faza roztrenowania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

słyszałem ze po półmaratonie jak i maratonie musi nastąpić faza roztrenowania ..i jakie polecacie roztrenowanie po półmaratonie???
PKO
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

jarekwronki pisze:słyszałem ze po półmaratonie jak i maratonie musi nastąpić faza roztrenowania ..i jakie polecacie roztrenowanie po półmaratonie???
Jesli to koniec sezonu ( pazdziernik listopad) to rower, pływanie, i wolny bieg w pierwszym zakresie.....

Jesli to w trakcie sezonu to nie ma roztrenowania tylko regeneracja ( 1-2 tyogdnie biegi do 75% swojego tetna maksymlanego). Ale to tez sprawa indywidualna ja juz tydzien po maratonie dodaje przebiezki w zaleznosci do samopoczucia.
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

W środku sezonu raczej bym nie robil roztrenowania :ble:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jak napisali koledzy - roztrenowanie tylko w przypadku końca sezonu. Jeżeli planujesz jeszcze jakieś starty to kilka dni lżejszego biegania, trochę przebieżek i powinno być ok.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jarekwronki pisze:słyszałem ze po półmaratonie jak i maratonie musi nastąpić faza roztrenowania ..i jakie polecacie roztrenowanie po półmaratonie???
Nie chodzi o roztrenowanie , a raczej o odpuszczenie mocnych akcentów.!
Ostatnio ma mocnym półmaratonie byłem tak spruty, że chcąc , czy nie musiałem odpuścić na 7 dni. W tym czasie robiłem zabawy biegowe, krótkie rozbiegania zakończone przebieżkami. Organizm odpoczywa i nabiera mocy. Po tygodniu jak zaczniesz robić zakres to aż miło taka masz moc.
Jak ścigam sie w półmaratonie do upadłego , to w łydkach pozostają wspomnienia jeszcze przez tydzień :ble:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ