Tzn, dlaczego np jednego dnia robisz 30 km, a następnego 70

Przygotowujesz się do jakiegoś ultramaratonu?
Bieniol pisze: 1. Chciałem zacząć robić ćwiczenia na siłę biegową, jak często w tygodniu powinienem to robić ?
2. Jakim tempem powinienem biegać w tygodniu a jak długie wybieganie w sobotę?
3. Robię przebieżki, wplatam je w trening. Lepiej robić na końcu ?
4. Czy trening np. 6x1km w tempie startowym z przerwami w truchcie ( 3-5 min ) poprawi moje wyniki ?
Ok dzięki za odpowiedź1. Jeden trening w tygodniu poświęcony sile biegowej myślę, że wystarczy.
2. Użyj kalkulatora na stronie głównej - aczkolwiek ja polecam bieganie w tempie konwersacyjnym. Normalny codzienny trening i wybieganie z reguły latam tym samym albo zbliżonym tempem
3. Ja przebieżki robię tylko na końcu. Jak organizm jest już rozgrzany
4. To jest trening interwałowy. Polecam usystematyzować przerwy. Przerwa powinna trwać tyle samo czasu ile zajmuje Ci pokonanie jednego z tych szcześciu kilometrów. Jeżeli robisz te kilometry powiedzmy po 4:00 to pomiędzy stosuj przerwę 4 minuty.
Pozdrawiam
To zależy jakiego rodzaju ćwiczenia masz na myśliBieniol pisze: Ok dzięki za odpowiedźad1. ile powtórzeń każdego ćwiczenia na siłę biegową powinienem robić?
Kiedyś była dyskusja co do przerw w interwałach i takie osoby, jak Adrian26, Rolli, chyba inni również, byli zgodni co do tego, że przerwa powinna stanowić około połowy czasu poświęconego na odcinek. Zatem przy 4:00 będzie to jakie 2:00-2:30.maly89 pisze: 4. To jest trening interwałowy. Polecam usystematyzować przerwy. Przerwa powinna trwać tyle samo czasu ile zajmuje Ci pokonanie jednego z tych szcześciu kilometrów. Jeżeli robisz te kilometry powiedzmy po 4:00 to pomiędzy stosuj przerwę 4 minuty.
Bieniol pisze:Biegam mniej więcej od lutego tego roku wg. planu pod półmaraton.
4. Czy trening np. 6x1km w tempie startowym z przerwami w truchcie ( 3-5 min ) poprawi moje wyniki ?
Mały, to co Daniels pisał o przerwach w treningu interwałowym zależy od tego na której stronie pisałmaly89 pisze:To co napisałem znalazłem bodajże w książce Pana Danielsa. Pisał on jak się nie mylę, że przerwa powinna trwać albo tyle samo czasu co bieg szybki albo połowę dystansu.
Ok, więc tak jak pisałem biegam wg. planu pod połówkę. 18 tygodni z treningami 4x w tygodniu ( ze str. głównej http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432 ). Będzie to mój pierwszy półmaraton więc nie nastawiam się na jakieś szaleńcze tempo. Chciałbym zmieścić się w 2 godzinach, więc tempo ok. 05m:40s/km. Popatrzyłem na tabele Danielsa i wychodzi mi, że odcinki 1km powinienem robić w tempie 04m:50s. Jakie zatem powinny być przerwy między kolejnymi odcinkami ?Tutaj mamy sytuację że chłopak pisze że trenuje do półmaratonu i kilometrówki biega w tempie startowym - domyślnie zakładam że startowym do półmaratonu bo nic innego nie napisał. Jeśli tak, to to nie jest dla niego nawet tempo progowe, a Daniels zaleca dla interwałów w tempie P przerwy ok 1/5 czasu odcinka. Czyli - jeśli biega po 5:30/km to przerwa powinna być 1:06. (no chyba że biega te tysiące z prędkości startową na 1000m - wtedy i tygodniowa przerwa pomiędzy powtórzeniami byłaby zasadna)
Ta reguła z długością przerwy mniej więcej równej długości odcinka tyczy się interwałów w tempie I, to zupełnie inny trening i nie wiem czy chłopak z życiówką na dychę >52' powinien biegać aż 6km w tym tempie, raczej nie o to mu chodziło. Ale - nic nie pisał że trenuje wg Danielsa, to nasze kolejne założenie w ciemnoPisał za to że trenuje wg jakiegoś planu - niech więc najlepiej robi takie przerwy jakie ma w tym planie
Mam na myśli ćwiczenia stądTo zależy jakiego rodzaju ćwiczenia masz na myśliJeżeli bazujesz na typowo polskiej szkole, czyli podbiegach, skipach i wieloskokach to myśłe, że 10 x 100 metrów jest akurat. Najlepiej zacząć wtedy od podbiegów, bo najmniej obciążają one organizm, zwłaszcza stawy. Tak jak pisałem wyżej, najlepiej zacząć od krótkich odcinków, 100 metrowych, a zbiegi wtedy pokonywać w marszu albo truchcie.