Jak zbudować wytrzymałość .

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
lukaszek19831
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pytanie jak zrobić plan treningowy by pobiec na 1km tak 3:50.W zeszłym roku pobiegłem 4:16 a w tym 4:40 .Biegam 4x w tyg po 5km . I raz 10km jako 5 dzień ale niestety ciągle brakuje mi wytrzymałości i tlenu więc zastanawiam się jak to poprawić .
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

"to co Cie zmęczy da Ci szybkość i wytrzymałość"

daj jakieś info o sobie typu wiek, waga, wzrost

A rada do trenowania, to rob te treningi, których najbardziej nie lubisz i dodaj nowe, które znienawidzisz :)

sporo info jest na forum
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1km to szybkość a nie wytrzymałość typowo długodystansowa. Raczej wytrzymałość tempowa ale to już wyższa szkoła jazdy.
Zrób sobie raz w tygodniu 10x200m w tempie o 5-10 sekund szybszym niż 3:50min/km. Czyli na 200 metrów 44 sekundy. Odpoczniij minutę i lecisz kolejne. Jak się wyrobisz to skróć odpoczynki. Na ten czas jaki chcesz osiągnąć w zupełności wystarczy.

Przejrzałem Twoje poprzednie tematy i chyba lepiej będzie jak na razie nie będziesz patrzył na to jakim tempem biegasz. Po prostu biegaj. Objawia się brak kondycji biegowej, która z czasem się wyrobi.
lukaszek19831
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam 30L 199cm Wzr i 99.5kg wagi . Generalnie przebiegnięcie dla mnie 5km i 10 nie stanowi dużego problemu . 10km biegam w 57min a 5km w granicach 27min .Takie odcinki robiłem dziś np tylko nie mierzyłem czasu i generalnie starczyło mi siły na 4 takie przebieżki główny problem polega na braku tlenu jeśli wierzyć mojemu pulsometrowi to tętno skakało mi nawet na 215 uderzeń .Biegam często i poprawy niestety brak .
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale wyjaśnij nam czy chcesz biegać szybciej każdy kilometr w biegu na 10km czy po prostu chcesz poprawić rekord na dystansie 1 km. Z Twojego tekstu można różne wnioski wyciągnąć.
lukaszek19831
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam za nieścisłości :) .Generalnie chciałbym poprawić czasy na 1km na 5km i na 10km co za tym idzie oczywiście test coopera .Ale zaznaczam że robię to tylko dla siebie nie na zawody .Zabawę z bieganiem robię jako przygotowanie pod okres przygotowawczy do sezonu siatkówki gdzie zrzucam wagę poprawiam siłę mięśni itp. Jeszcze jedno pytanie czy ktoś może polecić mi dobre aminokwasy i czy lepsze będą w kapsułkach czy fiolkach .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ