Porady treningowe dla początkującego(?)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
eru3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Nazywam się Jakub i mam niespełna 18 lat, ze sportem jestem zaznajomiony bo już od 3 klasy podstawówki; grałem w szkółce piłkarskiej. Trend grania w piłkę w klubach utrzymywałem ( z przerwami) aż do miesiąca wstecz. Ogólnie w międzyczasie - to jest okolicach 1 gminazjum zacząłem przygodę z bieganiem: pół godziny dziennie. Wtenczas bez przerwy, co już wiem jest bardzo złe (efekt superkondensacji jak mawiał mój jeden trener, heh). Biegałem do 3 gminazjum ale ogólnie potem przestałem na rzecz piłki nożnej. Ogólnie ostatnimi czasy, grałem w Edynburskim klubie Tynecastle ale postanowiłem skończyć z tym sportem na wysokim poziomie, ponieważ przestał mnie mocno interesować. Miałem miesięczną przerwę.

Teraz biegam od 8 dni po godzinę dziennie w sekwencji 3-1-2-1 gdzie te liczby to na zmianę trening i odpoczynek w cyklu dniowym. Przykładowy wynik z dzisiaj to 1H10 minut i 7,6 mili czyli 12km 170 metrów. Jeżeli chodzi o dietę to ogólnie odżywiam się zdrowo, to jest dużo warzyw i owoców, rano jedno jajko na surowo, także piję wodę na czczo. Staram się jeść z rana i w ciągu dnia jak najwięcej naturalnego białka ale już wieczorem unikam i najczęściej sałatki, rukola i owoce - po prostu naturalne węglowodany. Słodyczy ogólnie nie unikam, to znaczy jem od czasu do czasu chipsy czy inne. Warto dodać, że po treningu robię jeszcze pompki i całą serię ćwiczeń rozciągających. Słyszałem opinię, że powinienem to robić przed tym bieganiem, jako że po mam się "wygaszać", a nie dobijać.

Moim celem jest trening dla siebie ( na wysokim poziomie), ponieważ lubię być sprawny zarówno umysłowo i fizycznie. Motywacją jest także Wilczak Czechosłowack, czyli pies pasterski, który będzie potrzebował dużej dozy ruchu dziennie. Ze sprzętu to posiadam oczywiście różnorakie stroje do biegania, porządną czapkę (używam praktycznie zawsze), buty przeznaczone do biegania ( specjalistyczne). Bardzo prosiłbym forumowiczów o wszelkie rady co mogę jeszcze ulepszyć, po to by osiągać jak najlepsze wyniki przy nakładzie pracy. Z góry dzięki :P
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz plan, cel, sprzęt, możliwości, czas, dobrą dietę. Chłopie - biegaj, biegaj i jeszcze raz biegaj. Powodzenia! Oby tylko nie zabrakło Ci motywacji - bez tego ani rusz :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To co piszesz brzmi bardzo sensownie, tylko jedna uwaga - nie jedz jak najwięcej naturalnego białka, bo to "jak najwięcej" nie jest Ci potrzebne. Białko powinno służyć do budowania, nie do pozyskiwania energii (reakcja deaminacji), bo ten drugi proces nie jest dla człowieka korzystny.
Rozciąganie statyczne zawsze rób po treningu, nigdy przed. Pompki możesz robić po treningu biegowym a przed rozciąganiem tricepsa i klatki, jak rozumiem nie masz na celu zbudowania ogromnej muskulatury, więc też czas, kiedy je wciśniesz nie ma większego znaczenia.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ