Komentarz do artykułu Kompresja według Compressport cz. I - łydki
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Jesli skarpety lub opaski zjezdzaja to:
- sa przestarzale (mam takie)
- sa za duze
- nie spelniaja wymogow jakosciowych
- sa przestarzale (mam takie)
- sa za duze
- nie spelniaja wymogow jakosciowych
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
"Mam potężne mięśnie ud (obwód jakieś 57-58cm)" uśmiałam się, mam 61 cm w udach i nie uważam ich za potężne (172 wzrost)
ale mam problem, bo jestem po kontuzji naderwania głowy krótkiej mm 2głowego uda, szukałam info na temat opasek kompresyjnych, dzięki za artykuł 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:53:32
Na początku chciałbym się przywitać i powiedzieć Wszystkim: Dzień dobry!
Przeczytałem cały temat i zainteresowany jestem kupnem opasek na łydki COMPRESSPORT R2 lub COMPRESSPORT US (ULTRA SILICONE). Zastanawiam się czy warto kupić te droższe ze wsparciem achillesa?
Opasek chcę używać początkowo do treningów, a jak łydki mi się troszkę wzmocnią, to stopniowo rezygnować z ich użycia. A potem to zobaczę jak będą się sprawować
Do tej pory jedynie miałem problemy z bolącymi łydkami, ze ścięgnem raczej nie. Czy w tym kontekście warto wybrać droższe i mieć lepsze wsparcie (a skoro ta wkładka żelowa jest na około to i trochę wsparcia na mięśnie przy piszczelach - ale to już moja wolna interpretacja więc jak jestem w błędzie to poprawcie)?
Pozdr,
Robert
Przeczytałem cały temat i zainteresowany jestem kupnem opasek na łydki COMPRESSPORT R2 lub COMPRESSPORT US (ULTRA SILICONE). Zastanawiam się czy warto kupić te droższe ze wsparciem achillesa?
Opasek chcę używać początkowo do treningów, a jak łydki mi się troszkę wzmocnią, to stopniowo rezygnować z ich użycia. A potem to zobaczę jak będą się sprawować

Do tej pory jedynie miałem problemy z bolącymi łydkami, ze ścięgnem raczej nie. Czy w tym kontekście warto wybrać droższe i mieć lepsze wsparcie (a skoro ta wkładka żelowa jest na około to i trochę wsparcia na mięśnie przy piszczelach - ale to już moja wolna interpretacja więc jak jestem w błędzie to poprawcie)?
Pozdr,
Robert
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Oba modele mają te same funkcje i działanie oraz stopień kompresji. Różnica jest w tym silikonie. Na początek polecałbym wypróbować wpierw model R2 (tańszy) by przekonać się do działania kompresji:)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57:01
- Życiówka w maratonie: 4:55:12
Mam kilka pytań odnośnie opasek:
1. Zastanawiam się czy wybrać firmę Compressport, czy CEP. Mógłby ktoś coś doradzić?
2. W rozmiarówce CS, największy jest model T4 (do 46cm.) Moja łydka ma obwód 48 cm. (!) Czy opaska ta nie będzie za mała?
3. Czy na krótsze biegi (poniżej 10 km.) ma sens stosowanie kompresji?
1. Zastanawiam się czy wybrać firmę Compressport, czy CEP. Mógłby ktoś coś doradzić?
2. W rozmiarówce CS, największy jest model T4 (do 46cm.) Moja łydka ma obwód 48 cm. (!) Czy opaska ta nie będzie za mała?
-
- Zaprawiony W Bojach
Wedlug mnie na krotsze biegi nie ma sensu zakldac opasek, moze na zawody ale moim zdaniem przy zwyklym bieganiu to przede wszystkim na dluzsze dluzsze trasy gdy wysilek trwa przynajmniej te 1,5h.
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
1. Jak dla mnie CEPkwaku pisze:Mam kilka pytań odnośnie opasek:
3. Nie ma sensu, chyba, że jest to bieg regeneracyjny po poprzednim ciężkim treningu i na samą myśl o bieganiu zbiera Cię na wymioty, no ewentualnie jeszcze jak jest zimno a nie masz leginsów przy sobie - nie mam innych pomysłów
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57:01
- Życiówka w maratonie: 4:55:12
A co Ci się bardziej podoba w opaskach CEP-a?mihumor pisze:1. Jak dla mnie CEPkwaku pisze:Mam kilka pytań odnośnie opasek:
3. Nie ma sensu, chyba, że jest to bieg regeneracyjny po poprzednim ciężkim treningu i na samą myśl o bieganiu zbiera Cię na wymioty, no ewentualnie jeszcze jak jest zimno a nie masz leginsów przy sobie - nie mam innych pomysłów
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przy takim rozmiarze łydki opaski CS będą niestety za małe
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:18
- Życiówka w maratonie: 3:18:55
To maszeruj do sklepu przymierzyć... nikt za Ciebie tego nie sprawdzi.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
W mojej mieścinie niestety nie ma sklepu i jestem skazany na zakup internetowy ...
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A mierzyłeś nogę rano czy wieczorem? Najlepiej dokonywać pomiarów z rana na luźnej nie napiętej łydce:)
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 32:17
- Kontakt:
Pozwolę sobie polecić przeczytanie testu na temat opasek copmpressport: http://spam/test-opasek-kompresy ... ssport-r2/
Przeczytajcie koniecznie bo oprócz testu jest sporo wiedzy na temat użytkowania takich skarpet.
Przeczytajcie koniecznie bo oprócz testu jest sporo wiedzy na temat użytkowania takich skarpet.
spam oraz www.wbiegu24.pl
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 43:50
Ja zmierzyłem na swojej 38cm z małym hakiem i "w ciemno" przez internet kupiłem T2 jakieś pół roku temu. Co prawda najczęściej używałem ich w tygodniu przed zawodami i na dłuższych wybieganiach, w sumie tak na oko jakieś 10-15% biegów, ale ququ na razie sobie z nimi nie zrobiłem. Po wyjęciu z opakowania na pierwszy rzut oka wydają się bardzo małe, choć założę się że dotyczy to również rozmiaru T3 - po prostu taki materiał. Trzeba je założyć, przymierzyć i pobiegać, najlepiej kilka razy. Jeśli będą wyraźnie za bardzo uciskać, to przecież można wymienić na większy rozmiar.kuczlaw pisze:Witam.
Zdecydowałem się na opaski Compressport i zastanawiam się nad rozmiarówką. Łydka w najszerszym miejscu ma 38 cm i jestem na "granicy" i nie wiem czy kupić T2 czy T3 ...
Co do działania, to rzeczywiście ulga dla łydek jest odczuwalna w porównaniu do biegania bez takich opasek, najbardziej to czuć ofc następnego dnia:) T2 oczywiście dobrze mi się trzyma 38cm łydki, a myślę że ze względu na materiał, z którego są wykonane te opaski, rozmiar T3 też może być dobry. A który jest lepszy, bardziej efektywny? - jedna osoba musiałaby przetestować dwa rozmiary.