Pytanie o Asics Gel Kayano 19

zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie!

Mam nadzieję, że moje pytanie nie będzie głupie, ale zacząłem biegać niedawno i jeszcze mało orientuję się w tym sporcie :)

Ostatnio zakupiłem buty wymienione w temacie i po pierwszym biegu zauważyłem (poczułem), że oprócz wsparcia i wyniesienie pod wkładką na środku od wewnętrznej strony stopy, podobne (z tym że dość wąskie) wyniesienie jest w poprzek buta (przez całą szerokość) "pod" śródstopiem - blisko palców. Nie byłem pewny czy tak powinno być dlatego ruszyłem do najbliższego Go sporta aby sprawdzić czy to normalne. Niestety nie było mojego modelu, a w większości innych nie wyczułem tegoż wyniesienia.

Teraz moje pytanie do osób posiadającyh w/w model, albo pozostałych orientujących się w temacie. Czy Wasze Kayano również posiadają takie poprzeczne wyniesienie pod śródstopiem? Czy to normale w tym modelu butów?

Z góry dziękuję za porady
PKO
kale
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:07

Nieprzeczytany post

U mnie żadnego wyniesienia nie ma albo nie rozumie o co tobie chodzi.
zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli z moimi butami coś nie tak? Chyba, że faktycznie coś źle opisałem, spróbuję raz jeszcze. Chodzi mi o to, że jak wkładam dłoń do środka buta i przesuwam opuszki palców po wkładce w stronę czubka buta to ok 3 cm od czubka czuję poprzeczne lekkie wyniesienie, tak jakby dodatkowy żel czy coś takiego. Mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie też takie coś jest?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A gdzie je kupiłeś?
zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W "Sklepie Biegacza" w Warszawie. Ogólnie koleżanka powiedziała mi, że ona też ma coś takiego i że ma to służyć do lepszej amortyzacji śródstopia, ale tak jak pisałem nie wszystkie buty, które sprawdzałem w go sporcie mają to wyniesienie. Zastanawia mnie teraz czy w moim modelu buta to normalne...

EDIT: Żeby uściślić, wypuklenie jest podobne do poprzecznego wypuklenia na wkładkach ze zdjęcia: http://www.wkladki-ortopedyczne.waw.pl/img/08.jpg, jednakże jest ono bliżej czubka butów
Awatar użytkownika
dirtybutclean
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie też nic takiego nie ma. Za to była lekka nierówność na łączeniu wewnątrz. Rozbiła się jak biegalem po deszczu.
Grzesiekbu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wkładki których zdjęcie dodałeś mają wsparcie dla łuku poprzecznego stopy. Odpowiada za amortyzację a jego źle działanie to płaskostopie poprzeczne.

To co czujesz to prawdopodobnie poduszka żelowa która służy do amortyzacji. Wszystkie asicsy to mają i jedni to czują inni nie. Ja musiałem z nich zrezygnować tak dawały w kość mojemu płaskostopiu. Pamiętaj też ze noga musi się przyzwyczaić do nowych butów.
zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem, czyli mogła też zajść sytuacja, że po prostu żel który jest w tym miejscu tak "ułożył się" do kształtu mojej stopy?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zenek, a nie prościej żebyś poszedł do sklepu i obmacał kilka innych par Kayano i zobaczył, czy wszystkie to mają? a jak nie mają, to reklamacja?
Go Hard Or Go Home
zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Problem jest w tym, że mam dość daleko do tego sklepu, (a w sklepach sportowych, niedaleko mnie nie mają tego modelu) ale tak chyba będę musiał zrobić
zenek79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po wizycie w sklepie okazało się, że to jednak odkształcenie wkładki a nie całej podeszwy. Jakby ktoś miał chwilę, proszę o zerknięcie do tematu: viewtopic.php?f=38&t=34922&start=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ