Po przesiadce z rysowania tras w Google Maps na bieganie z telefonem z GPS (Xperia Tipo) przez pierwsze dwa miesiące nie było żadnych problemów. Moja pierwsza trasa zmierzona na Google Maps z tą pokazywaną przez telefon, różniła się zaledwie o 30m, więc byłem zadowolony. Kolejne trasy rysowane przez telefon również nie pokazywały żadnych większych przekłamań - ot bieg po ulicy, zamiast chodnika lub trasa pokonywana wężykiem - wszystko do zaakceptowania. Do czasu dwóch ostatnich treningów. Na trasie o długości 7 km różnica wyniosła około 500m, a przebieg trasy na wyrysowanej ścieżce był oddalony o około 150 m od realnej trasy. Na dystansie 10 km różnica wyniosła już około kilometra.
Biegam z aplikacją runlog na trasach, które wcześniej wyglądały bardzo dobrze na mapie rysowanej przez program. Podczas treningu nie było dużego zachmurzenia.
Myślicie, że to problem runloga, telefonu, czy zakłóceń (tylko jakich)?
http://run-log.com/profiles/profile/citizen/ - link do profilu
GPS w telefonie szaleje
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przeinstalowywałeś runloga? Jeśli nie pomoże to wypróbuj inne aplikacje. Treningi z nich i tak da się eksportować do pliku i przerzucać na inny serwis, więc nie stracisz nic, a wykluczysz błąd aplikacji.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 47,30
GPS'y w telefonach - niestety robią co chcę. Mój telefon Samusung Galaxy S słynie z kiepskiego GPS'a - ostatnio na 10km złapał mi TRZY punkty. Właśnie kupiłem zegarek z GPS'em, bo sam mam już dość.
Jak nie używasz podczas biegania internetu to warto w domu, gdzie jest wifi poprzez np. program GPS Status ściągnąć pakiet A-GPS.
Jak masz root'a to polecam FasterGPS i ustawić serwery gps'a na europe.
Jak nie używasz podczas biegania internetu to warto w domu, gdzie jest wifi poprzez np. program GPS Status ściągnąć pakiet A-GPS.
Jak masz root'a to polecam FasterGPS i ustawić serwery gps'a na europe.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Dzięki za rady. Zainstalowałem Endomondo, ale nie przydało się. Podczas dzisiejszego biegu nie było żadnego problemu z GPS i runlogiem. Chyba GPS w telefonach ma swoje humory. Może kiedyś przesiądę się na zegarek. A z ciekawości zapytam - ile takie ustrojstwo kosztuje? Najlepiej tanie i żeby nie padło miesiąc po skończeniu się gwarancji