Kaszki
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kolejne pytanie nowego: co sadzicie o takich roznych kaszkach w takich pudeleczkach jak jogurt, berliso czy inne smakije, moj znajomy ktory cwiczy powiedzial mi ze sa calkiem spoko jesli chce sie zrzucic pare kg do jedzenia jako taka przekaska zamiast zwyklych slodyczy. Co o tym sadzicie??
- RavS
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Sprawdziłem wartość odżywczą specjalnej kaszki dla sportowców marki Nutrend i porównałem ją z kaszką Mleczy Start z Biedronki. Na jedno wychodzi. A cena tej pierwszej to 6 złotych a drugiej 65 groszy 
Fajna jest normalna kaszka manna - mleko, kaszka, cukier, rodzynki. Bardzo pożywna i niezamulająca sprawa. Po wczorajszym wieczornym treningu - ponad 50 km na ostrym kole - poszło mi 1400 kcal i musiałem jakoś to uzupełnić. Ugotowałem sobie kaszkę, zjadłem i 10 minut później już poszedłem spać. Zasnąłem od razu i nie śniły mi się żadne shizolskie sny z przejedzenia co czasami się zdarza po ciężkostrawnych posiłkach.
Kaszek z pudełeczka to bym nie jadł bo to chemia, a berlisso to nie kaszka tylko ryż.

Fajna jest normalna kaszka manna - mleko, kaszka, cukier, rodzynki. Bardzo pożywna i niezamulająca sprawa. Po wczorajszym wieczornym treningu - ponad 50 km na ostrym kole - poszło mi 1400 kcal i musiałem jakoś to uzupełnić. Ugotowałem sobie kaszkę, zjadłem i 10 minut później już poszedłem spać. Zasnąłem od razu i nie śniły mi się żadne shizolskie sny z przejedzenia co czasami się zdarza po ciężkostrawnych posiłkach.
Kaszek z pudełeczka to bym nie jadł bo to chemia, a berlisso to nie kaszka tylko ryż.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
formalnie to kasza. kasza ryżowa.jass1978 pisze:berlisso to nie kaszka tylko ryż
przetworzone ziarna to kasza

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
kasze najczęściej kupuję w samoobsługowych, wiec rzadko mam taki problem.
kiedy jednak zdarzy mi się kontakt bezpośredni ze sprzedawcą, proszę o "ryż paraboliczny" (z ang. parboiled) i dostaję kaszę którą chciałem
kiedy jednak zdarzy mi się kontakt bezpośredni ze sprzedawcą, proszę o "ryż paraboliczny" (z ang. parboiled) i dostaję kaszę którą chciałem

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
chyba tu mylimy pojecia. kolega pyta o mleczne przekąski typu belriso czy smakija czy inne puddingi. smaczne to, owszem, nawet po części zdrowe, bo mleczne, ale do odchudzania na pewno się nie nadaje, bo zawiera dużo cukru i ogólnie to produkt wysokoprzetworzony. natomiast co do skladu i wartosci odzywczych nie jest tak źle i ja np. wolę dać dziecku taką kaszkę smakiję smietankową (smietankowa ma najmniej dodatkow typu wsad owocowy czy syrop glukozowo-frutozowy) niż danonka.
oczywiście wiadomo, że zwykla kasza manna bedzie milion razy lepsza / zdrowsza, ale jednak jej przygotowanie zajmuje chwilę (niedlugą). z tym że jak już słodzić, to lepiej miodem czy rodzynkami.
opcją sa jeszcze blyskawiczne kaszki dla dzieci, z tym że nie nasze polskie Bobovity czy Nestle, tylko trzeba szukać w sklepach ze zdrową żywnością takich bez cukru i pełnoziarnistych. to moze byc opcja na posilek regeneracyjny po treningu, ale moim zdaniem nie przy odchudzaniu, bo to produkt wysokowęglowodanowy.
ryż to zboże. z ryżu można zrobić kaszę ryżową. w PL jest stosowana głównie w zywieniu niemowląt. podobnie jak kleik ryżowy (jeszcze drobniej zmielona kasza). ryżowe może tez byc mleko. i platki ryzowe. przyklady mozna by mnozyć
oczywiście wiadomo, że zwykla kasza manna bedzie milion razy lepsza / zdrowsza, ale jednak jej przygotowanie zajmuje chwilę (niedlugą). z tym że jak już słodzić, to lepiej miodem czy rodzynkami.
opcją sa jeszcze blyskawiczne kaszki dla dzieci, z tym że nie nasze polskie Bobovity czy Nestle, tylko trzeba szukać w sklepach ze zdrową żywnością takich bez cukru i pełnoziarnistych. to moze byc opcja na posilek regeneracyjny po treningu, ale moim zdaniem nie przy odchudzaniu, bo to produkt wysokowęglowodanowy.
ryż to zboże. z ryżu można zrobić kaszę ryżową. w PL jest stosowana głównie w zywieniu niemowląt. podobnie jak kleik ryżowy (jeszcze drobniej zmielona kasza). ryżowe może tez byc mleko. i platki ryzowe. przyklady mozna by mnozyć