oczywiście, że nigdy nie dojdzie do sytuacji, gdy wszyscy będą biegali w minimalach. tu pełna zgoda.
Wojtku, moja opinia o Nike Free nie jest super entuzjastyczna. abstrahując od tego, konkretne minimale również mogą być złe, niewygodne itd. chodzi o co innego - złożona procedura doboru żelazka, której wynikiem ma być but optymalny. tymczasem w nazbyt wielu przypadkach (moim osobistym zdaniem) to się nie sprawdza.
edit: no właśnie - komuś się dobrze biega, komuś źle. ale nie ma czegoś takiego, że "w 5 naukowych, sprawdzonych krokach dobierzemy ci odpowiedniego minimala, który będzie dla ciebie najlepszy".
wybierając minimale nikt nie daje gwarancji, że będzie wszystko dobrze, że to jest optymalny but, nie ma procedury doboru dającej wrażenie/poczucie/złudzenie pewności, obiektywności.
bru, wiele znam takich przypadków. osoby te albo przeszły na mini zbyt szybko, albo olały przygotowanie siłowe, albo zaczęli ćwiczyć zbyt intensywnie. powodów wiele. na tym to polega - zakładając mini sam na siebie nakładasz odpowiedzialność za swoje ciało, aparat ruchu, zdrowie itd. zakładając żelazka tę odpowiedzialność, moim OSOBISTYM zdaniem, zdejmuje klimat "odpowiednio dobranego buta".
na tym polega różnica - zakładając mini nie możesz zlekceważyć techniki, ćwiczeń, siły itd. itp. olejesz - zaboli. buty same z siebie o niczym nie decydują, zawsze za wyborem buta stoi komentarz dotyczący pracy nad sobą, zwracania uwagi na samopoczucie itd. w żelazkach - jest procedura, jest wybór, jest zakup - i na tym się kończy. nie musisz się przejmować niczym innym bo przecież masz właściwie dobrane buty co uchroni ciebie przed kontuzjami i wszelkimi dolegliwościami. możesz spać spokojnie, cokolwiek by się nie stało, wideokanaliza i tym podobne mechanizmy dają ci spokój psychiczny.
dziekuję wszystkim za polemikę i głosy krytyczne, mam świadomość, że moje wypowiedzi są czasami kategoryczne albo wzbudzają wątpliwości - zależy mi na podjęciu dyskusji właśnie. pomimo różnicy zdań bardzo was szanuję i mam wrażenie, że w praktyce gdzieś pośrodku i tak się spotykamy

miłego dnia!