? Czy nie można odbudować więzadła za pomocą leków? Jak długo trwa przerwa od sportu?
PKO
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz dokładny opis po RMI i na forum zasięgasz opinii? Większość, ze mną na czele, to medyczni laicy :taktak: Jednak na tak zadane pytania
wilden pisze: Czy w takiej sytuacji konieczna jest operacja? Czy nie można odbudować więzadła za pomocą leków? Jak długo trwa przerwa od sportu?
nawet chyba ja mogę odpowiedzieć.
Operacja? pewnie tak
Odbudowanie za pomocą leków? przed moją artroskopią, przekopałem net i nie znalazłem przypadku w którym by się to udało ( podobnie nie wyleczą tego żadne zabiegi fizykalne )
Jak długa przerwa? Każdy przypadek jest inny, nie ma chyba reguły. W moim przypadku, po częściowym usunięciu łąkotki bocznej i zespawaniu pozostałej części, w nieco ponad 3 tygodnie, wyszedłem na pierwsze truchtania.

Bądź dobrej myśli, nawet zerwane ACL, to nie wyrok.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mogę tyle od siebie dodać że ACL operuje się w większości cywilizowanych krajów w oparciu o testy stabilności funkcjonalnej i subiektywne relacje człowieka o wielkości dyskomfortu i ilości spontanicznych "ucieczek kolana". MRI jest badaniem dodatkowym, które tylko pomaga podjąć decyzję i jest jednym z kilku czynników przy podejmowaniu decyzji. Jeśli uprawiasz sporty rotacyjne np. piłkę nożną to jest duże prawdopodobieństwo że operacja będzie niezbędna. Jeśli chodzi o bieganie to w którymś wątku toczyliśmy dyskusję na ten temat czy konieczna jest operacja i moim zdanie nie, przy zachowaniu dobrej kompensacji mięśniowej i odpowiednim wytrenowaniu. Najlepsze co możesz zrobić to zaufać dobremu lekarzowi i nie przejmować się takimi średnio profesjonalnymi opiniami na forum. Jako fizjoterapeuta mogę Ci doradzić jak się leczyć po operacji, strategia leczenia to jednak domena lekarza.
wilden
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi. Póki co nie zdarzyło mi się ucieknięcie kolana, ale wynika to zapewne z faktu, że zdecydowaną większość czasu spędzam w ortezie. Jako ze jesteś fizjoterapeutą, to czy masz może jakiś zestaw ćwiczeń izometrycznych? Pewnie ortopeda mi coś takiego przedstawi, ale chciałem już zacząć budować te mięśnie, które niestety nieco zanikły. Wykonywałem oczywiście do tej pory takie ćwiczenia, ale bardziej na czuja i bez odpowiedniej regularności i ilości powtórzeń, szukam wiec czegoś co mnie przede wszystkim usystematyzuje. Byłbym bardzo wdzięczny. Czy kryterium decydującym o przeprowadzeniu operacji jest wiek? Mam dopiero 22 lata i nie ukrywam ze wolałbym uniknąć takiej konieczności i chciałbym odbudować kolano mniej inwazyjnymi metodami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ