"GUPI" pulsometr?!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
krzyniost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43,30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim chciałbym się przywitać. Czytelnikiem Bieganie.pl jestem od dłuższgo czasu, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Zmusił mnie do tego pulsometr, a było to tak.
Biegam od 2 lat. W zeszłym roku zrobiłem 10km w Biegnij Warszawo w 43,30min, pół roku później półmaraton Warszawski w 1.45.
Myślę sobie kurczę, jest coraz lepiej, robię postępy, poczytam specjalistów, będzie jeszcze lepiej!
Kupiłem pulsometr Sigma RC 14.11, zrobiłem test na Hrmax (3 razy), wyszło 175 i poszedłem biegać :hej: !
No i zaczęło się :ojoj:
Podczes średniej trudności treningu, przy tempie 5min/km, pulsometr pokazuje puls 145-150, a ja wcale nie jestem zmęczony :orany: ! Wszędzie czytam żeby biegać na 75-80% hr max. Musiałbym mieć puls ok.130, a taki to ja mam przy truchtaniu :niewiem:
Czy to znaczy że przez te dwa lata źle biegałem? Czy coś robię nie tak, czy tylko czegoś nie rozumiem?
Od początku robię 3 treningi w tygodniu ok 8-12km w tempie ok.5min/km. Zimą raz w tygodniu interwały na bieżni.
Mam 46lat i ważę 88kg przy 193 cm wzrostu.
PS A może wystawić pulsometr na Allegro i biegać sobie dalej nie zawracając sobie głowy techniką, pulsem, tempem itp...?
PKO
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na pewno dobrze robisz test? Z kalkulatora wychodzi ze Twoje HRmax to coś około 189... Czyli 150 to dla Ciebie druga strefa, dlatego tak dobrze Ci się biegnie.
Kalkulator i opis jak zrobić test znajdziesz na bieganie.pl w zakładce trening, podstawy
Obrazek
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nic poza tym po PS:) biegaj tak jak Ci się podoba:) nie zwracaj uwagi na jakieś przyrządy, masz tyle lat, czujesz się dobrze, rób to tak jak ci najlepiej podczas biegu i nie zawracaj sobie głowy tętnem, na wyczucie po prostu :usmiech:
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
krzyniost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

RavS pisze:Na pewno dobrze robisz test? Z kalkulatora wychodzi ze Twoje HRmax to coś około 189... Czyli 150 to dla Ciebie druga strefa, dlatego tak dobrze Ci się biegnie.
Kalkulator i opis jak zrobić test znajdziesz na bieganie.pl w zakładce trening, podstawy
Robiłem test trzy razy, bo też mi się wydawało że coś za nisko. 1.5km, w tym ostatnie 300m na maxa. Oczy na szypułkach, fafle jak u Doga, pikawa robi ewakuację przez gardło i .....175
Spoczynkowe mam 40, ma to znacznie przy HrMax?

Raczej należę do tych aktywnych:
Od kwietnia do listopada rowrek do pracy i z powrotem ok.30km
2-3 razy w tyg lekka siła (trening obwodowy)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 15:46 przez krzyniost, łącznie zmieniany 1 raz.
krzyniost
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

niuniek pisze:Nic poza tym po PS:) biegaj tak jak Ci się podoba:) nie zwracaj uwagi na jakieś przyrządy, masz tyle lat, czujesz się dobrze, rób to tak jak ci najlepiej podczas biegu i nie zawracaj sobie głowy tętnem, na wyczucie po prostu :usmiech:
Czyli chciałem dobrze a wyszło jak zwykle?
I 350zł jak krew w piach?
:echech:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Uprawiales kiedys jakies sporty wytrzymalosciowe? Masz bardzo niskie tetno spoczynkowe. Ja kiedys plywalem duzo i tetno spoczynkowe mam 56-58, normalnie to ludzie maja okolo 70.

Edit

wiesz na forum jest taki magiczny guziczek jak "edytuj" zeby nie pisac posta pod postem.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Masz bardzo niskie tetno spoczynkowe. Ja kiedys plywalem duzo i tetno spoczynkowe mam 56-58, normalnie to ludzie maja okolo 70.
A mierzysz poprawnie? Odczyt rano przed wstaniem z łóżka? Bo ja wcale nie jestem specjalnie wysportowany, a spoczynkowe mam 42.

Gdybym je mierzył jak większość ludzi, czyli metodą "dawajcie ten pulsometr, usiądę na chwilę i zmierzę" to byłoby 60.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No masz racje, moje tetno to tetno w trakcie dnia, ktore mierze w trakcie pomiaru cisnienia. Niestety zgubilem gdzies wydruk z holtera bo sprawdzilbym jakie wyszlo mi tetno minimalne.
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krzyniost pisze:
niuniek pisze:Nic poza tym po PS:) biegaj tak jak Ci się podoba:) nie zwracaj uwagi na jakieś przyrządy, masz tyle lat, czujesz się dobrze, rób to tak jak ci najlepiej podczas biegu i nie zawracaj sobie głowy tętnem, na wyczucie po prostu :usmiech:
Czyli chciałem dobrze a wyszło jak zwykle?
I 350zł jak krew w piach?
:echech:
Ja wiem czy jak w piach? zawsze możesz sprzedać, zdecyduj sam co chcesz:)
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ