kilometry 17 lat
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam....mam 17 lat i moje pytanie brzmi ile powinieniem robic kilometrów w okresie startowym na tydziń trener rozpisał mi plan gdzie teraz biegam lekko ponad 50km a zima dochodziło nawet do 100km. Wiem o tym że powinno byc mniej kilometrów robione ale aż o połowe??? nie jest to przesada? dodam że biegam na dystansach od 800m do 5 km
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Ostatnio Tomasz Lewandowski pisał, że dla typowego sredniaka (wyczynowca) kilometraż wacha się 50-150 km. Czyli w okresie startowym zejście nawet do 1/3 maksymalnego kilometrażu.Midway pisze:no chyba wie chcociaż dziwni mnie to bo 50 % to bardzo duzo ....ale za to Cwieczenia intensywniejsze
Krzysiek
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
a czemu nie mozesz spytac trenera?Midway pisze:witam....mam 17 lat i moje pytanie brzmi ile powinieniem robic kilometrów w okresie startowym na tydziń trener rozpisał mi plan gdzie teraz biegam lekko ponad 50km a zima dochodziło nawet do 100km. Wiem o tym że powinno byc mniej kilometrów robione ale aż o połowe??? nie jest to przesada? dodam że biegam na dystansach od 800m do 5 km
Odpowiem Ci tak jak powiedział Trener Rudishy - ja nie informuje zawodników o sprawach technicznych treningu - ja tylko mówie co ma robic a on to robi. Po co mieszać w głowie zawodnikom czy ma przebiec 10km rozbiegania a moze 8km szybciej itp.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:10
Ja biegam dokładnie tak samo, tyle że w zimę robiłem do 90km/tydzień (poza obozami), a teraz mam jeden akcent w tygodniu, po nim dwa dni luzu i zawody, a po zawodach kolejny luźniejszy dzień. Wychodzi 50-60km/tydz., startuję na średnich i długich dystansach.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
U mnie 120 na jesien i niekiedy tylko 30 miedzy zawodami.
W okresie zawodow jest potrzebne duzo wiecej czasu na regeneracje, zeby akcenty byly jak nejlepiej (qualitatywnie) wykonane.
Czyli odpoczywaj wiecej zebys mogl szybciej biegac.
W okresie zawodow jest potrzebne duzo wiecej czasu na regeneracje, zeby akcenty byly jak nejlepiej (qualitatywnie) wykonane.
Czyli odpoczywaj wiecej zebys mogl szybciej biegac.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Widać, że trener wie co robi. Gdyby Ci pozostawił kilometraż bez zmian i zwiększył intensywność w okresie startowym , to raczej skutkowało by to zajechaniem.
Jest książkowo, trener może z czasem coś skorygować , ale to po najbliższych startach. Domyślam sie , że teraz nastawia ciebie na dystans 800-1500 na bieżni , a na jesień coś dłuższego, przełajowego.
Jest książkowo, trener może z czasem coś skorygować , ale to po najbliższych startach. Domyślam sie , że teraz nastawia ciebie na dystans 800-1500 na bieżni , a na jesień coś dłuższego, przełajowego.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.