minęło trochę czasu od mojego ostatniego posta na forum, co spowodowane było koniecznością zawieszenia mojej dopiero rozpoczynającej się kariery biegacza, po tym jak pod koniec kwietnia skręciłem staw kolanowy podczas gry w piłkę. Już na pogotowiu pojawiło się podejrzenie uszkodzenia ACL, które potwierdził wczorajszy rezonans magnetyczny. Może ktoś z Was miał podobną sytuację, lub jest w stanie zinterpretować wynik rezonansu, który pozwolę sobie przepisać, zanim wybiorę się do lekarza.
Wybieram się oczywiście jak najszybciej do jakiegoś dobrego ortopedy (tu wielka prośba o polecenie kogoś w okolicach Śląska, słyszałem oczywiście o klinice w Żorach, do których nie mam jakoś szczególnie daleko, i doktorze Decu - czy ktoś miał styczność i może się wypowiedzieć?), ale staram się zasięgnąć informacji z wszelkich możliwych źródeł. Jeśli ktoś z Was miał podobną kontuzję, to byłbym bardzo wdzięczny za post lub wiadomość prywatną. Czy w takiej sytuacji konieczna jest operacja? Czy nie można odbudować więzadła za pomocą leków? Jak długo trwa przerwa od sportu?Wysięk w jamie stawowej, zwłaszcza w zachyłku nadrzepkowym.
W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej skośna szczelina pęknięcia przebiegająca do powierzchni stawowej.
Łąkotka boczna prawidłowego kształtu i intensywności sygnałów.
Zmiany obrzękowo-odczynowe szpiku kostnego, zwłaszcza w przedziale tylnym kości piszczelowej oraz obu kłykciach kości udowej.
Na powierzchni kłykcia bocznego kości udowej niewielki obszar scieńczenia chrząstki stawowej z dyskretnym obszarem obrzękowym szpiku kostnego.
Więzadło krzyżowe przednie widoczne odcinkowo w zakresie przyczepu proksymalnego, o wyraźnie rozmytych obrysach i podwyższonej intensywności sygnału - dużego stopnia naderwanie lub zerwanie.
PCL o kątowym przebiegu i zachowanej ciągłości pasm, przy przyczepie proksymalnym pasmowate obszary podwyższonej intensywności sygnałów - cechy częściowego uszkodzenia.
Więzadło poboczne boczne o zachowanej ciągłości pasm.
Pasmowate obszary podwyższonej intensywności sygnału więzadła pobocznego przyśrodkowego - cechy częściowego uszkodzenia z zachowaniem ciągłości pasm.
Więzadło rzepki o zachowanej ciągłości.
Rzepka bocznie przyparta, w części centralnej chrząstki rzepki drobne obszary o podwyższonej intensywności sygnałów - cechy dyskretnego uszkodzenia.
Troczki rzepki o zachowanej ciągłości.
Wnioski:
Cechy świeżych zmian pourazowych - dużego stopnia naderwanie lub zerwanie ACL.
Uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej.
Zmiany obrzękowo-stłuczeniowe kości udowej i piszczelowej.