Buty minimalistyczne
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
BA2 ma grubszą podeszwę i jest sztywniejszy od połowy do końca buta. RG2 to już poziom wyżej. Przebiegłem w RG2 z 50km i odczuwam lekko łydki choć z naturalem i minimalizmem jestem obyty. Jeśli są to Twoje początki z zabawą w minimal to najpierw BA2 

- szubert
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:06
- Życiówka w maratonie: 03:09:11
Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Mimo agresywnego bieżnika Trail Glove nie trzymają zbyt dobrze na śniegu.szubert pisze:Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Mam wrażenie, że guma, z której są zrobione podeszwy mocno sztywnieje na mrozie i traci przyczepność.
Trza coś z zimowych oponek spróbować.

Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
Rzeczywiście trail glove nie sprawdzają się dobrze na śniegu, przy okazji znacie może jakieś modele butów minimalistycznych z podeszwą, która dobrze trzyma w śnieżnych warunkach?(cholewka nie musi być na zimowe warunki, chodzi mi tylko o przyczepność podeszwy)fotman pisze:Mimo agresywnego bieżnika Trail Glove nie trzymają zbyt dobrze na śniegu.szubert pisze:Cenna rada, dzięki. Zastanawiam się czy w zimie MBA2 nie będą się ślizgały po śniegu, czy nie lepszym wyborem będzie np. Trail Glove?
Mam wrażenie, że guma, z której są zrobione podeszwy mocno sztywnieje na mrozie i traci przyczepność.
Trza coś z zimowych oponek spróbować.
-
- Zaprawiony W Bojach
potwierdzam zdanie fotmana, trail glove się ślizga w zimie, za to dobrze sprawuje się w trudniejszym terenie ale letnim. na śniegu i iogólnie w mokrych warunkach zaskakująco dobrze trzyma SKORA, pomimo płytkiego bieżnika.
-
- Zaprawiony W Bojach
Inov-8 Baregrip 200
Nie miałem ich na stopach, ale czytałem pozytywne opinie o tych butach jeśli chodzi o bieganie w trudnych warunkach.
http://www.inov-8.com/new/global/Produc ... .html?L=26
Nie miałem ich na stopach, ale czytałem pozytywne opinie o tych butach jeśli chodzi o bieganie w trudnych warunkach.
http://www.inov-8.com/new/global/Produc ... .html?L=26
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolejna propozycja od Merrell - Barefoot Life Tour Glove http://www.merrell.com/US/en-US/Product ... id=5631426 - buty na każdą okazję 

- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Rzeczywiście Merrell na bazie podeszwy zero drop robi trochę butów na co dzień, np.: Reach Glove.
Wczesną wiosną chodziłem w Orbit Glove.
Muszę przyznać, że chodzenie w tych butach zmusiło mnie do skrócenia kroku- walenie piętą nawet w marszu nie jest przyjemne.
Wczesną wiosną chodziłem w Orbit Glove.
Muszę przyznać, że chodzenie w tych butach zmusiło mnie do skrócenia kroku- walenie piętą nawet w marszu nie jest przyjemne.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
Fakt. Nawet tylko maszerując można łatwo sprawdzić prawdziwość istotnego elementu naturalnego przemieszczania się: skrócenie kroku - oraz ugięcie kolan - powodują, że stopa naturalnie, łatwo i sama przechodzi z pięty na śródstopie. Im krócej i niżej tym bardziejfotman pisze:Muszę przyznać, że chodzenie w tych butach zmusiło mnie do skrócenia kroku- walenie piętą nawet w marszu nie jest przyjemne.

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:24
Ja od paru miesięcy biegam w fivefingersach kso i jak dla mnie są bardzo dobre. Są proste w budowie, bez żadnych udziwnień. Jak ktoś chce biegać naturalnie to polecam tego typu buty. Bardziej minimalistycznie to już chyba tylko boso. 
Oczywiście podstawa przy rozpoczęciu tego typu biegania to odpowiednia przemyślana adaptacja.

Oczywiście podstawa przy rozpoczęciu tego typu biegania to odpowiednia przemyślana adaptacja.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzisiaj w Decathlonie wypatrzyłem dwie dobre okazje w kategorii "ekonomiczne".
Damskie:

Męskie:

Męskie były droższe, chyba 40 albo 60 zł. Niestety nie mogłem przymierzyć, bo damska rozmiarówka to wiadomo a męskie były tylko bardzo duże lub bardzo małe. Wydaje mi się jednak, że nieźle by się w nich biegało. Przy okazji biję się w piersi za to, że niedawno skrytykowałem gdzieś tutaj Newfeel'e za plastikową podeszwę. Chodziło mi wtedy o zupełnie inne buty. O istnieniu tych ze zdjęć nie miałem pojęcia.
Damskie:

Męskie:

Męskie były droższe, chyba 40 albo 60 zł. Niestety nie mogłem przymierzyć, bo damska rozmiarówka to wiadomo a męskie były tylko bardzo duże lub bardzo małe. Wydaje mi się jednak, że nieźle by się w nich biegało. Przy okazji biję się w piersi za to, że niedawno skrytykowałem gdzieś tutaj Newfeel'e za plastikową podeszwę. Chodziło mi wtedy o zupełnie inne buty. O istnieniu tych ze zdjęć nie miałem pojęcia.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie. I dużo mniej roboty by z nimi było. Niestety to są damskie, więc rozmiary do 42. Męskich w sklepie nie zauważyłem, a na stronie są. Szkoda że nie po 30 zł 

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- kruczek79
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: 3:09:57
Cześć, mam pytanko. Czy ktoś biega w tych butach Mizuno WAVE EVO LEVITAS http://www.zalando.pl/mizuno-wave-evo-l ... 2-404.html ?
Jak jest z grubością podeszwy, bo jak trochę poszperałem to spotkałem się z różnymi wersjami od 8mm do 15 mm.
Jak jest z trwałością podeszwy ?
Jak jest z grubością podeszwy, bo jak trochę poszperałem to spotkałem się z różnymi wersjami od 8mm do 15 mm.
Jak jest z trwałością podeszwy ?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2013, 07:14 przez kruczek79, łącznie zmieniany 1 raz.