Witam!! mam prosbe dostalem opis z RM kolana i nie wiem co kilka rzeczy oznacza(tam gdzie cos jest nie tak,oczywiscie tylko to pzrypuszczam bo sie nie znam) moze pomoglibyscie!!No to tak:
w obrazie staw kolanowy o nieznacznie zwiekszonej zawartosci plynu widocznego w okolicy stawu rzepkowo-udowego.wiezadlo poboczne strzalkowe o zachowanej ciaglosci, jednak zauwazalnie odseparowane i odsuniete od powierzchni bocznej klykcia bocznego piszczelowej z wyrazna kolekcją płynu w okolicy części głębokiej.chrząstka szklista powierzchni stawowych kłykci kości udowej i piszczelowej nierównomiernie ścieńczała, bez uchwytnych ognisk chondromalacyjnych. znacznego stopnia zmniejszenie grubosci pokrywy chrzęstnej widoczne jest również w okolicy stoku bocznego powierzchni stawowej rzepki.w przekrojach osiowych stawu widoczny jest niewielki obszar o sygnale tkankowym, odpowiadający najprawdopodobniej przyśrodkowemu fałdowi błony maziowej.
troche skróciłem bo reszta wyglada ze jest ok!!pomozcie bo nie wiem co to oznacza a do lekarza mam odlegly termin!!
z gory wielkie dzieki!!!!
problem z kolanem
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wydaje misie m.in.ze masz naciagnięte więzadło poboczne,niewielkie uszkodzenia stawu kolanowego polegajće na pewnym starciu chrząstki kostnej(zakonczenia kosci udowej i piszczelowej),ale nie widac chondromalacji(zmiekczen chrząstki),zmiany raczej wynikające z pracy kolana i treningu(moim zdaniem).Raczej to samo dotyczy rzepki,przynajmniej jej czesci,choć moze tez byc ona uszkodzona powazniej,ale raczej nie.
Ogólnie cos wtym stylu.jak byś jeszce napisał mniej wiecej co sie stało iw jaki sposób ijak jest teraz to może dałoby sie coś wiecej na ten temat powiedziec,a tak to tylko tyle
pozdrawiam
Ogólnie cos wtym stylu.jak byś jeszce napisał mniej wiecej co sie stało iw jaki sposób ijak jest teraz to może dałoby sie coś wiecej na ten temat powiedziec,a tak to tylko tyle
pozdrawiam
- piotr19
- Rozgrzewający Się
Witam!
Prawdopodobnie miałem skrecone kolano. Dlatego prawdopodobnie bo nie byłem z nim nigdzie!a to dlatego ze jak wczesniej mialem skrecone prawe to tylko zalozyli mi gips i nic wiecej a problem pozstal!!narazie doktor- zreszta bardzo dobry specjalista-zaczal od lewego gorszego moim zdaniem.
Ogolnie mowiac to czesto boli zwlaszcza podczas wysilku, po wysilku!!Nawet podczas dluzszego spaceru odczuwam bole! z reguly boli ponizej rzepki!
Do tego dochodza trzaski i czasami odczucie blokowania obu kolan!Na opisie RM łąkotki sa w porzadku i nie ma zadnych zmian!
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
P.s. to oczywiscie byly kontuzje podczas meczow!
jestem a dokladniej bylem pilkarzem, bo przestalem grac od tego sezonu i zaczalem sie leczyc!
Prawdopodobnie miałem skrecone kolano. Dlatego prawdopodobnie bo nie byłem z nim nigdzie!a to dlatego ze jak wczesniej mialem skrecone prawe to tylko zalozyli mi gips i nic wiecej a problem pozstal!!narazie doktor- zreszta bardzo dobry specjalista-zaczal od lewego gorszego moim zdaniem.
Ogolnie mowiac to czesto boli zwlaszcza podczas wysilku, po wysilku!!Nawet podczas dluzszego spaceru odczuwam bole! z reguly boli ponizej rzepki!
Do tego dochodza trzaski i czasami odczucie blokowania obu kolan!Na opisie RM łąkotki sa w porzadku i nie ma zadnych zmian!
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
P.s. to oczywiscie byly kontuzje podczas meczow!
jestem a dokladniej bylem pilkarzem, bo przestalem grac od tego sezonu i zaczalem sie leczyc!
kontuzjowany
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wlasnie to przeskakiwanie moze byc przyczyną zniszcenia(np.własnie starcia)rzepki i kłykci kosci udowej i piszczelowej znajdujących sie w stawie kolanowym.bardzo normalne w kolanie,szcególnie u piłkarzy(tez zaliczam sie do tego grona:-)
zycze wiec zdrowia!!!
zycze wiec zdrowia!!!