Co tak na prawdę dają izotoniki? Piję IsoActive czasami po treningu ale tak naprawdę sam nie wiem co piję.

Jaka jest wasza opinia?
Nie wiem jaki ma najmniej chemii ja pijam 4f ale ta mikstura co podałeś to pseudo izotonik, chociaż niektórzy w to wierzą że izo to woda zabarwiona i dodane troche soli. Dla niektórych izotonik dostarcza przede wszystkim pierwiastki typu sód czy potas a to jest bzdura. Izotonik oprócz elektrolitów i węgli posiada do samo ciśnienie osmotyczne jakie mają nasze płyny ustrojowe i dlatego jest tak dobrze przyswajany i nawadnia. Zadna cytryna czy miód chociaż bardzo zdrowe tego zjawiska nie wywołają.scouser pisze:A który z dostępnych na rynku izotoników czy to w płynie czy w proszku ma najmniej chemii? Niestety woda+miód+cytryna+sól mi nie smakuje.
Masz racje, ale jednak faktem jest to że nawadnia najlepiej z liquidów dostępnych na rynku i tych home made. Poza tym trzeba by naprawde dużego wyniłku w upale żeby odjechać. Ale można.kisio pisze:Kulawy już swego czasu tłumaczył.
To jakie ciśnienie mają płyny w Tobie zależy np. od tego jak jesteś nawodniony. Czyli identyczne to to ciśnienie będzie w idealnych warunkach laboratoryjnych. Ale już np. podczas maratonu, w miarę postępującego odwodnienia pewnie będzie coraz bardziej odbiegało od tego z izotonika. Zresztą każdy izotonik ma inne stężenie i bądź tu mądry
Próbowaliście kiedyś polecieć na wodzie maraton? Albo 10x1000m do wyrzygu? Stało się coś? Gromy z jasnego nieba jakieś? Zemdlenie? Zawał serca? Uwiąd starczy? Jak ktoś dostarcza wszystkiego co trzeba w jedzeniu to 2-3 godzinny wysiłek na samej wodzie nie tylko go nie zabije ale nawet specjalnie nie wyczerpie
Absolutnie nic dziwnego nie widzę w niepiciu podczas treningów. I nie mam na myśli na przykład bc1 10km 75%, ale również bc2 19km 85% @4:15, wt 12x1000m @3:35, bc1 18km @5:05 + bc2 10km @4:20 czy wiele innych. Sprawdziłem bieganie i z izotonikami, i z wodą, i bez wody. Jest podobnie. Wydajność ta sama. Trening do 2h bez popijania nie zabijeMar.co pisze:A mi to przypomina : " Ja nie pije na treningach, w sumie to nie pije nawet podczas połówek. A na maratonie to po 30 km zmocze usta."
Wole nie sprawdzać ile dam rade biegać na wodzie, tylko się nawadniać.