gra w stabilizatorze??

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam!
od 2 lat mam problemy z kolanem, a mianowicie jest niestabilne...mam zerwane więzadło krzyżowe i wyciętą 1/4 łąkotki przyśrodkowej...mam stabilizator "trainer GII)
http://www.stanley.poznan.pl/ortezy.html
Bede miał robioną rekonstrukcje więzadła, ale jak znam zycie termin bedzie pod koniec roku. pytanie
Czy moge grać w piłke nożną(ostrożnie)w tym stabilizatorze??
Jakie są wasze doświadczenia(jezeli chodzi o gre w czymś takim??
New Balance but biegowy
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

PIŁKA TO SPORT BARDZO KONTAKTOWY I RACZEJ NIE POLECAM CI GRANIA W STABILIZATORZE , SAM PRÓBOWAŁEM W TENIS I RACZEJ DAM SOBIE SPOKÓJ( URAZ PSYCHICZNY )
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A TAK PRYWATNIE JAK SIE SPRAWUJE STABILIZATOR TRAINER II G , CZY JEST WARTY POLECENIA ? BO JA MAM INNY CHYBA GORSZY
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no właśnie tu jest problem....miałem ok 12 urazów kolana(ucieka na boki) w tym 4 skończyły sie na pogotowiu(blok kolana, wysięk, 1 h zwijania sie z bólu)...reszta to takie lekkie( po 15 minutach ból przechodził, bez wysieku itd)...nie grałem (jeszcze :bum:) w tym stabilizatorze (mam go od 2 tygodni)...i boje sie w nim grać(uraz psychiczny). No ale musze powiedziec ze stabilizator jest porządny...mam również stabilizator firmy McDavid http://www.perfect-sport.com.pl/429.htm ...grałem w tym stabilizatorze i musze powiedziec że ze 2 razy uchronił mnie przed pogotowiem...jednak stabilizator ten w porównaniu z trainerem nie ma szans(ten firmy mc david tylko na zdjęciu dobrze wygląda). Mimo to boje się w nim grać:(
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jakby lekarz to usłyszł to by sie przeraził , ale ja wiem jak to jest jak coś sie kocha robić ( tenis , bieganie ) 12 urazów , jezu ! znam to uczucie , też uciekła mi noga a ja wstałem zacisnełem stabilizator i dokonczyłem i wygrałem !! to tylko raz , od tej pory nie gram i nie biegam choć noga jest całkiem stabilna , prawdopodobnie zerwane acl mam od 13 lat tylko o tym nie wiedziałem , dlatego uprawiałem sport bezstresowo :) prawdopodobnie bez operacji sie nie da normalnie funkcjonować , chrząstka pęka , woda , puchnięcie  ,a jak jest u Ciebie , jestem jeszcze młody i nie mam zamiaru rezygnowac ze sportu , ale strasznie sie boje samego zabiegu i jego konsekwencji , wielu osób już nie wróciło już do sportu !!! z winy lekarza i własnej , 50 % to dobra rehabilitacja i wiara że będzie dobrze :)
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a trainer II G masz na fundusz czy sam zakupiłlleś ? GDZIE GO MOŻNA DOSTAĆ , CZY PODAJE SIE JAKIEŚ WYMIARY ? GDZIE SĄ SKLEPY ? WIEM ŻE SĄ W KRAKOWIE , TO RACZEJ NIE MIAŁEŚ PROBLEMU :)  TO JEST NAJLEPSZY MOŻLIWY STABILIZATOR NA RYNKU POLSKIM _ TAK POWIEDZIAŁ MÓJ ORTOPEDA
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no więc mam chondomalacjeI/II stopień(rozmiękanie chrząstek), cechy zwyrodnienia stawu, wyciętą 1/4 łąkotki, zerwane więzadło krzyżowe(od kwietnia 2004)....nie mam żadnychy wysięków(chyba ze doznałem urazu)i bólu w stawie podczas wychodzenia po schodach itd.....ostanio nawet biegałem i nic mi nie dolegało....niestabilnoś występuje tylko podczas np. gry w piłke...Wiec jeżeli nie bede grał, to z takim kolanem moge funkconować, no ale nie mam zamiaru przestać grać, wiec wiem ze musze mieć zrobioną tą rekonstrukcje.
No, a stabilizator mam na szczeście z funduszu...idzesz do ortopedy, mówisz ze masz problemy z niestabilnością i dostajesz wniosek....nastepnie udajesz sie do sklepu ortopedycznego( w łodzi tez napewno są takie) i juz....jedyne co gość ci mierzy to obwód uda 15 cm nad środkiem rzepki.
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wzmacniać mięśnie i bedzie wszystko dobrze:)
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34897,1928103.html
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wiem , mięsnie to podstawa , tylko ze ja mam dośc duży zanik te kilka lat zrobiło swoje , od dziś mam zajęcia z rehabilitantem , sam cwiczyłem przez 3 miechy , ale bez wiekszych wyników , moja noga też jest stabilna , nie boli tylko od kiedy wysłali mnie na terapulsy dziwnie mi puchnie , grałem ok 2 lat intensywnie w tenisa  i nic sie nie działo , coś tam było nie tak , ale lekarze mówili ze to nic , dopiero goś polecony przez kogoś stwierdził ; zerwane acl , wiedziałem co to oznacza ponieważ grałem zawodowo w piłke, prawdopodobnie poczekam do lata wzmocnie 4 i 2 i zobacze jak bedzie ,a co do sklepów to niestety ale w łodzi nie ma takich sklepów ( firma Orto to robi ) dostaje sie tego samego dnia orteze czy czeka sie jakiś czas ( czy jest to riobione jaby na zamówienie ) ? a ty masz Stanleya ?
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dostaje sie tego samego dnia...oczywiscie jak mają twój rozmiar...jak nie to go sporwadzają(chyba z poznania)....tak...mam stanleya
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no wiec grałem dzisiaj w tym stabilizatorze:)...mocno go zacisnałem(trochu chyba za mocno:bum:), no ale zadnego urazu nie było....no ale niestety odezwała sie druga noga z którą dotąd problemów nie było. Nie było żednego przeskoku czy cos takiego, ale miałem takie uczucie jakby miało to nastąpić. Pojawiło troszeczke płynu w tym stawie i troszeczke boli jak zginam i prostuje kolano:grr:
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

TO SUPER , A JAK STABILNOŚĆ KOLANKA , OK , A CO DO DRUGIEGO KOLANKA TO NORMALNE :) CZYLI STABILIZAROR SIE SPISAŁ , SAM CZEKAM NA SWÓJ , WIEC ZOBACZYMY?
Awatar użytkownika
arturmr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no tak, stabilizator sie spisał....kolano w tym stabilizatrze wydaje mi sie, ze jest bardzo stabilne....no ale musze dodac ze z obawy o kolejny uraz grałem na 50% i do tego starałem sie uważać....no a co masz na myśli mówiąc że uraz w drugim kolanie to normalka??
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

podświadomie obciążasz zdrową noge co powoduje nieprawidłowy chód , i tyle w tym temacie , uszy do góry
spector
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Stabilizator mozna stosowac  jedynie "awaryjnie".
Jezeli jestes zawodowcem i musisz grac to co innego.

Spector
ODPOWIEDZ