szeroka stopa..
- harti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
mam dość szerokie stopy, przy rozmiarze 43 w najszerszym miejscu stopa ma 12 cm..
biegam od 2 lat.. dotychczas biegałem tylko w Nike Vomero (seria 5 i 6), zużyłem kilka par..
są całkiem ok na długie wybiegania ale potrzebuję jednak czegoś z mniejszą amortyzacją.. niedługo będę chciał powoli przestawiać się na bieganie ze śródstopia.. na razie kupiłem Pegasusy 29 w wersji 'breathe'.. i są bardzo ok.. lżejsze o jakieś 50 g od Vomero.. i na szerokość bardzo podobne.. biega mi się w nich dobrze..
ważę 80 kg (182cm).. biegam sporo, często 2 razy dziennie.. 150-300 km tygodniowo, zarówno po asfalcie i chodnikach jak i w lesie czy miękkich ścieżkach w parku.. większość kilometrażu robię po miękkim.. na bieganie tylko w lesie zakładam stare vomero ze zużytą amortyzacją i tam się sprawdzają..
szukam dwóch par butów:
1. coś na długie wybiegania (głównie asfalt), tak żebym miał na zmianę z Pegasusami, Vomero już nie chcę..przymierzałem NB1080v3, ogólnie fajne ale jednak trochę za wąskie..co polecicie?
2. startowo-treningowe, na szybkie treningi, biegając dotychczas w Vomero czułem że mnie zwalniają gdy biegnę szybciej niż 4'00/min.. przymierzałem już Skechers Go Run 2 i są bardzo fajne, szerokie.. być może je kupię.. chcę przymierzyć jeszcze Saucony Kinvara 3 bo słyszałem dużo dobrego, nie wiem tylko jak z ich szerokością.. jakieś inne propozycje?
biegam od 2 lat.. dotychczas biegałem tylko w Nike Vomero (seria 5 i 6), zużyłem kilka par..
są całkiem ok na długie wybiegania ale potrzebuję jednak czegoś z mniejszą amortyzacją.. niedługo będę chciał powoli przestawiać się na bieganie ze śródstopia.. na razie kupiłem Pegasusy 29 w wersji 'breathe'.. i są bardzo ok.. lżejsze o jakieś 50 g od Vomero.. i na szerokość bardzo podobne.. biega mi się w nich dobrze..
ważę 80 kg (182cm).. biegam sporo, często 2 razy dziennie.. 150-300 km tygodniowo, zarówno po asfalcie i chodnikach jak i w lesie czy miękkich ścieżkach w parku.. większość kilometrażu robię po miękkim.. na bieganie tylko w lesie zakładam stare vomero ze zużytą amortyzacją i tam się sprawdzają..
szukam dwóch par butów:
1. coś na długie wybiegania (głównie asfalt), tak żebym miał na zmianę z Pegasusami, Vomero już nie chcę..przymierzałem NB1080v3, ogólnie fajne ale jednak trochę za wąskie..co polecicie?
2. startowo-treningowe, na szybkie treningi, biegając dotychczas w Vomero czułem że mnie zwalniają gdy biegnę szybciej niż 4'00/min.. przymierzałem już Skechers Go Run 2 i są bardzo fajne, szerokie.. być może je kupię.. chcę przymierzyć jeszcze Saucony Kinvara 3 bo słyszałem dużo dobrego, nie wiem tylko jak z ich szerokością.. jakieś inne propozycje?
-
- Stary Wyga
Mam podobną szerokość. Kilka lat kombinowałem z butami i trafiłem na markę ALTRA. Nie ma niestety gdzie ich przymierzyć. Obejrzyj ich stronę, poczytaj testy. Mam 2 pary i chętnie podzielę się spostrzeżeniami ale nie chcę tu za dużo wypisywać żeby mnie ktoś za marketing i kryptoreklamę nie zjechał.
-
- Zaprawiony W Bojach
- harti
- Zaprawiony W Bojach
to się ładnie zgraliście z tymi Altra
szczerze mówiąć wolałbym bardziej znane mi marki
naprawdę Asics, Mizuno, NB czy Saucony nie robią szerokich butów?
a Nike jakieś inne?
Adidas/Puma średnio chcę.. ale jeśli nic innego nie znajdę..

szczerze mówiąć wolałbym bardziej znane mi marki

naprawdę Asics, Mizuno, NB czy Saucony nie robią szerokich butów?
a Nike jakieś inne?
Adidas/Puma średnio chcę.. ale jeśli nic innego nie znajdę..
-
- Stary Wyga
Zależy, w której części buta ta szerokość jest Ci potrzebna bo np. Saucony Cortana albo Asics Cumulus są szerokie ale na czubku jak dla mnie bardzo nieprzyjemnie się zwężają, biegałem w jednych i drugich. Mizuno oceniam jako generalnie dosyć szerokie ale znowu jak dla mnie słabo dopasowane i nigdy się na żadne nie zdecydowałem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przecież NB robi te same modele w różnych szerokościach. Pytanie tylko, czy polski dystrybutor wszystkie sprowadza.
Tabela szerokości
Tabela dopasowania "360 stopni"
Tabela szerokości
Tabela dopasowania "360 stopni"
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
Też mam szeroką stopę, 12,5cm w najszerszym miejscu, biegałem do tej pory w nike dual fusion st2, od wczoraj mam nike lunarglide+4, jedne i drugie są dla mnie wygodne, ale one raczej nie nadają się do prób biegania ze śródstopia (chociaż mają chyba mniej amortyzacji od vomero). Nike Free były dla mnie za ciasne. Skechersy powinny być ok, możesz też kupić sobie Ekideny i zrobić tuning.
Co do innych marek, mierzyłem trochę Adidasów i Asicsów - wszystkie były za ciasne
Co do innych marek, mierzyłem trochę Adidasów i Asicsów - wszystkie były za ciasne
-
- Stary Wyga
Spróbuj te Saucony. IMO Kinvary mają dość miejsca (sporo więcej niż np. Brooks czy Puma), głównie z przodu buta.harti pisze: naprawdę Asics, Mizuno, NB czy Saucony nie robią szerokich butów?
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
- harti
- Zaprawiony W Bojach
wybrałem się dziś na poszukiwanie startówek.. a właściwie startowo-treningowych..
na celowniku miałem Puma Faas 300, Saucony Kinvara 3, może jakieś Nike i ew. coś innego..
najpierw sklep Puma w Arkadii.. jedna, wielka porażka, mają co prawda Faas 300 i 350 w drugiej wersji.. ale obsługa, beznadziejna, pani nie wiedziała nawet że to buty do biegania, a zapytana ile ważą zaczęła przeglądać stos papierów, katalogi.. i powiedziała "tego na szkoleniu nie było".. w końcu nie znalazła wagi.. więc sklep nie bardzo dla biegaczy..
potem wizyta obok, w Intersporcie.. pani sprzedawczyni znała się na butach, mają Faas 300 w pierwszej wersji i w bardzo dobrej cenie.. 199 zł, przymierzyłem, trochę pobiegałem po sklepie i pierwsze wrażenie jest OK, dziś założyłem grube skarpetki frotte, ale na szerokość powinny być dobre.. ważą niewiele ponad 200 g.. w środku autograf Bolta
w sklepie Nike ze startowych mieli tylko Flyknit Lunar 1, ale są za wąskie.. szerokie mieli np. Nike Free.. jednak to chyba buty nie dla mnie..
a potem jeszcze podbiegłem do Ergo na Jana Pawła, tam obsługa super-profesjonalna.. przymierzałem Saucony Kinvara 3, jakieś Asicsy i Brooks Pure Flow.. Saucony najbardziej mi się spodobały, nie tylko wizualnie..są lekkie, podobna waga do Faas 300.. w Pure Flow też mi się dobrze biegło, ale jednak ważyły z 270 g..
no i teraz mam twardy orzech do zgryzienia..
Faas 300, Kinvara 3 czy Skechers Go Run 2.. być może wybiorę 2 pary..
na celowniku miałem Puma Faas 300, Saucony Kinvara 3, może jakieś Nike i ew. coś innego..
najpierw sklep Puma w Arkadii.. jedna, wielka porażka, mają co prawda Faas 300 i 350 w drugiej wersji.. ale obsługa, beznadziejna, pani nie wiedziała nawet że to buty do biegania, a zapytana ile ważą zaczęła przeglądać stos papierów, katalogi.. i powiedziała "tego na szkoleniu nie było".. w końcu nie znalazła wagi.. więc sklep nie bardzo dla biegaczy..

potem wizyta obok, w Intersporcie.. pani sprzedawczyni znała się na butach, mają Faas 300 w pierwszej wersji i w bardzo dobrej cenie.. 199 zł, przymierzyłem, trochę pobiegałem po sklepie i pierwsze wrażenie jest OK, dziś założyłem grube skarpetki frotte, ale na szerokość powinny być dobre.. ważą niewiele ponad 200 g.. w środku autograf Bolta

w sklepie Nike ze startowych mieli tylko Flyknit Lunar 1, ale są za wąskie.. szerokie mieli np. Nike Free.. jednak to chyba buty nie dla mnie..
a potem jeszcze podbiegłem do Ergo na Jana Pawła, tam obsługa super-profesjonalna.. przymierzałem Saucony Kinvara 3, jakieś Asicsy i Brooks Pure Flow.. Saucony najbardziej mi się spodobały, nie tylko wizualnie..są lekkie, podobna waga do Faas 300.. w Pure Flow też mi się dobrze biegło, ale jednak ważyły z 270 g..
no i teraz mam twardy orzech do zgryzienia..
Faas 300, Kinvara 3 czy Skechers Go Run 2.. być może wybiorę 2 pary..
-
- Stary Wyga
Drogą wysyłki ze sklepu z Ameryki. Optimalrun. Zaryzykowałem. Owszem drogo. Buty za 100 usd z wysyłką wyszły 420 PLN. Ale nie znalazłem nikogo innego kto robi buty wąskie z tyłu, rozszeszające się do przodu i szerokie do samego końca z extra miejscem na duży paluch. Ten ich cały zerodrop też bardzo mi odpowiada. Niespodzianka była taka, że przyszły w 6 dni z kartką z pozdrowieniami i podziękowaniami. Niby niewiele, a jeszcze poczułem się miło obsłużony.herson pisze:boodzik w jaki sposób nabyłeś swoje ALTRA?