polskie BC2, a tempo maratońskie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
Część z Was biega wg polskiej szkoły, jaką macie relację między tempem na II zakresie, a tempem maratońskim?
Co dokładnie rozumiecie przez zakres? Ktoś mógłby dodatkowo przywołać naukowe opracowania na ten temat?
u mnie jesienią TM było 10s szybsze od BC2 (dla odcinka 10km), a rozumiem przez niego bieg w którym średni puls nie przekracza 80% HRmax, a zakwaszenie po biegu jest niższe od 3,5mmol/l
Co dokładnie rozumiecie przez zakres? Ktoś mógłby dodatkowo przywołać naukowe opracowania na ten temat?
u mnie jesienią TM było 10s szybsze od BC2 (dla odcinka 10km), a rozumiem przez niego bieg w którym średni puls nie przekracza 80% HRmax, a zakwaszenie po biegu jest niższe od 3,5mmol/l
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
A ile osób na forum, oprócz Ciebie, jest naprawdę dobrze wytrenowanych? bo tylko u takich osób są zachowane prawidłowe proporcje pomiędzy poszczególnymi strefami......Wydaje mi się ze masz prawidłowy rozdzial między II zakresem a TM....chociaż mam jedną wątpliwość...pooprawcie jeśli się mylę....10km w II zakresie jest wtedy prawidłowe kiedy na koniec treningu osiągasz górną granicę tego II zakresu, a nie srednia nie przekracza 80% ....
EDIT: tak rzuciłem okiem na na kalkulator...10 sek to prawidłowa różnica pomiędzy górną granicą II zakresu a TM
EDIT: tak rzuciłem okiem na na kalkulator...10 sek to prawidłowa różnica pomiędzy górną granicą II zakresu a TM

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Maurice, to wg mnie zależy od definicji WB2. Rozumiem, że pytasz się jak się ma tempo maratońskie do tempa na 80% Hrmax.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mar_jas, podejrzewam że znaczna ilość osób ma dłuższy staż biegowy niż mój 3-letni
końcowe często mi przekracza to 80%, niestety
nie Adam, nie pytam o 80% tylko BC2 (bieganego przez Was) <-->TM
końcowe często mi przekracza to 80%, niestety
nie Adam, nie pytam o 80% tylko BC2 (bieganego przez Was) <-->TM
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
Sam staz to nie wszystko, trzeba jeszcze trenować...powinienem inaczej zapytac..ile osób biega maraton w tempie kalkulatorowego TM ? ..myśle że jednak zdecydowana większość biega na granicy I i II zakresu albo w II zakresie
Mam nadzieję ze np Gife napisze jak to u niego wygląda bo temat jest ciekawy, może ktoś trenujący z planów amerykańskich poda swoje TM i puls?
Skarżyński wyraźnie pisze że BC2 powinien się skończyć w momencie przekroczenia górnej granicy II zakresu....przekraczasz zakres a nie zrobiłeś planowego kilometrażu? trening spalony, następnym razem zaczynasz wolniej..i tak do skutku.....
Mam nadzieję ze będe kiedyś w stanie pobiec maraton tempem na granicy II i III zakresu, bo do tego jest potrzebny nie tylko staż biegowy ale i porządny, mądry trening

Mam nadzieję ze np Gife napisze jak to u niego wygląda bo temat jest ciekawy, może ktoś trenujący z planów amerykańskich poda swoje TM i puls?
Skarżyński wyraźnie pisze że BC2 powinien się skończyć w momencie przekroczenia górnej granicy II zakresu....przekraczasz zakres a nie zrobiłeś planowego kilometrażu? trening spalony, następnym razem zaczynasz wolniej..i tak do skutku.....
Mam nadzieję ze będe kiedyś w stanie pobiec maraton tempem na granicy II i III zakresu, bo do tego jest potrzebny nie tylko staż biegowy ale i porządny, mądry trening

- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
poproś ładnie yacoola o ponowne podlinkowanie wykresów,o, stąd - to powinno rozwiać wszystkie twoje wątpliwości.
nie chodzi o żadne "niestety"
- min. dlatego WB2 jako uniwersalny bodziec do maratonu jest trochę słabe.
zdrówko
nie chodzi o żadne "niestety"
- tylko o to, że średnie tętno, jakie wytrenowany organizm jest w stanie utrzymać przez dwie godziny z mały haczykiem jest wyższe od tego, jakie inny wytrenowany organizm jest w stanie utrzymać przez cztery...Maurice pisze:końcowe często mi przekracza to 80%, niestety
- min. dlatego WB2 jako uniwersalny bodziec do maratonu jest trochę słabe.
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Moim zdaniem, trzymanie się TERMINÓW nazw bez pulsometru i zakwaszania jest na wyrost.
Ja widze po sobie, że w treningu do zawodów docelowych (na konkretny dzień) forma ma być budowana więc róznice temp i tętna będą na początku planu jak i jego końcu różne. Trening TM ma nauczyć NAS utrzymania tempa i tętna na maraton. Uczy od początku planu, do jego końca, rytmu, kadencji, oddechu itd. Z początkiem planu zwykle jest trudno bo nic z wymienionych wcześniej czynników nie działa, jak trzeba. Są treningi udane i nieudane, ale każdy z Nas będzie na tej podstawie, w maratonie wiedział, co będzie się działo z jego organizmem.
BC2 to u mnie po prostu bieg ciągły w okreslonym tempie i zakresie tętna. (JA tutaj nie patrzę na tętno, tylko tempo (różnice do 5 sek/km) i samopoczucie). Im lepsze, tym lepiej. Czujesz, że trening skutkuje i idzie ku lepszemu. Jeśli się to zgra z innymi treningami w planie to psycha nie siada i motywuje.
Różnica taka, że TM to cały plan pod jedno tempo i zakres tętna musi być dowolny bo musisz wiedzieć, kiedy powiedzieć pass na maratonie czy treningu, a w BC2 masz trening, który ma się zamknąć (w całości w 80%). Dyspozycja dnia i czas treningu pewnie robi swoje i będzie się to różniło. Moim zdaniem kiepskie do treningu maratońskiego bo nie przekonasz się, kiedy organizm ma słabszą chwilę, a kiedy faktycznie stajesz, dopóki nie staniesz (a to już inny zakres tętna).
Ja widze po sobie, że w treningu do zawodów docelowych (na konkretny dzień) forma ma być budowana więc róznice temp i tętna będą na początku planu jak i jego końcu różne. Trening TM ma nauczyć NAS utrzymania tempa i tętna na maraton. Uczy od początku planu, do jego końca, rytmu, kadencji, oddechu itd. Z początkiem planu zwykle jest trudno bo nic z wymienionych wcześniej czynników nie działa, jak trzeba. Są treningi udane i nieudane, ale każdy z Nas będzie na tej podstawie, w maratonie wiedział, co będzie się działo z jego organizmem.
BC2 to u mnie po prostu bieg ciągły w okreslonym tempie i zakresie tętna. (JA tutaj nie patrzę na tętno, tylko tempo (różnice do 5 sek/km) i samopoczucie). Im lepsze, tym lepiej. Czujesz, że trening skutkuje i idzie ku lepszemu. Jeśli się to zgra z innymi treningami w planie to psycha nie siada i motywuje.
Różnica taka, że TM to cały plan pod jedno tempo i zakres tętna musi być dowolny bo musisz wiedzieć, kiedy powiedzieć pass na maratonie czy treningu, a w BC2 masz trening, który ma się zamknąć (w całości w 80%). Dyspozycja dnia i czas treningu pewnie robi swoje i będzie się to różniło. Moim zdaniem kiepskie do treningu maratońskiego bo nie przekonasz się, kiedy organizm ma słabszą chwilę, a kiedy faktycznie stajesz, dopóki nie staniesz (a to już inny zakres tętna).
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Chcesz dokladnie widziec , gdzie masz swoj zakres zrob test - po co dyskutowac:
Nie masz forsy biegaj BNP wyjdzie na to samo.
Chyba cos juz wypocilem o BC2 (wg. Canowy Danielsa itp )
Ale funkca " szukaj" w tym portalu jest beznadziejna- sam tago chyba bym nie znalazl.
Nie masz forsy biegaj BNP wyjdzie na to samo.
Chyba cos juz wypocilem o BC2 (wg. Canowy Danielsa itp )
Ale funkca " szukaj" w tym portalu jest beznadziejna- sam tago chyba bym nie znalazl.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wiem, gdzie mam dzisiaj swój zakres
badania wyd. zrobiłem
tematem wątku jest chyba co innego
raz jeszcze dzięki yacool za odświeżenie wykresów
pzdr
badania wyd. zrobiłem
tematem wątku jest chyba co innego