Witam wszystkich
Jestem prawie pewien, że chodzi o syndrom pasma biodrowopiszczelowego (Tractus iliotibiallis).
Jest to takie ścięgno pionowo przebiegające po bocznej stronie uda. Zaczyna się u góry na grzebieniu biodrowym (crista iliaca), dochodzą do niego włókna napinające mięśnia pośladkowego większego (musculus gluteus maximus), mięśnia pośladkowego średniego (musculu gluteus medius) i mięśnia napinającego powięź szeroką (musculu tensor fasciae latae).
U dołu przebiega po bocznej stronie kolana i przyczepia się pod kolanem do kłykcia bocznego piszczeli (condylus lateralis tibiae).
Funkcją pasma biodrowopiszczelowego jest hamowanie ruchów przywodzenia i usztywnianie stawu kolanowego w położeniu wyprostowanym.
Proponuję test.
Stań wyprostowany i pochylaj się (cały czas wyprostowany jak żołnierz na defiladzie

) do przodu.
Palce przyłóż do bolącego miejsca po boku kolana.
W pewnym momencie powinien napiąć się miesień pośladkowy wielki (dla nie wtajemniczonych to jest największy mięsień pośladka), a co za tym idzie powinien napiąć pasmo biodrowopiszczelowe, którego napięcie łatwo wyczuć przyłożonym doń palcami po bocznej stronie kolana. Napięcie mięśnia pośladkowego wielkiego możesz wywołać też świadomie.
Tak zlokalizujesz tractus iliotibialis.
Jeżeli boli Cię włąśnie tam ( a podejrzewam, że tak, gdyż nie ma w sumie innej alternatywy )
Problem polega na tym, że to pasmo przy zginaniu nogi w kolanie ociera się swoją przyśrodkową częścią o boczną część kolana i w patologiach prowadzi to właśnie do syndromu pasma biodrowopiszczelowego, którego objawy są takie jak opisujesz.
Kuracja polega na mniejszym katowaniu pasma, co oznacza w praktyce zmniejszenie dystansu, a także na rozciąganiu pasma.
Czy zmieniałeś ostatnio buty ?
Prawdę powiedziawszy nie mam danych na temat korelacji między złym obuwiem, a występowaniem syndromu pasma b-p, ale nie można tego wykluczyć.
Byc może powodem jest stan zapalny pasma b-p?
Nie wiem, czy pasmo b-p jest podatne na zapalenia, ale nie wydaje mi się.
Może jakiś lekarz się wypowie, na temat możliwości zapalenia?
Nie ma co dramatyzować, trzeba rozciągnąć pasmo i ja polecam kolejne kilka dni przerwy od biegania, później stopniowy powrót do biegani ( na początku tak, aby był conajmniej jeden dzień na odpoczynek ), a później coraz więcej i częściej, aż do spotkania na trasie maratonu.
Jeżeli masz dostęp do dobrej czytelni czasopism bieżących, to gdzieś w latach 90' (myślę, że w pierwszej połowie) w Muscle&Fitness został zamieszczony wyczerpujący artykuł na temat syndromu pasma biodrowopiszczelowego.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i miłego biegania.